Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '06

 
Kategori
Eğitim
 

Yurtdışı doktora başvuruları

Yurtdışı doktora başvuruları
 

Bu yazıda yurtdışı doktora başvuruları ile ilgili genel bir bakış açısı veriliyor. Bu konuyla daha önce ayrıntılı olarak ilgilenmediyseniz ve bir fikir sahibi olmak istiyorsanız, tam size göre bir yazı. Başvuru takvimi, başvuru paketi, sınavlar..

Başvuru Takvimi:

· Başvurular genelde Aralık sonlarında veya Ocak ayında sona erer.

· Başvuru süreci yaklaşık altı ay sürer.

· Haziran - Temmuz aylarında bir hocanızın yanında çalışarak araştırma yapmanızı öneririz. Çalışmak istediğiniz profesörün araştırmalarını okuyarak onun alanıyla ilgilendiğinizi belirtebilir ve ona yardım etme teklifinde bulunabilirsiniz.

· Ağustos ayında okulları araştırarak onlardan başvuru paketi isteyin. www.usnews.com adresinden web sayfalarına girerek kendi alanınızda en iyi okulların web sayfalarına ulaşabilirsiniz.

· Eylül başlarında hangi okullara başvuracağınıza karar vermiş olmak sizin işinizi kolaylaştırır.

· Eylül ayı içerisinde TOEFL sınavına hızla hazırlanarak girmenizi tavsiye ederiz. İngilizce seviyeniz iyiyse TOEFL sınavı için iki haftalık bir çalışma süreci yeterlidir.

· TOEFL ile GRE sınavlarına hazırlık sürecini paralel olarak yürütebilirsiniz. GRE sınavına hazırlanmak için yaklaşık bir aylık bir süre yeterlidir. GRE sınavına Ekim ayı içerisinde girip atlatırsanız iyi olur.

· Sizin alanınızdaki okullar GRE Subject Test istiyorlar mı? Bir çeşit bilim ve bilgi sınavı niteliğindeki bu sınava Aralık ayında girmenizi ve iyi hazırlanmanızı öneririz.

· Kasım ayı içerisinde hocalarınızdan referans mektuplarını isteyin. Onlara formları doldurup mektubu yazabilmeleri için yaklaşık 10 gün süre tanıyın ve sürekli takip edin.

· Aralık ayı içerisinde başvuru formlarını doldurun. Son başvuru tarihlerinden önce paketleri hazırlayıp gönderin.

· Ocak ve Şubat aylarında başvurularınızın gidip gitmediğini kontrol edin.

· Mart ortalarında yanıtlar gelir. 15 Nisan’a kadar gideceğiniz üniversiteyi seçmeniz beklenir.

Başvuru Paketi

· Doldurulmuş başvuru formları

· Başvuru ücreti (çek veya kredi kartı, 40$ - 60$ arası değişir)

· Niyet Mektubu (Statement of Purpose: Amaçlarınızı, neden doktora yapmak istediğinizi, doktoraya hazırlık için kendinizi nasıl yetiştirdiğinizi, niçin o okulu seçtiğinizi anlatan yazı)

· Kapalı ve damgalı transkriptler (Kayıt Kabul’den, aldığınız dersleri ve notlarınızı gösteren İngilizce belge)

· Referans Mektupları (2-3 hocadan)

· Diğer yardımcı dokümanlar: CV, Araştırma Deneyimi, Öğretim Deneyimi, Alınan Dersler ve Kitapları, Araştırma Örnekleri..)

· TOEFL ve GRE sınavlarının ETS (Educational Testing Service) tarafından doğrudan okullara bildirilmesi gerekir.

Sınavlar:

Tüm sınavlar bilgisayarlı sistemde (CAT – Computer Aided Test) uygulanmaktadır. CAT sisteminde sorulara verilen cevaplara göre sonra gelen sorunun zorluk düzeeyi belirlenir. Örneğin, siz yanlış cevap verdikçe skorunuz düşer ve bilgisayar size daha kolay sorular sormaya başlar. Siz doğru cevap verdikçe skorunuz yükselir ve bilgisayar size daha zor sorular sorar. Bu sisteme uygun olarak soruları boş bırakma veya atlama şansınız yoktur.

Sınavlar tüm dünyada standart olarak uygulanır. Sınavların tümü İngilizce olup, iyi dil bilgisi skorların artmasına neden olmaktadır. Sınavlara kayıt yaptırılması için Hollanda ETS’nin aranarak kredi kartı bildirilir. Sınavlardan alınan skorların başvuracağınız okullara bizzat ETS tarafından bildirilmesi gerekir. Bunun için de ETS sizden her okul için ek ücret tahsil eder. Ancak, sınavdan hemen sonra skor bildirimi yapılması için dört okulu seçme ve ücretsiz olarak skorunuzu bu okullara gönderme şansınız vardır. Bu nedenle sınavlara girmeden önce başvuru yapmayı düşündüğünüz okullardan dört tanesini belirlemeniz tasarruf açısından önemlidir.

· TOEFL: Test of English as a Foreign Language. www.toefl.org Tüm dünyada İngilizce düzeyini ölçmek için kullanılan standart bir sınavdır.. Ücreti 110$’dır. Bilgisayarla yapılan bu sınavda 300 üzerinden bir skor alınır. 250’yi (eski sistemde 600) geçen kişinin İngilizce yeterliliği ispatlanmış olur. TOEFL dört bölümden oluşur: Listening, Structure, Reading, Writing. Sınava İstanbul’da Bilmerk’te bilgisayarlı sistemde girilir. Kayıt olmak için Hollanda ETS aranabilir. Arama sırasında isminizi, adresinizi, sınava ne zaman gireceğinizi, kredi kartı numaranızı ve son kullanma tarihini, doğum yılınızı bildirmeniz gerekiyor.

· GRE: Graduate Record Examination. www.gre.org İşletme haricinde tüm lisans üstü alanlarda başvuru yapmak için bu sınav kullanılır. Ücreti 125$’dır. GRE sınavına başvuru şekli de TOEFL ile aynıdır. GRE üç bölümden oluşur ve her bölümden en fazla 800 alınabilir. Quantitative (sayısal), Analytical (analitik) ve Verbal (sözel). Sınavın sözel bölümü çok zorlayıcıdır. Sayısal bölümde ise Türk öğrenciler hemen hemen hiç zorlanmamaktadırlar. Özellikle Analitik bölümü ciddi bir hazırlık ve egzersiz ister. GRE sınavına yaklaşık bir aylık hazırlık yapmanız skorlarınızı oldukça arttıracaktır.

· GMAT: Graduate Management Admission Test. www.gmat.org İşletme alanında lisans üstü başvurularında istenen sınavdır. Ücreti 190$’dır. GMAT sınavının koşulları ve başvuru süreci de diğer sınavlarla aynı biçimde işlemektedir. GMAT yaklaşık dört saat sürer ve üç ana bölümden oluşur: Quantitative (sayısal), Verbal (sözel), ve Analytical Writing Assessment (AWA – yazım). Sınav AWA kısmıyla başlar ve bu bölüm 1 saat sürer. Önce 30 dakikada bir konuyu analiz etmeniz istenen bir yazı yazmanız istenir (Analysis of an Issue). Sonraki 30 dakikada bir örnek olay verilir ve dayanılan varsayımları çürütmeniz istenir (Analysis of an Argument). Bu essay’leri mutlaka bilgisayarda yazmanız gerekmektedir, bu yüzden hızlı yazabilmek önemlidir. Yazılar yazıldıktan sonra beş dakika mola verilir. Ardından 75 dakikalık süre verilen Sayısal Bölüm başlar. Sayısal bölüm dikkat ve biraz uğraş ile kolayca halledilebilir. Bu bölümde iki soru tipi vardır: Problem çözme (Problem Solving) ve veri yeterliliği (Data Sufficiency). Problemler ÖSS seviyesinde, gayet kolay sorulardır. Veri yeterliliği sorularında ise çok dikkatli olunması gerekmektedir. Bu bölümü de atlatırsanız beş dakikalık bir molanız olur. Ardından GMAT’ın en zor kısmı, sözel bölüm başlar ve soruları cevaplamak için 75 dakika süreniz vardır. Sözel bölümde üç tip soru vardır: Okuma-Anlama (Reading Comprehension), Kritik Sorgulama (Critical Reasoning), Sentence Correction (Cümle Düzeltme). Okuma parçaları GMAT sınavında çok yoğun ve ağır gelir. Kritik sorgulama sorularına çalışılırsa çok yol katetmek mümkündür. Cümle düzeltme bölümü ise daha çok gramer ve üslup ile ilgilidir. Bu soruları üniversite sınavlarında çıkan anlatım bozukluğu sorularına benzetmek mümkündür. GMAT’ın sözel bölümünde başarılı olmak için yoğun ve uzun bir çalışma süreci gerekir.

Doktora başvuruları uzun, sabır gerektiren, stresli ve zorlu bir yolculuktur. Paketi en iyi şekilde ve bilinçli olarak hazırlamak gerekir. “Spor olsun”, “maksat atraksiyon (!)” diye böyle bir sürece girilmez. Doktora, 4-5 yıllık yaşamınızı vereceğiniz büyük bir yatırımdır. Gerçekten hayatınızda bu alanda akademisyen olmak ve araştırma yapmak istiyor musunuz?

Bu alan için bir heyecan, sürekli öğrenme isteği hissediyor musunuz? Bu alanda araştırma yapmak sizin için hobiniz olabilecek kadar çekici mi?

Cevabınız “evet” ise, tamam o zaman! Haydi zorlu sürece, fedakarlığa, idealistliğe, uykusuz gecelere; merhaba kahveye, kitaplara, makalelere, kütüphaneye!

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..