Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '11

 
Kategori
İnançlar
 

Yusufçuklar [Çocuklar İçin]

Yusufçuklar [Çocuklar İçin]
 

Sevgili arkadaşlar, kırlarda dolaşırken helikoptere benzeyen böceklerin uçtuğunu görmüşsünüzdür. İşte bunlar sevimli yusufçuklardır. Onlara şekillerinden dolayı helikopter böceği diyenler de vardır. Ama kanatları hareket ettirme şekli diğer böceklerinkinden farklı olduğu için yusufçukların "ilkel böcekler" olduğunu iddia eden kişiler de vardır. Bunlar, Allah’ın üstün yaratmasını inkar eden kimselerdir. 

Çünkü onların "ilkel böcek" dedikleri yusufçukların bedenine Allah, harika bir uçuş sistemi yerleştirmiştir. Dünyanın önde gelen helikopter üreticisi Skorsky, en gelişmiş modellerinin tasarımını yusufçuğu örnek alarak gerçekleştirir. 

Doğa fotoğrafçısı Gillian Martin de yusufçukları incelemek amacıyla 2 yıl çalışmıştır. Bu çalışma sonunda, bu canlıların son derece kompleks uçuş sistemlerine sahip oldukları ortaya çıkmıştır. 

Yusufçuğun bedeni, metalle kaplanmış gibi görünen halkalı bir yapıya sahiptir. Bordo renkten buz mavisine kadar çeşitli renklerdeki gövdenin üzerinde çaprazlama yerleşik iki çift kanat bulunur. Bu yapı sayesinde, yusufçuk çok iyi bir manevra yeteneğine sahiptir. Ön kanatlar ile arka kanatlar farklı bir zamanlama ile hareket etmektedir. Bu kanatların hareketi ise, birbirleri ile uyum içinde çalışan özel kaslarla sağlanır. 

Uçuşu hangi hızda ve hangi yönde olursa olsun, yusufçuk aniden durup ters yöne uçabilir. Ya da havada sabit durup avına saldırmak için uygun bir an bekleyebilir. Bu durumdayken olduğu yerde ani bir şekilde avına doğru dönüş yapabilir. Çok kısa bir zamanda, böcekler için hayret verici sayılabilecek bir hıza; saatte 40 km'ye ulaşır (Olimpiyatlarda 100 m. koşan atletlerden bile hızlı). 

İşte sevgili arkadaşlar, yusufçuk bu hızla avına çarpar. Çarpmanın şoku oldukça şiddetlidir. Ama yusufçuğun zırhı hem çok sağlam hem de çok esnektir. Zırhın esnek yapısı çarpmadan dolayı böceğin zarar görmesini engeller. Ama yusufçuğun avı, çarpmanın oluşturduğu şokla ya bayılır ya da ölür. 

Çarpışmadan sonra ise yusufçuğun diğer etkili silahları olan arka bacakları devreye girer. Uçuş sırasında arkaya doğru kıvrık olan bacaklar, hızla öne açılarak sersemlemiş olan avı havada yakalar. Artık sıra çelik gibi güçlü olan alt çeneye gelmiştir. Avını kısa sürede parçalayarak yer. 

Çok yüksek hızlarda uçarken ani manevralar yapabilen yusufçuğun görme yeteneği de üstündür. 

Gördüğünüz gibi arkadaşlar, Allah yusufçuğu her biri tek tek mükemmel yapıya sahip kusursuz sistemlerle yaratmıştır. Ayrıca bu sistemleri insanların örnek almasını da sağlamış ve helikopter üretmelerine sebep kılmıştır. 

http://www.facebook.com/CocukSayfasi adresinden birçok canlıyla ilgili yazılar okuyabilir, videolar izleyebilirsiniz arkadaşlar. 

İlk yayın: Her Çocuk Dergisi 

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..