Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '12

 
Kategori
Haber
 

Yüksek güvenlikli firar

Yüksek güvenlikli firar
 

Kandıra F Tipi Cezaevi


Merhaba.
*
Maşukiye, Yanık Köyü’nde kurulması planlanan taşocağına ve yerel yönetim meclislerinin bütçe görüşmelerine takıldık kaldık haftalardır. 
Haftalardır konuşacak başka hiçbir konu bulamıyor, gündemimizi değiştirmiyoruz.
*
Malum yılın son ayına girdik. Aralık’tan bakıyoruz artık yeni yılın ilk günlerine…
Son bir yılın değerlendirmesini yapmak, kentte neler olup bitmiş bir göz atmak için gazete arşivlerini kurcalıyordum ki, daha çok geri gidemeden, henüz Kasım ayının başında yaşanan ve bir ay içerisinde unutulmaya yüz tutan bir olayla karşılaştım.
*
Olayın konusunu, şahsın ismini söylediğimde belki hatırlamayacaksınız ancak olayı unuttuğunuzu sanmıyorum.
Söz konusu olaya konu olan şahıs Mikail Zor.
Mikail Zor 28 yaşında bir ölüm makinesi.
Yüksek güvenlikli cezaevi olan Kandıra F Tipi Cezaevi’nden firar etti. Zor firarı ile Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirdi.
Türkiye’de F tipi cezaevlerinden kaçabilen ilk kişi oldu.
*
Mikail’in dosyası genç yaşına rağmen kabarık.
15 Ocak 2001: Maltepe’de ormanlık alanda Arif Arduç ile Esma Baş’ın öldürülmesi
13 Eylül 2002: Şile Yolu üzerinde Bünyamin Gazi Oral’ın öldürülmesi
10 Kasım 2002: Maltepe’de Soner Kayabaş’ın öldürülmesi
21 Kasım 2002: Ümraniye’de Müteahhit Aydın Özbey’in öldürülmesi
31 Temmuz 2002: Şile’de Müteahhit Hüseyin Çataltepe’nin öldürmesi
22 Kasım 2004: Oto hırsızlığı
5 Aralık 2004: Ümraniye’de iki kişinin silahla gasp edilmesi
23 Aralık 2004: Ümraniye’de bir kişinin silahla yaralanması
24 Ocak 2005: Ümraniye’de bir otomobilin çalınması
30 Ocak 2005: Ümraniye’de bir kişinin silahla yaralanması
26 Şubat 2005: Hekimbaşı ormanlık alanda bir kişinin silahla yaralanması ve gasp amaçlı dövülmesi
1 Mart 2005: Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru N.Y.’nin ve ailesinin ölümle tehdit edilmesi
25 Mart 2005: Bir kişinin tabancayla yaralanması
27 Mart 2005: Bir otomobilin çalınması
15 Nisan 2005: Kendisinden şikayetçi olarak polise giden bir kişinin aracının kurşunlanması ve kendisine doğru ateş edilmesi
16 Nisan 2005: Ümraniye’de kendisinden şikayetçi olan bir kişinin daha silahla yaralanması eylemlerini gerçekleştirdiği polis kayıtlarında yer aldı.
*
Kandıra Yüksek Güvenlikli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden çok sayıda cinayetle suçlanan ve müebbet hapse mahkum olan seri katil Mikail Zor’un nasıl olup da kaçmayı başardığı hapishanede güvenlik zafiyeti olup olmadığını gündeme getirdi. 
Olayın yaşandığı ilk günlerde Vali Ercan Topaca kısa bir açıklama yaparak olayda ihmal olup olmadığını araştırdıklarını söyledi.
Cezaevi savcısı Mahmut Tokmak ise herhangi bir açıklama yapmazken konuyla ilgili cezaevi görevlilerinin tek tek ifadesini aldığı duyuldu. 
Konuyla ilgili kent kamuoyu her türlü açıklamadan uzak, sokaklarında bir seri katilin dolaşmasının verdiği tedirginlikle bugüne kadar geldi.
*
Olayın oluş şekli ve hakkında hiçbir açıklama yapılmamasının yanı sıra, olay sonucunda herhangi bir ihmal olup olmadığı, ihmali olanların herhangi bir ceza alıp almayacağı, açığa alınan kimsenin olup olmadığı dahi duyurulmadı.
Bölge tedirgin bir bekleyişte. İstanbul’dan Sakarya’ya bütün kamu kurumları Mikail’in saldırması ihtimaliyle alarm halinde iken varın siz düşünün vatandaşın telaşını.
*
Biraz soruşturunca olayın oluş şeklini el altından bilgilerle öğrendim.
Cezaevinin içinde kamera kayıtları incelendiğinde, Mikail Zor’un açık olan kapıdan geçtikten sonra havalandırma boşluğuna tırmandığının kameralara takıldığı görülmüş. Duvardaki kiriş sekmesine ulaşmak için birçok kez deneme yaptığı görülen Mikail Zor havalandırma boşluğuna ulaştıktan sonra kapağı sökmüş. 
Kaynağım kapağın kolay açılan bir cins olmadığını söylüyor. Buna rağmen Zor’un kapağı bir alet kullanmadan açabilmesi içeriden yardım aldığı konusunda şüpheleri artırıyor. 
Kapağı açtıktan sonra havalandırma boşluğundan çatıya tırmandığı tespit edilen azılı katilin çatıda işini kolaylaştıracak kalın ip bulduğu da konuşuluyor. 
Mikail Zor’un bu kalın ipi kullanarak indiği ara duvarı yine aynı ipi beline bağladıktan sonra bir ucunu top yaparak kanca gibi kullanarak tel örgüleri aştığı belirleniyor. Cezaevi savcısı Mahmut Tokmak şimdi Türkiye’nin en sıkı güvenlikli cezaevinden kaçan azılı katilin içeriden destek alıp almadığını araştırıyor. 
Benim edindiğim bu bilgilere göre içeriden alınan bir destek var.
Peki Kandıra F Tipi gibi yüksek güvenlikle korunan, mahkum ziyaretlerinde dahi retina taramasına kadar birçok önlemin alındığı bir cezaevinden firar eden mahkuma destek verenlere ne oldu?
Herhangi bir işlem yapıldı mı?
Araştırmalar ve firari Mikail Zor’un araması ne durumda?
Kent halkı daha ne kadar tedirgin olmaya devam edecek?
Bu soruların cevabını herkes kadar ben de merak ediyorum. Kim bilir belki kısa sure içinde hem valilik makamından, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, hem de emniyet güçlerinden konuyla ilgili bir açıklama gelir. 
*
Saygılar.

 
Toplam blog
: 4
: 171
Kayıt tarihi
: 05.11.12
 
 

Anadolu Lisesi Mezunu, Fen Edebiyat Fakültesi İngilizce Biyoloji mağduru, yanlış yönlendirmelerin..