Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '19

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Yerel Seçimler Yaklaşırken

Engelli haberlerinde Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı engellilerle bir araya geldi haberini okudum. Son derece isabetli bir faaliyet. Siz İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı iftar programı dışında engelli dernekleriyle bir araya geldi haberini okudunuz mu İzmir’de birçok kişinin şikâyeti büyük şehir belediye başkanıyla buluşarak sorunlarını anlatamaması. Eskiden 3 Aralık ve 10 Mayısta hem Vali hem de Belediye Başkanı engellileri ve derneklerini kabul eder dinlerdi. Biz bunu yeterli bulmaz Valilik ve Belediye Başkanları engelli dernekleriyle düzenli toplantılar yapsın derdik. Peki, siz İzmir’de falanca kaymakam yâ da ilçe belediye başkanı engelli Dernekleriyle bir araya geldiğini duydunuz mu

Maalesef İzmir’de merkezi ve yerel yönetimler olarak engelli hizmetleri yavaşladı. Biraz hız vermek lazım. Önce yöneticiler etkin dinlemeli iletişim kanallarını açık tutmalı. Farklı İllerde İlçe Belediye Başkanları ve Kaymakamlar engellilerle düzenli toplantılar yapıyor ve iletişim kanallarını açık tutuyor. Seçimler yaklaşıyor İzmir’de engelliler ve Aileleri yakınlarıyla birlikte hesaplandığında hiç te azımsanacak bir rakam değil.

Belediye başkan adayları meclis üyeleri arasında seçilebilecek yerlerden engelli adaylarınız yoksa hiç olmazsa engellilere yaşatılan sorunlar gündeme getirilsin. Ve belediye başkan ve meclis üyesi adaylarımız engelliler hakkında ne düşünüyor hangi projeleri uygulamak istiyor öğrenmek istiyoruz. Biz önerilerimizi sıralayalım. Engellilerle ilgili proje ve etkinlikler engelli dernekleriyle birlikte yapılmalı. Belediyelerde engelliler dairesi başkanlığı olmalı ve bu başkanlığının yetkisi ve yasası ve tahsisatı olmalı. Örnek yeni yapılan binalara engellilere uygun değilse asla izin verilmemeli. Kent konseyleri etkin olmalı. Ve kent konseyleri bünyesinde mutlaka engelli meclisleri olmalı. Yeni yapılan binalar engelli hizmetleri ve engelli meclisleri tarafından incelenerek engellilere uygun değilse asla ruhsat verilmemeli. Engellilerle ilgili öncelikle sağlam bir veri tabanı oluşturulmalı. İlgi ihtiyaç ve beklentiler analiz edilerek projeler yapılmalı. Engelli hizmet biriminde öncelikle mesleki eğitim kursları korumalı iş yeri projeleri hobi kursları psikolojik danışma hizmetleri engelliler yasasıyla ilgili hukuki danışmanlık hizmetleri engellilerle ilgili uzun orta ve kısa vadede çözülmesi gereken sorunlar diye bir eylem planı hazırlanmalı. Erişilebilirlik eğitim sosyal hayata katılım istihdam konuları bir uzmanlık birimleri oluşturularak faaliyetler yapılmalı. Engelli hizmet birimlerinde hem engelli hem de alan uzmanları çalıştırılmalı mümkünse engelli hizmet birimi sorumlusu hem engelli hem de alanı iyi bilen adanmış kişilerden olmalı.

Söyleyecek çok sözümüz var. Seçimler boyunca da bazı konuları gündeme getireceğiz maalesef bize yaşatılan sorunlar çok. Bu sorunların kaynağı biz değiliz ve bizim engelimiz de değil sizlerin ön yargıları toplumsal değişimi sağlayabilecek proje ve etkinlikleri en iyi belediyeler yapabilir.

Biz özgürce oy kullanamıyoruz ve maalesef seçim kurulunun böyle bir derdi de yok iki seçimdir engelsiz erişim derneğinin şablonlarıyla oy kullanıyoruz ve bu görev YSK’nındır seçim sürecinde gündeme gelmesi ve getirilmesi gereken konulardan biri de bu.

Belediyeler engellilerle ilgili ayrı etkinlikler yapmak yerine tüm etkinliklerin içine engellileri ve Ailelerini de dahil etsinler ayrımcılığa ve ayrıştırmaya karşıyız.

Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..