Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yeşil çay, siyah çay

Yeşil çay, siyah çay
 

Çay sürgünü


BİTKİLERLE MODERN TEDAVİLER

Her iki çay da aynı çay yaprağından üretilir.

Yeşil çayın üretiminde fermantasyon (Mayalanma) işlemi uygulanmadığı için maliyeti daha düşüktür. Fermantasyon işlemiyle çay yaprağının bileşiminde bulunan doğal maddeler değişime uğrar. Bu nedenle yeşil ve siyah çayın tıbbi etkileri farklılık gösterir.

Yeşil çay fermantasyon işlemine tabii tutulmadığı için, çay yaprağının bileşiminde bulunan flavonol ve glikosidleriyle tanenler (Kateşin grubu) değişime uğramamış halde korunmuş olur.

Siyah çay daha ziyade vücutta meydana gelen zararlı maddelerin olumsuz etkilerinin giderilmesinde yardımcı olur (Antioksidan). Yeşil çayda bu etkiye ilave olarak kanserden koruyucu özellik de bulunur.

Her iki çayda da zindelik ve dinçlik veren uyarıcı özellik vardır. Bu uyarıcı etkiden; Ruhsal ve bedensel bitkinlik durumunda, sınav öncesi çalışmalarda ve bunama gibi hallerde yararlanılır.

Her iki çay da halen gıda maddesi ve gıda desteği grubunda yer almasına rağmen, bilimsel çalışmalar ve pratik klinik birikimler nedeniyle Avrupa’da ilaç olarak kullanma yönünde yoğun çaba gösterilmektedir.

Kaynaklar:

1- Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin veriler BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca yayın evi, İstanbul 2009, 0212 5285076

2- H.Schilcher, S. Kammerer, T. Wegener, Leitfaden Phytotherapie, Urban&Fischer, 3. auflage, 2007

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..