Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '11

 
Kategori
Siyaset
 

Yemin mutabakatı

CHP'li milletvekilleri AKP ile yapılan mutabakat sonrasında yemin ettiler ve siyasi tarihimizde bir ilke imza atmış oldular. CHP genel başkanı mutabakat metninin daha imzası kurumadan başbakanın sözünde durmadığı, imzanın namus demek olduğunu grubunda hiddetli bir şekilde anlatıyordu. Olayları şaşkınlıkla ve hayretle izliyorum. CHP bu imzalı metni arşivinde sanıyorum hatıra olarak saklayacaktır. Hukuken kayda değer bir özelliği olmayan bu metne dayanarak siyaset yapmaya kalkarsanız hüsrana uğramanız kaçınılmazdır. Çünkü karşı taraf metinde olsa bile yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde yapabileceğiniz hukuki bir yol bulunmamaktadır. Ancak halka şikayette bulunursunuz, bu da boşunu, halk size yetkiyi verdi, bir de şikayetinizle mi uğraşacak.  

Yemin etmeme kararının zaten derinlemesine hukuki ve siyasi analizinin yapılmadığı, bunun sonuçlarının neler olabileceğinin yeterince irdelenmediği anlaşılmaktadır.  

Mutabakat yapmak yerine parti yönetimi olarak tekrar durum değerlendirmesi yaparak yemin etme kararı alınabilir ve kamuoyuna da makul bir açıklaması yapılabilirdi. Partiler arasında ancak koalisyon yapma durumu hasıl olursa mutabakat metni yada koalisyon protokulu yapılır, bu protokolda da şartlarınızı belirtebilir, bu şartlardan birine ya da birkaçına uyulmama sözkonusu olduğunda koalisyondan çekilme hakkını kullanabilirsiniz. Yemin mutabakatında ise yeminden sonra mutabakata uyulmadığı takdirde elinizde yapacak bir şeyiniz bulunmamaktadır. Kürsülerde atıp tutarak da siyasi bir fayda elde etmeniz mümkün bulunmamaktadır.  

Ayrıca parti olarak yemin etmeyi kararlaştırdığınız halde bir milletvekili basın mensuplarına açıklama yaparak yemin etmeyeceğini nedenlerini de açıklayarak beyanda bulunmaktadır. Tam bir disipsinsizlik örneği daha, hayret etmemek elde değil. Bir lider önce kendi parti grubuna hakim olması gerekmektedir. Bu eylemin partiye zarar verdiği ortadadır, bu milletvekili hakkında ne işlem yapılacak, yoksa yönetim sessiz mi kalacak? Bekleyip göreceğiz.  

Ana muhalefet partisi seçimlerden sonra pek de iyi bir görüntü vermemektedir, anlaşılan önümüzdeki süreçte kısır çekişmelere şahit olacağız.  

Millet sandıkta görevini yaptı, artık tüm seçilen vekillerin görevlerini layıkıyla yapmaları beklenmektedir.  

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..