Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '06

 
Kategori
Yılbaşı
 

Yılbaşı ağacı süslemenin, Noel Baba'ya inanmanın kime ne zararı var?

Yılbaşı ağacı süslemenin, Noel Baba'ya inanmanın kime ne zararı var?
 

Bu konu artık beni çok rahatsız etmeye başladı. Biraz da gerildim aslında. Yok efendim ağaç süslemek neymiş, noel baba elalemin kültürüymüş, kendimizden uzaklaşıyormuşuz, çocuklarımıza yanlış örnek oluyormuşuz falan filan. Acaba bunları yazan ve düşünenler gerçekten inanıyorlar mı dediklerine?

Almışız bir çam ağacı süslemişiz, çoluk çocuk mutlu olmuş, bir de noel baba hikayesini duymuşlar ona da inanıyorlar ki, inanmalarında fayda var, çünkü noel baba denen şahıs kötü bir şahıs değil. Tüm sene boyunca iyi olan, annesini babasını, büyüklerini arkadaşlarını üzmeyen çocuklara istedikleri hediyeyi getiren bir şahıs. Çocukların, onun hayali bir kahraman olduğunu bilmesine rağmen bir şekilde istedikleri hediye uğruna uslu durmasında ne gibi bir sakınca var? Çocuğuna laf geçiremiyor musun diyenleri duyar gibiyim. Evet ne olmuş? Noel babanın hediye getireceği fikri biraz daha uslu durmasını sağlıyorsa ne var bunda? Kırmızı beyaz kıyafeti içinde beyaz sakallı ton ton bir dedeyi bekliyorlar. Bir yerlerde o kılıkta birini görmek hoşlarına gidiyor. Ne olmuş yani? Kültürümüzü yitirdiğimizi düşünen kişilere göre acaba yılbaşında çocuklarımıza Hacivat ve Karagöz mü hediye verse daha iyi olur acaba? Ya da Nasrettin Hoca? Aaa pardon böylelerine göre hediye almakta nesi? Neyin hediyesi bu? Tüketime katkıdan başka bir şey değil!!

Çam ağacı süslemeyi örnek aldığımız milletler, 'bizim kültürümüz' olan yılbaşı akşamları pijamayla, ya da ev kıyafetiyle oturup kuruyemiş yiyerek, portakal soyarak, televizyonda dansöz çıkmasını bekleyerek geçirse kültür kaybına mı uğrayacak, özenti bir millet mi olacak? Görüp böyle bir şeyi uygulamaya kalksa müslüman mı olacak? Kime ne? Kim nasıl isterse öyle kutlar istediğini. Kimsenin kimseyi, kendi kültüründen uzaklaşmak, başka dinlere ait özentilikleri uyguladıkları gibi saçma suçlamalara girmeye hakkı yok. Biz çocuklarımıza İsa'nın doğumunu kutluyoruz demiyoruz ki. Noel ağacı diye hitap edip üzerine haç takmıyoruz ki. Hem taksak ne olur? Ağaç süsledik, noel babadan hediye bekledik diye din mi değiştirmiş olduk? Ne oldu anlamıyorum ki? Çam ağacı süsleyerek ne kültürümüzü ne de gelenek göreneklerimizi kaybederiz. Şu an gittiğimiz her yerde karşımıza çıkmıyor mu çam ağaçları? Çoktan bizim de kültürümüzün bir parçası oldu bile. Evinde çocuğuna oturup niye çam ağacı süslememeleri gerektiğini anlatanlar var. O çocuğun büyüyüp de evden ayrıldığında yapacağı ilk iş evine yılbaşında ağaç alıp süslemek olacaktır. Çocukları o ışıltılı, parlak süsleri görmekten, kar taneleriyle süslenmiş ağaçları izlemekten niye mahrum ediyorsunuz ki?

Globalleşmekten bahsederken o bunu yapıyor biz niye yapıyoruz diyerek olduğumuz yerde saymaya çalışmanın bir anlamı yok. Onlar da bizim yaptığımızı örnek alıp yapıverse ne olur yani? Ne var bunda? Niye rahatsız oluyoruz? Biz de hoşumuza giden bir şey varsa alır kendi kültürümüze koyarız. Ne kültürümüz varmış be. Türkiye'nin kültürü diye apayrı bir yazı yazmak lazım böylelerine. Kültürün tanımını bilmiyorlar sanırım. Zamana ayak uydurmayıp, hani hep deriz ya anneannemin zamanında böyleymiş diyerek yaşamak ne derece doğrudur, bunu çocuklarımızdan da beklemek ne kadar yerindedir oturup bir düşünmek lazım.

Normalde hindi yemekte elalemin kültürüdür. Neyseki bu sene yılbaşı ve kurban bayramı birleşti de kültürümüze çok aykırı olmayan yeni bir kültür ortaya çıktı. Yılbaşında iç pilavla doldurulmuş koyun ya da koç benzeri kurbanlıklar yenilecek. Ne o öyle içi dolu hindiler falan. İnançlarımıza sahip çıkalım lütfen! Hem malum kurban etiyle içki içilmez. Alın çayınızı, meşrubatınızı açın TRT 1 kanalını, bir elinizde piyango biletiniz, yeni yıla giriverin. Aaa bu arada TRT 1 de çam ağacı ve süsler varsa çevirin gitsin başka kanala, TRT de kültür kaybına uğramış demektir. Açın bir belgesel seyredin başka kültürleri...

İşte böyle bir sıkıldım ki anlatamam. Kaç gündür yazılanları takip ediyorum. Yorum yazıp eleştiri falan alıyorum. Neyse çok şükür bu konuda düşüncelerimi yazıya döktüm. Kim ne düşünürse düşünsün. Ama düşüncelere saygı lütfen. Ön yargılı yaklaşmaya ve suçlamaya bayılırız milletçe. Yılbaşı ağacı süslemeyen süslemesin. Noel babayı gören kafasını çevirsin. Ya da tam tersi isteyen kültürsüz müyüm ki diye düşünmesin ağacını süslesin, gidip noel baba kostümü alıp çocuğunu şenlendirsin.

Herkese ışıltılı, gerçekleşebilecek hayaller ile süslü mutlu,yeniliklere açık bir yıl diliyorum.

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..