Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yükseğe tırmanma hırsı, yükseklik korkusuna dönüşmesin

Öyle zamanlar olur ki insan hedefine gözünü kırpmadan odaklanır. Onu yoldan hiçbir güç çıkaramamaktadır artık. Tırmanır, daha yükseğe tırmanır. Amacı gökyüzü hedefi yıldızdır. Hedefe ulaşmak için gereken tüm yeteneğe ve motivasyona sahiptir. Her bir küçük adımın, onu büyük resme götürecek parçalar olduğunu bilir ve resme yaklaştıkça mutlu olur. Uzun saatler boyunca çalışır ve belki de hayatından feragat eder. Ve işte bir gün gelir ki; o gün ; daha yükseğe tırmanma hırsı yükseklik korkusuna dönüşür. Hedefe yaklaştıkça titrer tüm bedeni insanın. O ana kadar verilen savaş anlamını yitirir. Ve işte o adım, o son adımı atmaya cesaret edemez insan. Hedefe vardığında hedefin sorumluluğunu kaldıramamaktan korkar.

Hepimiz zaman zaman yaşamışızdır bu korkuyu. Başarı korkusunu. O son adımı atamamayı çoğu zaman başarısızlık korkusu olarak adlandırırız. Ancak içimizin derinliklerinde başarabileceğimizi bildiğimiz halde kendimize bile itiraf edemediğimiz korkunun adı başarı korkusudur.

Amerika’da yazdıkları kitap dünyanın en çok satan kitabı olan iki yazar, bir daha asla böyle bir kitap yazamayacaklarını üşündükleri için intihar etmişlerdir. Bu ilk bakışta başarısızlık korkusu gibi gözükebilir ancak derin incelendiğinde yazarların elde ettikleri başarıyı hazmedemedikleri, hak etmeden elde ettiklerini düşündükleri görülmektedir.

Son anda vazgeçilen girişimler, son anda atılmayan adımlar da hep başarının hazmedilemeyeceği düşüncesiyle gerçekleşmemiştir.

Başarının hazmedilemeyeceği düşüncesi ve inancı, başarısızlığın kendisinden daha talihsiz bir yaklaşımdır. Ancak genelde böyle bir korkuya sahip olduğumuzu göremeyiz. Yeteneklerimiz ve çabamız bir anda önemini yitirirken, başaramamaktan korktuğumuzu sanırız. Oysa başardığımızda o hedefin bizim için doğru hedef olmadığını fark edeceğimizden ya da o hedefe layık olamayacağımızda kaynaklanır.

Öyleyse başarı korkusu başarısızlığın kendisinden daha tehlikelidir. Çünkü başarısızlık diye bir şey yoktur sadece öğrenme ve geribildirimler vardır. Deneyimleme vardır. Fakat başaraı korkusu duyduğumuz bir hedefin sonucunu, hedefe ulaştığımız anı deneyimleyemeyiz bile. Bunun yanında doğru giden bir süreci yarıda keser sürecin anlamını da kaybederiz.

Başarmaktan korkmayın. Yükseklikten korkmak yerine manzaranın tadını çıkarın. Başarıya giden zorlu süreçte son adıma kadar başarılı olmuş bir insan son adımı atmaktan korkmamalı çünkü hedefe vardığında onu taşımada da mutlaka başarılı olacaktır.

Sevgiyle kalın…
 

 
Toplam blog
: 76
: 1085
Kayıt tarihi
: 28.11.10
 
 

İnci AKTAŞ 1984 yılında Bursa'da doğdu. Uludağ Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. İstanb..