Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Zengin ve yoksulun enflasyon rakamları neden farklı?

Zengin ve yoksulun enflasyon rakamları neden farklı?
 

Zenginle yoksul arasındaki enflasyon farkını biliyor musunuz?

Herkesin tükettiği mala göre bir enflasyonu var. Bu öylesine acımasız bir enflasyon ki; Enflasyon bile zenginin lehine, yoksulun aleyhine artış gösteriyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) araştırmasında, "Enflasyon yoksulu eziyor" sonucu çıkmış.

BETAM tarafından yayınlanan “Yoksulun enflasyonu zenginin enflasyonundan yüksek” başlıklı bir araştırma raporunda "Tüketim alışkanlıkları da gelir düzeyleri ile ilişkilidir. Oysa Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici enflasyonunu tahmin ederken zorunlu olarak temsili hane halkının enflasyonunu dikkate almaktadır" deniliyor.

En zengin kesimden en yoksul kesime gittikçe fiyat endeksinin belirgin bir biçimde arttığına dikkat çekilen raporda "En zengin yüzde 20'lik diliminde enflasyon endeksi 207,8 iken, en yoksul yüzde 20'lik dilimde bu endeks 219’a kadar çıkmaktadır. Diğer ifadeyle, en yüksek yüzde 20'lir gelir grubuna mensup temsili hane halkının maruz kaldığı ortalama fiyat artışı yaklaşık dokuz yılda yüzde 108 olurken, aynı artış en düşük gelirli yüzde 20'lik gelir grubuna mensup temsili hane halkı için yüzde 119 olmuştur" deniliyor.

Araştırmada şu ifadeler yer alıyor: "Zengin ile yoksul enflasyonu arasındaki yaklaşık 11,2 puanlık fark, zengin ve yoksulun tüketim sepetleri bileşimlerinin farklılığı ile sepetlerdeki mal ve hizmetlerin fiyatlarının farklı oranlarda artmasından kaynaklanmaktadır. Yoksullar bütçelerinin büyük kısmını gıda, konut gibi zorunlu ihtiyaçlara ayırırken, en zengin yüzde 20’lik dilimde bu ihtiyaçlar bütçenin çok daha sınırlı bir kısmına karşılık gelmektedir. Buna karşılık en zengin yüzde 20’lik kesim, ulaşım, giyim ve ayakkabı, eğlence ve kültür, eğitim, ev aletleri ve mobilya gibi ihtiyaçlara bütçesinde daha fazla yer vermektedir. Bu nedenle enflasyon zorunlu harcamalarda ne kadar yüksekse, yoksul kesim de fiyat artışlarından o ölçüde etkilenmektedir."

Yoksul enflasyonunun daha çok zorunlu tüketime, zengin enflasyonunun da daha çok lüks tüketime duyarlı olduğunu vurgulayan BETAM, "2007'in ikinci yarısından bu yana bütün ülkeleri etkileyen enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın Türkiye’de zengin ve yoksul kesim arasındaki enflasyon farkını artırıcı etkisi yadsınamaz. En yoksul ve en zengin arasındaki enflasyon farkının zaman içerisindeki değişimi bu sezgiyi doğrular niteliktedir. 2005'in 3. çeyreğinden itibaren enflasyon farkı yoksul kesimin aleyhine dönerek istikrarlı bir biçimde artmaya başlamıştır. 2009 kriziyle birlikte düşen gıda ve enerji fiyatlarının etkisiyle enflasyon farkı artış durmuş, hatta az da olsa azalmıştır. Ardından gıda, özellikle de enerji fiyatlarının yükselmesiyle enflasyon farkı hızla açılmaya başlamıştır. İki kesim arasındaki fark 2012 Mayıs itibariyle 11,2 puana ulaşmıştır" değerlendirmesini yapıyor. 

Görüldüğü gibi enflasyon bile gerçek hayatta ayrımcılık yapıyor. Bu ayrımcılığın dalına binen iktidar partisi, memur ve emeklilere zam vermeye gelince, yukarıdaki tabloyu görmezden gelip, herkesi en zengin yüzde 20’li kesimin içine koyup, ona göre politikalar üretiyor.

Bir zamanlar en yoksul ikinci yüzde 20’lik kesimin içinde olanlar, bu gün çağ atlayıp, en zengin ilk yüzde 20’lık dilime girince, dünyaya bakış açıları da değişti! Bu nedenle ürettikleri ekonomik politikalar, en zengin ilk yüzde 20’lik kesimin yaşam tarzına göre!

Netice itibarı ile zenginin malı, sadece fakirin çenesini yormuyor, cüzdanını da boşaltıyor.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..