Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yazar olmanın yolları

Yazar olmanın yolları
 

Eser: Ramiro Zardova, Küba


Yazar olmanın çeşitli yolları vardır. Bunları derecelerine göre yazalım:

Aklı iki karış yukarda yazar:

Yazar olmanın en kolay yolu, çeşitli bloglarda ahbap çavuşla konuşurken söylenecek türden şeyleri 'kaleme aldığı' zaman kendini yazar sanan, sanmaya başlayan tiptir.  Bu, yazar olmayı, bir yere bir şey yazıyor olmakla karıştıran kişidir.

İkinci yazar çeşidi biraz daha iddialı ve ihtiraslıdır.

Parasıyla yazar:

Bu tip yazarlar birbirine ses olarak benzeyen kelimeleri yan yana getirmeyi şiir sanan, bir konudaki kişisel abuklamalarını deneme sanan, bir konudaki sanılarını analiz sanan, hayatında yaşadığı bir kaç olayı kurgusallaştırdığında roman ortaya çıktığını düşünen tiplerdir. Bu kişiler blog köşelerinde kalmakla yetinmez, illa kağıt üzerinde de görülmeli ve kitabım var diyerek ortaya bir şey koyabilmelidir. Bu yüzden parayı veren düdüğü çalar misali, parayı verip kitabı bastırır. Külliyat sahip olmasının tek şartı yeteri kadar parası olmasıdır.

Üçüncü yazar olma şekli kalıpları taklit etmedir. 

Ezberci yazar:

Bu yazar çeşidi iddiasını daha da ileri seviyelere taşıyan yazardır. Sonuçta yazarlık öyle atla deve değildir. Her şeyin olduğu gibi yazarlığın da kursu vardır. Dram nasıl yaratılır, gerilim nasıl yaratılır, senaryo nasıl yazılır vs. türünden geliştirilmiş formüller vardır. Alır bunları incelersiniz, parasıyla kitap bastıracaklardan daha fazla paranız varsa gider kursunu da görürsünüz, elinizde bir şablon vardır artık, o şablona dayarsınız laf ebeliğini ortaya çıkar bir eser. Siz de olursunuz bir yazar parçası.

Son yazar şekli ise aslında yazar olmak gibi bir hırsla, ihtirasla alakası olmayan kişidir.

Doğal yazar:

Yazar olmak istediği için yazmaktan çok, yazdığı için yazar olan kişidir. O kitap bastırmaya çalışmaz, başkaları ondan kitap bastırmasını ister. O kendini yüceltmek için değil, kendi dışındaki şeyleri yüceltmek için kağıdı kalemi eline alandır. O kendini yazmayı değil, bağımsız bir gözlemci olarak başkalarını yazmayı dert edinendir. O yazma kalıplarını taklit eden değil, bizzat yazma kalıplarını üretendir. O betimlerin papağanı değil, yeni betimler, deyimler, metaforlar yaratandır. O basmakalıpların suyunu çıkaran değil, yeni şeyler söyleyendir. 

Bu tip adamların yazar olmak gibi bir hırsla hiç alakaları olduğunu sanımyorum. Bakın büyük yazarların aforizmalarına çoğunda bu tip hırsları ya da boş tutkuları küçümsediklerini ve dalga geçtiklerini görürsünüz.

Yazarlık dalga geçebilme kapasitesidir. İşe kendinden başlayarak.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..