Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

Yetkilendirilmiş niteliksiz erkek

Yetkilendirilmiş niteliksiz erkek
 

Yetkilendirilmiş niteliksiz erkek, psikanalizmin konu olarak ele alması gerektiği resmi bir vakadır. O, bir tutunamayandır. Sosyalleşme sürecini kesintili olarak yaşamış bir eksik kişiliğin insan suretine bürünmüş somut halidir. O, robotun et ve damardan türemiş versiyonudur. Bu erkek tipi, fiziksel ve sosyal bir kompleksler yığınıdır. Kibri, yoksunluğundan gelir, ukalalığı acınası bir karakterin izdüşümüdür. Gür sesi, pısırık ruhunun kamuflajıdır.

Yetkilendirilmiş niteliksiz erkek, resmi dairede genellikle bir diploma sahibidir, orduda rütbeli, okulda yönetici, işyerinde patron ve evde bir baba figürüdür. O, bir beceriksizdir. Bundan hareketle; ahkam kesme gücü ve yetkisi önceden hazırlanmış kitleden yüksek bir başarı bekler. Hatta bunu şart koşar. Hükmettiği kitlenin başarılarını kendi şahsına mal ederken; eksiklik ve başarısızlıkları başkalarına yükleyip cezalandırmaya çalışmakta bir sakınca görmez. Erler doğru yürümeli, işçi fazla çalışmalı, öğretmen müfredattan şaşmamalı, hanım yemeği, temizliği ve yatak performansını düzenli bir şekilde yerine getirmelidir.

Yetkilendirilmiş niteliksiz erkek, sünnet edilirken ç..ne bakamayan bir çocuk psikolojisiyle yaşar. Pip....den bir parça alınmasıyla erkekliğe ilk adımını atan çocuk ile insanlığı elinden alınarak erkekleştirilen bu erkeksi biblo arasında muazzam bir sosyolojik benzerlik vardır. Bu yarı kırık biblo, yetkisini ya taşkalplileştiren bir resmiyetten, ya da yozlaşmış bir toplumsal mütabakattan alır. O tam anlamıyla bir ego yoğunlaşmasıdır. Yüz hatları gülümsemeye uygun değildir; gülmeyi becerebilen türlerinde ise sahtekar bir kurnazlığın gölgeleri var gibidir.

Bu erkek müsveddesi, kendisine itaat edilmesinin yanı sıra; amirlerine karşı itaatkar davranmak konusunda da tam bir hiyerarşi müptelasıdır. Her davranışı kurallara göre olmak zorundadır; amirin dışkıladığı tuvalet kullanılmamalı, önünde saygı ve korkuyla eğilmeli, emirleri mantıksal süzgecin yanından dahi geçirilmemelidir. Kendi insani özbenliğini, kendisine yüklenmiş olan görev kalıplarıyla resmi ahlaklı bir çöplüğe çevirmiştir. O, bir rahatsızlıktır. Hastalıklı bir kurallar silsilesinin figüranıdır. Tedaviye cevap verip vermeyeceği şüphelidir…

 
Toplam blog
: 3
: 265
Kayıt tarihi
: 10.01.13
 
 

2011 İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Mezunu. Yazar, aktivist. Herkes gibi sıradan bir insanım..