Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yumuşak doku romatizması ve kas ağrısı

Yumuşak doku romatizması ve kas ağrısı
 

Çörekotu bitkisi


BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Yumuşak Doku Romatizması ve

Kas Ağrıları

Bitkisel İlaçların Etki Şekilleri:

Esans (Eterik yağ, uçucu yağ) ihtiva eden bitkisel ilaçlar iltihaplanmayı önler, ağrı dindirici etki gösterir, dokuların kanlanmasını artırır. Bu grupta bahçe nanesi esansı, biberiye yaprağı, çam tomurcuğu, çam esansı, kâfur, ladin esansı, nane esansı, ökaliptüs esansı ve arıtılmış terebentin yer almaktadır.

Esans ihtiva eden bitkisel ilaçlar tarif edildiği şekilde uygulanırsa istenmeyen etkileri göz ardı edilebilecek kadar azdır. Ancak tıbbi kalitede olmayan, iyi muhafaza edilmemiş, üreticisi belli olmayan, üretim izni olmayan ürünler fayda yerine zarar verir. Esanslar sıcaklık, ışık ve hava etkisiyle bozulurlar. Serin ortamda, ağzı kapalı olarak ve ışık görmeyecek şekilde muhafaza edilmelidir.

Hamilelik ve emzirme döneminde esans ihtiva eden bitkisel ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Bu konuda yeterli bilimsel çalışma olmadığı için emniyet tedbiri olarak kullanılması önerilmemektedir.

Uyarı:Esanslar çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır, şok etkisiyle boğulma meydana gelebilir. Emzirme döneminde anne göğsüne ve göğüs çevresine esans ihtiva eden ilaçlar sürülmemelidir, çocuk zarar görür.

Ağrı dindirici olarak dağtütünü çiçeği, kavak tomurcuğu, söğüt kabuğu, kullanılmaktadır.

Dokuların kanlanmasını sağlamak için biberiye yaprağı, çam esansı, çayır çiçekleri, kâfur, ladin esansı, ökaliptüs esansı ve arıtılmış terebentin kullanılmaktadır.

Bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla çörekotu ve sarımsak kullanılabilir. Diğer destek tedavilerle şikayetler azaltılır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi esas tedavidir. Belirtilen şekilde sarımsak 3 ay, çörekotu 8-10 ay kullanılır. Çörekotunun her yıl kullanılması genel sağlık açısından arzu edilen etkiler sağlar.

Bitkisel ilaçların bünyesinde çok sayıda madde olduğu için burada belirtilen etkilere ilave (sinerji) olumlu etkiler de beklenebilir.

Tedavi amacına göre aşağıda belirtilen bitkisel ilaçlardan bir veya birkaçı seçilerek birlikte kullanılabilir.

Bayırturpu:Dokulara kan akımını artırarak beslenmesini sağlar, mikrop öldürücü etkisi vardır. Uygulanacak alanın büyüklüğüne göre parmak kalınlığında bir tabaka ile kaplanacak miktarda bayır turpu rendelenir, ağrılı bölgeye yayılır, sargı beziyle sarılır 5 dakika tutulur. Rendelenmiş bayır turpu uzaklaştırılır, kızarmış bölgeye zeytinyağı sürülür. Bu uygulama günde bir defa veya gün aşırı yapılır ve en fazla 2-3 hafta süreyle uygulanır.

Biberiye yaprağı: Kanlanmayı artırarak dokuların beslenmesini destekler. Banyo için: 50 gr dövülmüş veya öğütülmüş yaprak 1 litre kaynar su içinde kabın ağzı kapalı olarak 30 dakika demlenir, süzülerek banyo suyuna ilave edilir. İlave olarak kâfur, ladin esansı ve nane esansı karışımından hazırlanan merhem kullanılabilir.

Çam Esansı:Dokuları kanlandırarak beslenmesini destekler hafif mikrop öldürücü etkisi vardır. % 10-15 esans ihtiva eden hazır ürünler ilgili bölgeye sürülerek kullanılır.

Hardal tohumu: Dokuları kanlandırarak beslenmesini sağlar. Sargı için: 4 yemek kaşığı öğütülmüş hardal tohumu ılık su ile lapa haline getirilip ilgili bölgeye sürülerek sarılır, sargı 15 dakika tutulur (çocuklarda 5-10 dakika). Hassas kişilerde süre kısaltılabilir. İlk uygulamada deri üzerinde 3 dakika tutulur, daha sonraki sargılarda süre uzatılarak derinin etkilenmesi gözlenir. Günde en fazla 4 defa uygulanır. 2 hafta süreyle kullanılabilir.

Kâfur: Dokularda kanlanmayı artırarak beslenmesini destekler. % 10-20 oranında kâfur ihtiva eden merhem şeklindeki hazır ürünler kullanılır. Biberiye yaprağı, nane esansı ve ökaliptüs esansı ile birlikte kullanılarak dokuların kanlanması artırılabilir, ağrı giderici etki sağlanır.

Ladin esansı: Dokuları kanlandırarak beslenmesini sağlar, hafif mikrop öldürücü etkisi vardır. % 10-15 oranında esans ihtiva eden ürünler ilgili bölgeye sürülerek uygulanır.

Nane esansı: Mikrop öldürücü ve serinleticidir. % 5-20 oranında esans ihtiva eden merhem şeklindeki hazır ürünleri kullanılır.

Ökaliptüs esansı: Dokuların kanlanmasını artırır, hafif kramp giderici etkisi vardır. % 5-20 oranında esans ihtiva eden merhem (veya yağda) halindeki hazır ürünleri sürülerek kullanılır. Kâfur ve terebentin (arıtılmış) birlikte kullanılarak etki artırılabilir.

Kâfur + Ökaliptüs esansı + Terebentin (arıtılmış) karışımı: Dokuları kanlandırarak beslenmesini destekler ve mikrop öldürücü etki gösterir.

Örnek bir karışım şöyle olabilir:

Kâfur 5 gr

Ökaliptüs esansı 10 gr

Terebentin (arıtımış) 10 gr

Ayçiçek yağı 75 gr

Bu karışım ilgili bölgeye günde birkaç defa sürülerek ovulur.

Sarımsak: Günde 4 gr sarımsak ( Diş), bir defada 1 gr olmak üzere 4 defada yenir. Sarımsak havanda dövüldükten sonra, 4-5 dakika havanda bekletilir, yoğurda veya yemeğe katılarak yenir. Sarımsak kokusunu bastırmak için maydanoz yenir, kakule çiğnenir, naneli sakız veya şeker kullanılır. Eşinize kokuyorsa yemesini öneriniz.

Çörekotu: Günde toplam olarak 15 gr çörekotu yenir. Bu miktar 2 veya 3 e bölünerek yemeklerden 30 dakika önce öğütülüp, az suyla yenir. Rendelenmiş bir elma veya armuda öğütülmüş çörekotu katılarak da yenebilir. Şeker hastası olmayanlar, pratik olması açısından haftalık kullanım miktarını öğütüp bekletmeden tahin-pekmeze ( 100 gr yeni öğütülmüş çörekotu, 100-150 gr pekmez ve 200-250 gr tahine karıştırılabilir, kişiler tat algısına göre miktarlarda değişiklik yapılabilir) karıştırarak yiyebilirler. Dişleri sağlam olanlar çiğneyerek yerlerse diş eti bakımı da yapılmış olur.Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu alınmamalıdır, çok zararlıdır.

Not: Çörekotu hamilelik döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır. Çörekotu yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.

Kaynaklar:

1- Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005.

2- Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..