Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yumurtanın Sarısı ile Beyazı kolayca nasıl ayrılır?

Yumurtanın Sarısı ile Beyazı kolayca nasıl ayrılır?
 

Hem sabah kahvaltılarında, hem de yapacağınız kek, pasta veya böreklerde, hatta bazen yüzünüze doğal bir maskeli karışım hazırlamak istediğinizde bile yumurtayı sık sık, beyazı ve sarısı ayrı olarak kullanmanız gereken durumlarla karşılaşabilirsiniz.
 
 




"Kahvaltıda neden sarısı ile beyazını ayırayım ki" diye soranlarınız olacaktır. Benim de en sevdiğim kısmı olan ve özellikle güneşin batarkenki renginde pişirilirse- ki bazıları buna "kayısı" der- Yumurtanın sarısına bayılırım. 



Ama protein deposu olmasına rağmen, maalesef söylenen o ki, sarı kısmı yüksek kolesterol içerdiği için, beyaz kısmı kadar fazla yenmesi önerilmiyor.



O yüzden body building gibi sporla ilgilenenler dahil, diyet yapan, dengeli beslenen pek çok kişi, kahvaltılarında yumurtanın beyazını daha çok tercih edebiliyor. Ne mi yapıyor yani? Örneğin bir seferde 4 yumurta beyazı yiyorsa, yanına sadece 1-2 yumurta sarısı kullanıyor. ne deseniz haklısınız vallahi. Yine her zamanki gibi, lezzetli kısımların fazlası zararlı:)



Sarı ve beyaz kısımlarını birbirinde ayırmak için çeşitli yöntemler olmakla birlikte, bunların çoğu biraz el mahareti gerektiriyor. 
 
Bazıları yumurtayı elinin içine kırıp, bir avucundan öbürüne hoop hoop diye geçirirken, beyaz kısmını parmakları arasından bir kaba akıtarak ve bu esnada sarı kısmını delmeden elinde tutarak ayırıyor. Bence pek sempatik bir yöntem değil:)



Biraz daha profesyoneller, yumurtayı tam ortasından 2'ye kırdıktan sonra, bir o yarım kabuğa, bir bu yarım kabuğa, yumurtanın içini aktara aktara, o esnada beyazını aynı şekilde aşağıdaki bir kaba akıtarak yapıyor bu işlemi... 



"Ben çok daha kolay bir yöntem biliyorum, hem de çocuk oyuncağı" diyen varsa, buyursun anlatsın, memnuniyetle öğrenmek isterim:)

Bütün bunları tercih etmeyenler ve Yumurta Sarılarının Beyazından nasıl ayrıldığını bilmeyenler için, benim bildiğim ve kendi uyguladığım en basit yöntemi hemen anlatıyorum. 


 
Öncelikle aynen resimdeki gibi yumurtanın en tepe noktasından minik yani yaklaşık 1 ya da 1,5 cm çapında gibi bir delik açıyorum. 

Bunun için, ucunu çok hafifçe bir yere vurup, sonra elinizle düzgün bir delik açmaya çalışmanız yeterli.

Sonra bu yumurtayı ters çevirdiğinizde, içinden sadece piştiğinde Beyaz'a dönecek olan, "Yumurta Akı" denilen şeffaf kısmının aktığını göreceksiniz..

Kontrollü şekilde hafifçe sallayarak,iyice tüm Beyaz'ın aktığından emin olduğunuz zaman, bu açtığınız bölümü biraz daha büyüterek, içinde kalan Sarı kısmını ayırmış oluyoruz. İşte Hepsi bu:)
 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..