Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Yeni annelerin süt ile imtihanı; süt ateşi, mastit!

Yeni annelerin süt ile imtihanı; süt ateşi, mastit!
 

Hamilelik ile birlikte araştırılmaya başlanan ama pratik yapılmadan nirvanaya ulaşmanın mümkün olmadığı emzirme operasyonu:)

Vaktinde doğan bebeklerin emme konusunda profesyonel olduğunu düşünürsek, biz anneler bu konuyu ancak pratik yaparak öğrenebiliyoruz. Bebeklerimiz bol bol anne sütü alsın diye bir çok uykusuz gece geçiriyoruz. Hatta bir çoğumuz helva ile yoğrulup, şerbetle yıkanıyoruz. ( oysa ki şeker annenin kilosunu artırır, sütünü değil.) 

Sütüm tam arttı derken, bir sabah kalkıyoruz ve dayanması güç bir ağrı, üşüme ve kırgınlık hissi...Eyvah süt ateşi, eyvah mastit...

 

Anne sütünün, memede birikmesiyle oluşan ve annenin memesinde sertlik hissettiği beraberinde vücut ağrıları ve üşüme hissi gelen bir durumdur. Tüm önemli durumlar gibi bununda dereceleri vardır. Ciddiye alınmaz ise operasyon gerektirebilir.

 

Peki ne yapmak gerekiyor?

Bebekler doğduklarında çeneleri çok güçlü olmadığı ve çabuk yoruldukları için emdiklerinde meme tam boşalmayabilir. Bunun için bebeği emzirdikten sonra memeyi sağmak hem süt üretimini olumlu etkiler, Hem de memenin tam boşalmasını sağlayacağı için sizi rahatlatacaktır. Böylece sütünüzü depo edebileceksiniz.

 

Bazı bebekler tüm gece uyuma eğilimindedirler. Böyle durumlarda anneler 2-3 saatte bir emzirmeseler bile mutlaka sağmaları gerekiyor.

 

Ama yine de bir sabah uyandınız ve süt ateşi ile karşılaştınız. O zaman hemen dayanabildiğiniz maksimum sıcaklıkta ki suyla havluları ıslatıp memenize pansuman yapmalısınız. Dilerseniz sıcak duşa da girebilirsiniz. Ama bu durum yeni annelerin başına daha çok gelir. Doğumdan sonra oturarak duş almak yasak ve ayakta da uzun süre dayanmak zor olduğu için bu işlemi çok önermem. Memenize sıcak suyla yaptığınız kompres biraz rahatlatacaktır. Ama sorunun kesin çözümü için memenin boşaltılması çok önemlidir. Bunun için memenize süt akımını hızlandırıcı masaj yaptıktan sonra sağabilirsiniz.

 

Ayrıca süt üretiminin arttığı, yeni annelik döneminde mutlaka rahat sütyenler tercih etmeli, kişisel vücut temizliği ve meme ucunun hijyeni için günde 1 kez duş almalısınız.

 

Durumu doktorunuz ile paylaşmayı unutmayın. Bazen emzirme döneminde güvenirliği olan antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.

 
Toplam blog
: 9
: 929
Kayıt tarihi
: 12.11.14
 
 

Merhaba   1986 yılında, sıcak bir yaz gecesinin sabahında dünyaya gözlerimi açmışım. Haya..