Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Yüzüstü Ve Yan Yatış Pozisyonunda Uyumak Zamanla Yüzde Çizgilenmelere Neden Oluyor.

Yüzüstü Ve Yan Yatış Pozisyonunda Uyumak Zamanla Yüzde Çizgilenmelere Neden Oluyor.
 

Uyku sırasında yüzümüzde oluşan çizgiler nasıl önlenebilir?


Yüzüstü ya da yan yatıldığında yüzümüze yerçekimi nedeniyle uygulanan kopma, gerim ve sıkıştırmakuvvetleri yüzde çarpılma ve şekil değişikliğine neden olabiliyor. Bu etkinin zaman içinde kalıcı uyuma çizgileri ve kırışıklıkların ortaya çıkmasında önemli etkenlerden biri olduğu ortaya çıkarıldı ve Amerikan Estetik Cerrahi Dergisinde yayımlandı.

Uyuma sırasında oluşan çizgiler, uyuma yüzeyi sıkıştırıldığında oluşan bozulmalarla ortaya çıkmakta. Yaşlandığımızda derideki elastikiyetin kaybolması, derinin incelmesi, ciltteki su miktarının azalmasına bağlı olarak da bu izler daha belirginleşiyor ve kalıcı hale geliyor.Uykuda oluşan bu tür çizgilenmeler değişik pozisyonlarda uyuma sırasında geçirilen zamana da bağlı.İlk uymaya başladığımızda kendimize bilinçli bir pozisyon seçiyoruz ama gece boyunca bilinçsizce pozisyonumuz devamlı değişebiliyor.Bu değişim sayısı bir gecede ortalama 27 iken yaşlanmayla bu sayı 16’ya kadar azalıyor.Yani yaşam boyu her gece ortalama 20 kez pozisyon değiştiriyoruz. Bazı uyuma şekil ve pozisyonları tam da yüzümüzdeki mimik çizgilerimiz üzerindeki kopma, gerim ve sıkıştırma kuvvetlerini artırarak onları derinleştiriyor. Bazı uyku pozisyonları ise bu mimik çizgilerine dik bir katlanma yaratabiliyor.Uykuda  genellikle yan yatmaya bağlı olarak alın, dudak ve yanaklardaki çizgilerimiz artırmaya/derinleşmeye meyilli.

Mimik çizgilenmeleri yüzümüzdeki kasların haretleriyle oluşurken uyku sırasında oluşan ve zamanla derinleşebilen çizgilenmeler yüzümüze uygulanan  kopma, gerim ve sıkıştırma kuvvetleriyle meydana geliyor ve bu yüzden mimiklerimizi yumuşatan botilinum toksin uygulamaları bu kırışıkların azalmasında etkili olamıyor.Bu tür kırışıkların önlenmesinde ya da minimal düzeye indirilmesinde en önemli nokta, yüzümüze binen/uygulanan kopma, gerim ve sıkıştırma kuvvetlerini en ideal pozisyonda uyuyarak yok etmek, azaltmak : sırtüstü yatılması. Sırt üstü yatmakta zorlanan kişilerde başı yukarda tutan özel sırt yastıkları kullanılabilir.

Fakat her durumda yüzde çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan çizgilerin azaltılması , giderilmesi için uygulanabilecek altın standart, cilt içine yapılan dolgu uygulamaları . Yüze yağ enjeksiyonları tabii ki çok daha kalıcı ve çizgilerin yok edilmesinde en önemli silah. Ama kısa zamanda ve hayatımızı aksatmadan yaptıracağımız hyaluronik asit dolgularla da derin çizgi yada çökme alanlarının altı doldurulabilir, hemen sonuç alınabilir.

 

 

 
Toplam blog
: 58
: 211
Kayıt tarihi
: 22.11.15
 
 

1994 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 7.'likle mezun oldum. 2002 yılında Akdeniz Ü..