Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '20

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Yılbaşı

Yılbaşı

Yeni sene başlaması ile kutlanan yılbaşı dünyanın çoğu ülkesinde kutlanıyor, yeni yıl kutlamaları düzenli olarak dünyada Küreselleşme ile kutlanmaya başladı.

Aslında Müslümanları ilgilendiren herhangi bir durum siz konusu değil.

En eski takvimlerden biri olan Asur takvimi, tarih öncesi dönemlere kadar uzanır ve yeni yıla, doğanın yeniden canlandığı ilkbaharın başında başlamıştır. Babilliler MÖ 2600 civarında serbest bırakıldı. bir kralın fedakarlığı. Yılbaşı gününde kralın tanrıların hedefi olacağını düşündüler, bu yüzden geçici olarak kralı bir köle ile değiştirdiler veya ölüme mahkum ettiler, onu kral olarak sürdüler ve sonunda onu kurban ettiler. Böylece bir yıl boyunca kötülük önlendi.

 

Bir başka tarih öncesi sistem, günlerin uzamaya başladığı 21 Aralık'tan itibaren gündönümü. Eski Cermen Yılbaşı kutlaması kışın kutlanırdı, 12 gün 12 gece sürerdi ve 'Yule Festivali' olarak adlandırılırdı. Yule Bayramı 21 Aralık'ta yılın en uzun gecesi başladı ve yeni yıl olan 1 Ocak'a kadar sürdü.

 

Romalılar yeni yıla 1 Mart'ta, MÖ 45'te Jül Sezar'a kadar başladı. Jülyen takvimine girdi, o zamandan beri Yeni Yıl 1 Ocak idi. O zamandan beri, Romalılar o gün tanrı Janus'a (Ocak adını aldı) gelecek yıl ona hoşgörü vermek için bir fedakarlık yaptılar. Yılın Mart ayındaki bu başlangıcı, Eylül ("yedinci ay"), Ekim ("sekizinci ay"), Kasım ("dokuzuncu ay") ve Aralık ("onuncu ay") adlarında hala yansıtılmaktadır ve yılın son ve en kısa ayının sonunda meydana gelen artık günde: Şubat.

 

Hıristiyanlığın tanıtılmasıyla Kilise, bu Yeni Yıl kutlamalarını çevreleyen pagan geleneklerini sona erdirmek istedi ve 1 Ocak, Meryem Ana'nın Meryem Ana Cömertliği ilan edildi. Yılın farklı bölgelerinde (örneğin Noel veya Paskalya) farklı bir zamanda başlamasıyla birlikte yılın farklı stilleri ortaya çıktı. İspanyol Vali Requesens, 1575'te yeni yılın resmi olarak 1 Ocak'ta başladığına karar verdi.

Dolayısıyla biz Müslümanların bir dahli yoktur, Müslümanlar kamer takvimi kullandıkları için yıl başı değişkendir her sen 10 gün öne çekilir.

 Tamamen pagan geleneği olan bu kutlamalar son zamanlarda   derece aşırı diyebileceğimiz taşkınlıklar, havai fişekler son derece faydasız etkinlikler araba yakmalar alkol tüketimi ve envai türlü zararlı kutlamalara şahit olmaktayız.

Saygılarımla

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..