Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '10

 
Kategori
Deneme
 

Yeni yıla yeni bir akletme yoluyla girelim.

Yeni yıla yeni bir akletme yoluyla girelim.
 

Düşünen İnsan Olmaya Giriş


Yılın bu son günü sizlere İbn Arabi'den bir alıntı ile seslenmek istiyorum. 

Umarım toplumun önündekiler, siyasetçisiyle, ilim adamıyla, sanatçısıyla yeni bir akletme yolu üzerinde buluşurlar ve bu yol tüm ülke insanı için hayırlı olur. 

"Aklın özel durumları algılamayı sağlayan bir nuru olduğu gibi imanın da bir engel olmadığı sürece her şeyin algılanmasını sağlayan bir nuru vardır. Akıl nuruyla Ulûhiyetin bilgisine, ona gereken ve hakkında imkansız olan ve imkansız olmayıp da mümkün olan şeylerin bilgisine ulaşılır. İman nuruyla ise akıl, zatın ve Hakkın kendisine izafe ettiği niteliklerin bilgisine ulaşır. 

.... 

Bilinenler algılanmaları bakımından dış ve iç - ki nefsî alfı demektir- duyuda veya bedihî ve bundan bileşik şeylerle sınırlıdır. Bedihî duyu verisinin bileşimi ise bir anlam ise akledilerek, suret ise tahayyül edilerek algılanır. Bu meyanda hayal, bilhassa süretleri birleştirir. Akıl hayalin birleştirdiğini akleder. Hayal, aklın aklettiği şeylerin bir kısmına suret vermeyi başaramaz. İlahî iktidarın ise bütün bunların dışında bir sırrı vardır ki, akıl o sırrın sınırında durur." 

İbn Arabî 

Fütûhat-ı Mekkiye C. I, s. 116-117 

 
Toplam blog
: 14
: 691
Kayıt tarihi
: 24.03.08
 
 

1962 doğumlu, 1985 Gazi Üniv. İletişim Fakültesi Mezunu. 1985-88 arası Ajans Türk İşletme Müd. Yr..