Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Zeytinyağı mucizesi

Zeytinyağı mucizesi
 

Zeytinyağı nedir, zeytinyağı neye iyi gelir, zeytinyağından neler yapılır zeytin yağı hangi hastalıklara iyi gelir, zeytinyağının vücuda etkileri nelerdir gibi soruların cevaplarını aşağıdaki yazıda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz… 

Yağlar, insan hücreleri ve dokular için yaşamsaldır. İnsan vücudunun canlılığını sürdürebilmesi için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı, yağlar tarafından karşılanır. Yağlar, hücre içi organelleri, hücre membranı ve sinir hücreleri için gereklidirler. Vücutta yağ, dokuda depolanır ve gerektiğinde enerji için kullanılır. A, D, E, K gibi bazı vitaminler, yağda erirler. Bu vitaminlerin kana karışabilmesi için, vücutta belli oranda yağ gereklidir

ZEYTİNYAĞININ BİYOLOJİK DEĞERİ 

Yağ, özellikle eritrositler ve lenfositler için gereklidir. E vitamini, kalp kası ve hormonal salgılar üzerinde çok önemli etki yapar. Kısır ailelere, uzun yıllar E vitamini kürleri uygulanırdı. 

Zeytinyağı, antioksidan elementleri içerir. Bunlar da hormonlara destek olup, hücre farklılaşmasının gelişimine, hücre zarının oluşumuna yardımcı olurlar. 

Zeytin ağacının; dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağı da yıllardır ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir. Doğal bir ilaçtır. Eski zamanlardan bu yana insanlar, zeytinyağını, tedavi, dinsel törenler ve günlük güzellik bakımları için kullanmışlardır. Hipokrat, ülseri, kolerayı ve kas ağrılarını tedavi etmek için zeytinyağını, psikolojik bozukluğu olan hastalara, taze yeşil zeytin önerirdi. 

ZEYTİNYAĞINDAN ANTİBİYOTİK 

Zeytinyağındaki “fenol” adlı bileşeni, antioksidan ve pıhtılaşma karşıtı özellikleriyle kalp için iyi bir koruyucudur. Fenol, en fazla saf zeytinyağlarında bulunur. 

Yapılan araştırmalarda, zeytindeki polifenollerin içerisinde bulunan sekoiridoidlerin, insanların solunum ve sindirim sisteminde hastalık yapan bazı mikroorganizmalar üzerinde önleyici tesiri olduğu tespit edildi. Bu sekoiridoidler, yeni antibiyotikler geliştirilmesinde önemli bir kaynak olabilecektir. 

Zeytin ürünlerinde bulunan biyofenoller; insan hayatı için önemli olan antioksidan, serbest radikal antagonizm ve antimikrobiyal aktivite göstermektedir. 

FENOLİK BİLEŞENLERİN FAYDALARI 

-Hücrelerdeki oksidatif hasarı ve sağlıklı kalmayı sağlayıcı, hastalıklardan koruyucu, hastalıkları iyileştirici.
-Kandaki kolesterol seviyesini azaltıcı,
-Lipit peroksidasyonu önleyici,
-Düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL) oksidasyonunu önleyici ve miktarını düşürücü,
-Kardiyovasküler kalp hastalıklarını önleyici,
-Çeşitli kanser (kolon, prostat ve göğüs) ve trombik (pıhtılaşma) hastalıkların oluşumunu engelleyici,
-Merkezi sinir sistemi dejenerasyonunu önleyip ve serbest radikalleri yok ederek yaşlanmayı geciktirici.
-İltihap kurutucu ve kanamayı durdurucu,
-Zeytinyağındaki, hidroksitirosolun, insan eritrositlerini oksidatif tehlikeye karşı koruyucu etkisi. 

HYDROXYTYROSOLÜN FAYDALARI 

Antimikrobiyel ve antikanserojen aktivite,
Damar genişletici, tansiyonu ve kan şekerini düşürücü etki,
Serbest ve süperoksit radikalleri yok edici,
Eritrositlerin oksidatif zarar görmesini azaltıcı,
DNA hasarını ve LDL oksidasyonunu önleyici,
Tromboksan seviyesine yardımcı,
Menopoz sonrası kadınlarda kolesterolün yükselmesini engelleyici, ve kolesterolü yüksek kişilerde LDL peroksidasyonunu azaltıcı,
Apoptosisi teşvik edici ve tümör hücrelerinin çoğalmasını önleyici etkilerdir. 

Zeytinyağı, Omega-6 

yağ asidinin,  

omega-3 

yağ asidine oranını da düzenlemektedir. Bu oranlardaki dengesizlik,  

hastalıklar 

ve 

kanser  

de dahil olmak üzere,  

kalp 

ve 

bağışıklık sistemi 

ile ilgili birçok hastalığın ilerlemesine neden olur. Düzenli kullanıldığında 

zeytinyağının 

kalbe 

diyabete,  

aşırı şişmanlığa 

hücre yaşlanmasına,  

safra kesesi taşlarına, hatta bazıkanserlere karşı korunma sağladığını biliyoruz. 

 

ZEYTİNYAĞI: KANSERLE MÜCADELE EDİYOR 

Zeytinyağı, kanserle ilişkilendirilen serbest radikallere karşı savaşan antioksidanlar yönünden iyi bir kaynaktır. Oksidasyon, bazı kanserlerin sorumlusudur. Antioksidan bileşikler, serbest radikalleri bağlarlar ve peroksidasyona karşı koruma sağlayarak, kanserden korunmada rol oynar. Zeytinyağında bulunan, alfalinolenik asitleri (Omega 3) düzenli kullanıldığı takdirde bazı kanser türlerine karşı, korunma sağlamaktadır. Zeytinyağında bulunan E vitamini, birçok kanser türüne karşı vücudumuzu koruduğu araştırmalar ile belirlenmiştir. 

Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hücreler yenilerek hücreleri kansere karşı koruyor. 

Köpekbalığı kıkırdağında bulunan anti-angiogenesis ve karaciğerinden çıkarılan squalene maddesi, dünyanın en önemli kanser ilacının yapımında kullanılmaktadır. Squalenen, en çok geleneksel yöntemlerle çıkarılmış %2 oranında sızma zeytinyağında vardır. Günde en az 100 ml zeytinyağı tüketen bir kişi, gerektiği kadar Squalene almış olur. Squalene maddesi, tümörlerin yok edilmesinde yapıtaşı niteliğindedir. 

Bağırsak Kanserleri: Zeytinyağının yapısında bulunan mono-doymamış yağ asitleri, sindirim kanalında, kalın barsak kanseri oluşumunda rol oynayan, safra asitlerinin üretimini azaltırlar. Yağlar midede değil, bağırsaklarda sindirilmektedir. Zeytinyağı, bağırsak boyunca mukoz membranın bütünlüğünü sağlayarak, kolon kanserini önlemeye yardımcı olur. Barsak mukusu üzerindeki koruyucu etkisi nedeniyle, zeytinyağı tüketen kişilerde, kalın barsak (kolon) kanseri görülme riski, daha düşük orandadır. Hatta kolon kanserine karşı ilaç olarak kullanılabileceğini belirtilmiştir. 

Zeytinyağının, kalın bağırsakta bulunan ikincil öd asidi üzerindeki etkisi, vücudu barsak kanserine ve ileride oluşması muhtemel kolorektal kansere karşı korumaktadır. 

Zeytinyağı, safra asidi miktarını azaltıp ve bağırsaklardaki hücre yenilenmesini düzenlediği düşünülen yararlı enzim miktarını artırmaktadır. 

Safra kesesinin düzenli boşalmasını sağlaması nedeniyle, keseleşme riskini azalttığı ve ülser oluşma riskini azaltırken, mevcut ülserin de iyileşmesini kolaylaştırmaktadır. 

Meme Kanseri: Günde bir çorba kaşığı zeytinyağı almanın, aynı anda başka yağlı maddeleri azaltmak koşuluyla, meme kanseri riskini % 45 oranında düşürdüğü tespit edildi. 

Zeytinyağı bazı habis tümör türlerine karşı koruyucu bir etkiye sahiptir: Prostat, göğüs, kolon, pullu hücre ve yemek borusu tümörleri gibi.

Oleik asit, meme kanserinin tetikleyicilerinden olan Her-2/Neu ya da ERB B-2 adlarıyla bilinen genin harekete geçmesini engellemektedir. Meme kanseri hastalarının %30'unda, bu genin aktif olarak rol oynamaktadır. 

Sızma zeytinyağında, anti-kanser kimyasalları tespit eden araştırmacılarda, bu kimyasalların, göğüs kanseri riskini azalttığını belirtiyorlar. Polifenol, göğüs kanseri geni HER2‘yi engelliyor. 

Bilim adamları oleik asitin en fazla zeytinyağında bulunduğunu, bu nedenle tüketiminin çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar. 

Rahim Kanseri: Ağırlıklı olarak zeytinyağı ile beslenen kadınlarda %30 oranında rahim kanseri riskinin azaldığıyapılan araştırmalarla görüldü. 

Prostat Kanseri: Zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda bulunan ß-sitosterol‘ün, prostat kanser hücrelerinin oluşumunu engellemede yardımcı olmaktadır. ß-sitosterol‘ü, hücrelerin bölünmemesi emrini veren hücre içi haberleşme sistemini güçlendirip, hücre büyümesini kontrolsüz hale gelmeden kanseri engellenebilecektir. 

Deri Kanseri: Skualen, deriyi ultraviyoleye dayanıklı hale getirir. Güneşlendikten sonra vücuda sürülen yüksek kaliteli natürel zeytinyağı, tümör oluşum riskini azalttığı için deri kanserine karşı koruyucu etki sağlamaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir. 

Keratin proteini, oksidasyonunu önleyerek saçların yumuşak ve parlak kalmasını, tırnakların soyulmasını ve kırılmasını engeller. 

ZEYTİNYAĞI VE AIDS HASTALIĞI 

Zeytinyağı, AIDS hastalığının nedeni olan HIV mikrobuna karşı savaşmaktadır. Enfeksiyonun tüm vücuda yayılmasını engeller. Granada’daki bilim adamları yaptıkları çalışmada, zeytinyağı kullanımının, AIDS mikrobu olan HIV‘in yayılmasını %80 seviyesinde azalttığını gösterdiler. 

MİDE VE SİNDİRİM SİSTEMİNE ETKİLERİ

Zeytinyağı, mide tarafından en iyi tolere edildiği, başka bir deyişle hazmı en kolay yağ olduğu için, vücudun vitamin ve mineralleri almasını da kolaylaştırır. Zeytinyağı gastrik hareketliliği azaltır. 

Zeytinyağının, mide iç zarını koruyarak, ülser gelişimini engeller. Sindirim ve emilim sistemi bozuklukları, barsak hastalıklarını önler. Sıcak ve soğuk tüketildiğinde, mide asitliğini ayarlar, gastrit ve ülsere karşı koruyucudur. 

Zeytinyağında bulunan polifenoller, Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyonu önlemektedir. 

Araştırmacılar, daha önceki çalışmalarda yeşil çay, kızılcık şurubu ve bazı diğer doğal besinlerin, H.pylori‘nin gelişmesini inhibe ettiğini gösterdi. Midenin asidik ortamında yaşayabilen bu bakterinin, peptik ülser ve gastrite neden olduğu bilinmektedir. 

Zeytinyağında bulunan polifenollerin yarısı, gastrik sıvının su fazına difüze olabiliyor ve bu fenoller, en yüksek anti-H. pylori aktivitesi gösteriyor. 

Bütün yemeklerde sadece natürel sızma zeytinyağı kullanan hastalarda, ülser yaralarının kapanma oranının % 55 olduğu saptamıştır. 

Sabah aç karnına, sindirimi kolaylaştırmak, mide yanması ve gaz problemlerine, iştahsızlığa karşı mideyi güçlendirmek için, bir çorba kaşığı sızma zeytinyağı içilmelidir. 

Kuru incir ve zeytin, mide ağrılarına, hatta ülsere karşı şifadır: Kırk tane kuru incir, ortadan yarılarak bir kavanoz içine konur. Üzerlerini kapatacak şekilde sızma yağı dökülür. İncir zeytinyağının içinde kırk gün bekletilir. Sonra, her sabah aç karnına, kavanoz bitinceye kadar bir incir alınıp yenilir. 

-Basur şikayetlerini giderir; sıcak olarak içilmeli. 

Zeytinyağı, doğal müshildir! 

Zeytinyağı, incebağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak, kabızlığı önler. Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Bunun için, sızma zeytinyağı, tek başına yada biraz limon suyu ile de karıştırıp alınabilinir. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ile orta büyüklükte bir limonun suyu karıştırarak, her sabah aç karnına içilir. 

Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına bir bardak suyla, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir. Dövülerek, içine zeytinyağı karıştırılmış incir; mide ve bağırsakları temizlemek için yenilen bir çeşit sağlık reçetesidir. Zeytinyağı Fitili; Kalın bağırsağı temizlemede etkilidir. 

Bağırsak kurtlarını düşürmesinde, karın ağrısında; sıcak su ile içilmesi iyi gelir. 

SAFRA KESESİ TAŞINA ETKİSİ  

Zeytinyağı, yararlı etkilerini yağların sindirimini tetikleyen öd salgısının aktivitesine borçludur. Zeytinyağı, karaciğer ve safra kesesi fonksiyonunu uyararak safrayı arttırır. Zeytinyağının hepato-biliyer(karaciğer ve safra kesesi) sistemi üzerindeki etkilerinden biri, optimal safra salgısı emilimini sağlaması ve safra kesesini tamamen boşaltmasıdır. Karaciğerde safra tuzlarının sentezlenmesini uyarmasının yanı sıra, kolesterol atılım miktarını da çoğaltır.
Sarılıkta çok faydalıdır, karaciğer ağrılarını giderir. 

Zeytinyağı yenildikten sonra salgılanan kolesistokin, safra kesesi kasılmasını uyarıp, safra kanalının bağırsaktaki ağzı olan oddi büzücü kasın, daha uzun süre açık kalmasını sağlar. Bu da, safra kesesi tembelliği, safra taşı oluşumu ve sindirim güçlüğü gibi sorunları ortadan kaldırır. Safra da, ince bağırsağa geçer geçmez lipitlerin ince bağırsak mukozasından emilecek şekilde parçalanmasını sağlar. 

Düzenli olarak zeytinyağı tüketilmesi, böbrek ya da safra taşlarının oluşmasını önlemektedir. Heaton, safra kesesinin kolesterolden temizlenmesine yardımcı olur. Safra kesesi tıkanıklığında ve taşında; sabahları aç karnına 50-100 gr. zeytinyağı alınır ve tedaviye 1 hafta devam edilir. 

Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve barsakları rahatlayacaktır. 

Safra-böbrek sifonu tedavisi:. Zeytinyağıelma suyu, epsom tuzu(magnezyum sülfat) ve limon suyu ile karıştırıp içilir. 

 

Kan şekerini, pankreas tarafından salgılanan, insülin düzenler. Zeytinyağının içerdiği, oleik asit, pankreas enzimlerinin çalışmasını uyarır.
Tekli doymamış yağ asitlerinin, kan şekerini düşürücü bir etkisinin olduğu, pek çok çalışmayla kanıtlanmıştır. Zeytinyağının diyabetli hastalarda kandaki şeker oranını %12 oranında azalttığı tespit edilmiştir. 

Çoklu doymamış yağlarda(Omega 6), şeker hastalığına karşı mücadelede koruyucu etki gösterir. Kandaki insülin oranının düşmesini kolaylaştırır. 

Zeytinyağı, insülin direncini engeller ve kandaki glikozun daha iyi kontrolünü, tedavinin daha etkili olmasını sağlar. 

Zeytinyağı, diyabet hastalarında kalp hastalıkları riskini önlüyor.

OBEZİTE VE ZEYTİNYAĞI

Pek çok çalışma, zeytinyağının şişmanlama üzerinde dolaylı olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Oleik asit kandaki şekeri düşürür, böylece fazla insülini azaltarak, insüline karşı hassasiyeti düzene sokar. Zeytinyağı, aşırı şişmanların metabolizmasındaki bozuklukların azaltılmasında da yarar sağlar.
Ayrıca daha uzun süreli kilo kaybına neden olur ve kiloyu korumak daha kolaydır. 

Yapılan bir çalışmada, obez deneklerin Akdeniz tipi beslenme sayesinde önemli ölçüde kilo verdikleri, tansiyonlarının normale döndüğü, şeker, kolesterol ve trigliserit oranlarının düzeldiği ifade edildi. 

MENAPOZ 

Zeytinyağında bulunan, östronlar; östrojen hormonudur. Zeytinyağının, östrojen hormonlarının takviyesi yönünden, menopoz dönemindeki kadınlar için de önemli olduğunu kanıtlayan bilimsel çalışmalar vardır.

BÖBREKLER 

Zeytinyağı, böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. 

Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitleri, böbrek taşı oluşum riskini azaltır. Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, sıcak su ile içilmesi iyi gelir. 

ZEYTİNYAĞININ: BÜYÜMEYE ETKİLERİ 

Doğum öncesi ve sonrasında bebek beyninin ve sinir sisteminin, sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, beslenmeyle doğrudan bağlantılıdır. Zeytinyağı, bu açıdan da vazgeçilmez bir besindir. Çünkü zeytinyağı, çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini, anne sütüne eş miktarda içerir. Zeytinyağında bulunan oleik asit, annesini emerek beslenen bebeğin sinir dokularının gelişimi açısından çok faydalıdır. 

Yağsız inek sütüne zeytinyağı katıldığında anne sütü kadar doğal bir besin kaynağı özelliği kazanır. Zeytinyağı, aslında oldukça düşük miktarda esansiyel yağ asitleri temin eder, fakat linoleik/linolenik oranı anne sütünde bulunana benzerdir. 

Çoklu doymamış yağların yeterince alınmaması, çocukların beyin hücrelerinin zarlarında bozukluklara, sonucunda da öğrenme güçlüğü ve davranış bozukluğuna neden olabilir. Sinirlerde akışkanlık için gereken enzimlerde eksilmeye, retinada rahatsızlıklara, hücrelerin bazı toksinlere olan dirençlerinde düşüşe yol açabilir. Linoleik asidin eksikliği, gelişimin yavaşlamasına ve hatta birtakım deri rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Çocukları raşitizmden korur. 

Günde birkaç damla zeytinyağı, bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar. 

KEMİK GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUR 

Zeytinyağının içerdiği, A, D, E ve K vitaminleri, çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyumu sabitleyerek kemikleri güçlendirmesi bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca, kemik mineralizasyonunu harekete geçirerek kalsiyum kaybını engeller. 

Zeytinyağı, kemik oluşumunu olumlu yönde etkileyerek vücudun iskelet yapısını güçlendirir. Bu özelliği ile bir yandan büyümeye yardımcı olduğu için çocuklar, öte yandan da kemik erimesini (osteoporoz) frenlediği için erişkinler, özellikle kadınlar için çok yararlıdır. 

EKLEM ENFEKSİYONUNU ÖNLER 

İltihap ve kireçlenme, kişide büyük ölçüde ağrı, şişme veya sertleşmeye neden olur. Bu da kişinin hareketlerini önemli oranda kısıtlar. Kahvaltıdan önce alınan bir çorba kaşığı zeytinyağı, bu ağrı ve semptomları azaltır. 

Giderek şiddeti artan inflamasyonun, çeşitli kronik hastalıklarda anahtar bir rol oynamasından dolayı önem taşımaktadır. Zeytinyağının yapısında bulunan oleocanthal, doğal anti-inflamatuar maddedir. 

Zeytinyağı, mevcut en güçlü anti-iltihapsal yiyeceklerden biridir. Yapılan araştırmalarda zeytinyağının, eklem hastalığı riskini azalttği görülmüştür. Bu sonuca etkisi olduğu sanılan oleik asit, iltihaplanmayı kolaylaştıran maddelerin oluşumuna karşı savaşır. 

Yapılan araştırmalarda, iyi kalite zeytinyağının içinde bulunan kimyasal maddelerin, aynı ağrı kesici gibi etki gösterdiği ortaya çıktı. 

Vücuttaki tutulmaları azaltmak için, zeytinyağlı masajlar yapılır. Zeytinyağı tortusu, siyatik, mafsal ağrılarına, sürülürse iyi gelir. Zeytinyağı, romatoid artritleri önlemeye yardımcı olur. 

KAS KRAMPLARI VE AĞRILARINDA YARARLI 

Yapılan bir araştırmada, sızma zeytinyağında, ”İbuprofen” adlı ağrı kesicilerde bulunan bir maddeye rastlanmıştır. Genizden geçerken yakıcılık veren madde, İbuprofene benzeyen özelliğe sahiptir. Bresling, düzenli olarak günde 50 gram soğuk presle sıkılmış sızma zeytinyağı kullanımının, günlük olarak tavsiye edilen İbuprofen dozajının %10'una denk ağrı kesici etkisinin bulunduğunu belirtti. Önerilen düzeyde sızma zeytinyağı yemek, migren gibi kronik ağrıların etkilerini de azaltmaktadır. 

-Aynı miktarda sızma zeytinyağı ile karanfil yağı karıştırılır. Bir havlu sıcak suya batırılıp sıkılır ve kramp olan bölgeye birkaç dakika boyunca bastırılır. Sonra ısınmış olan kas bölgesine hazırlanan karışım sürülür. 

-Ağrıyan adaleye, zeytinyağıyla biberiye karıştırılıp masaj yapılır. 

-Zeytinyağı ve birkaç damla sarımsak; eklem, diz ve tüm kemiklere iyi gelir. 

-Romatizma ağrıları için, dövülmüş kuru defne yapraklarını, zeytinyağı içinde sulandırıp krem haline getirilir, ağrıyan yere bolca sürülür. 

-Ağrı, romatizma, burkulma ve adale incelmelerde; zeytinyağı sürülür veya 200 gr taze çiçek ve yaprak, 100gr sarı papatya ile 1 kilo zeytinyağını arada sırada karıştırarak iki saat ‘benmari’ içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzüp ağrı veren yerler ovulur. 

DERİ YARALANMALARINDA ZEYTİNYAĞI

Kesiklerin üzerine zeytinyağı koyma alışkanlığı çok eski zamanlardan bu yana bilinmektedir. Zeytinyağı, yaraların tedavisinde kullanılan merhemlerin ana maddelerinden birini oluşturmaktadır. 

Zeytinyağının, polifenol bileşenleri, kozmetik ve ilaç sanayinde deri hasarını önleyici olarak kullanılan geleneksel antioksidanlarla karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, polifenenollerin radikalleri (hücrelere, canlıya zarar verebilen) yok etmede en yüksek etkinliğe sahip olduğunu göstermiştir. 

Merhem olarak kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan losyondur. 

-Zeytinyağı, derinin foliküllerine penetre olabildiği için, gerek internal gerekse eksternal dokuların yara, irritasyon ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır.
- Ağız içindeki yaralarda; zeytin yaprağı çiğnenir. Ağızda çalkalandığında, dişlerin beyaz olmasını sağlar, diş etlerini korur, diş çürümelerini önler.
- Apseli ve akıntılı yaralarda; mürsafi, mesteki, sarısabır, çam sakızı, terebentin, birer tatlı kaşığı alınarak yeteri kadar zeytinyağı ile merhem yapılır, yaraya sürülür.
- Deri yırtılmaları veya kesiklerde; zeytinyağını, arı balmumu, doğranmış soğan ve kuyruk yağı ile karıştırarak yara merhemi olarak kullanılır.
- Düşme, çarpma sonunda oluşan morluklarda; hemen zeytinyağı sürülür.
- Zeytinyağı, kafa derisine sürüldüğünde kepekleri yumuşatarak uzaklaştırılmalarını kolaylaştırır.
- Alerjik çocukların tedavisinde, saç dökülmesinde, çatlamış deri tamirinde; kaynatılmış ve süzülmüş ılık zeytinyağı, doğal bir ilaç görevi görmektedir.
- Keratin proteininin oksidasyonunu önleyerek saçların yumuşak ve parlak kalmasını, tırnakların soyulmasını ve kırılmasını engeller.
- Zeytinyağı, yağ asitleri eksikliği nedeniyle oluşan egzamaları azaltır. Eşit miktardaki zeytinyağı, çiğ süt ve su, iyice karıştırılıp, egzamaya sürülür.
- Yaprakları ile taze dalları dövülerek, yara üzerine konulur. Siyatik için de uygulanır.
- Yakıcı ağrılara sebep olan zona cilt hastalığında; önce eşit oranda karıştırılan su ve sirke ile kompres yapıldıktan sonra, zeytinyağı ile masaj yapılır.
- Cildin nemli kalma yeteneğini arttırır. Cilt yanıkları, deride çizik, yara veya enfeksiyon durumunda, üzerine merhem niyetine uygulanabilinir.
- Tıraş köpüğü yerine kullanılabilir.
- Ödem oluşmasını önleyicidir.
- Sivrisinekler ve karasinekler, zeytinyağı sürülmüş cildi ısırmazlar.
- Eğer kene yapışalı bir saatten az olmuşsa, üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatarak öldürülmeye çalışılır. Zeytinyağını 10 ila 15 dakika kadar tutulur, büyük ihtimalle kene düşecektir. Eğer kene, 2 saatten uzun kalmışsa ve düşmemişse mutlaka tıbbi yardıma başvurmalıdır.
- Denizanası ısırıklarında, tedavide zeytinyağı kullanılır. Zeytinyağından bir miktar ısırılan bölgeye sürülür. Yine de hemen tıbbi yardıma başvurulmalıdır. Çünkü denizanası ısırıkları, çeşitli tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir.
- Soğuktan donmaya karşı; 3O’ar gr zeytinyağı, nane yağı ve amonyağı karıştırılır. Söz konusu bölgeye ovarak yedirilir. 

GÜNEŞ YANIĞI SONRASI ZEYTİNYAĞI TEDAVİSİ 

Zeytinyağı, cildi radyasyondan korur. 

- Ağrılı güneş yanıklarında, kızarmış deri, zeytinyağı ile ovularak rahatlatılır. Güneşte aşırı kalma sonucu yıpranan cilt zeytinyağı ile onarılabilinir. Zeytinyağı, güneşten tam bir korunmayı sağlamaz. Sonrasında oluşacak acı ve ağrıları hafifletmede yardımcı olur.
- Aynı miktarda sızma zeytinyağı ve su karıştırılır. Mayonez kıvamında yumuşak bir karışım elde edinceye kadar çırpılır. İlgili bölgeye sürülür.
- Güneşte uzun süre kalmaktan oluşan cilt kuruluğu için, zeytinyağı sürülmelidir.
- Yıpranmış cilt için zeytinyağı ve papatya çayından oluşan bir kompres yapılır. İlgili bölgeye uygulanır.
- Yanıklarda: Yumurta akı, zeytinyağıyla karıştırılıp yanık yarasının üzerine uygulanır.
- Havacıva otu, zeytinyağı ile merhem haline getirilerek yanıklara sürülür.
- Zeytinyağını, biraz tentürdiyotla karıştırarak eczanelerde satılanlardan çok daha ucuz ve sağlıklı bir güneş yağı elde edilebilinir. 

KULAK AĞRILARINDA 

Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir. Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur. Birkaç dakika uzanılır. Sonra öbür tarafa dönülür ki zeytinyağı kulaktan havluya aksın. 

BOĞAZ AĞRISI VE ÖKSÜRÜKTE 

Zeytinyağı, bağışıklık sistemini güçlendirir. Zeytindeki polifenollerin, salmonella, kolera, stafilokoklar, pseudomonalar ve grip (Influenza) gibi mikroorganizmaların gelişme hızını durdurmuş veya yavaşlatmıştır. 

- Nezle ve gripte, zeytin ağacının dalları ve yaprakları kaynatılarak buharı teneffüs edilir.
- Boğaz ağrısı için, zeytin çekirdeği, karabiber ile dövülüp, tülbent arasına konarak boğaza bağlanır, aynı zamanda limon suyu ile gargara yapılır.
- Ses kısıklığında, zeytin ağacının sakızı, ağızda yavaş yavaş eritilerek yutulur.
- Öksürüğe karşı, zeytin ağacı sakızı, bir bardak sıcak su ile içilir.
- Reçineli yağ ise, rinofaranjit karşı önerilen bir antiseptiktir.
- Yüksek ateşte; 50 gram zeytinyağı bir litre su ile karıştırılıp kaynatıldıktan sonra, yemeklerden önce birer çay bardağı içilir.
- Zatürre; 4 saat arayla birer kaşık zeytinyağı içilir. -Zeytinyağı ve dövülmüş sarımsak yenilir. -Ya da, 3-4 kaşık limon suyu, 1 bardak bal ve yarım bardak zeytinyağı bir tencereye konulur. Yaklaşık beş dakika kısık ateşte ısıtılır. Her iki saatte bir, bir çorba kaşığı içilir.

ZEYTİNYAĞI GÜZELLİKTİR 

- Zeytinyağı sağlık ve güzellik kaynağıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır. Cildin hem görünüşünü hem de yapısını güzelleştirir.
- Cildi onarır, nemlendirir, sıkılaştırır, yıpranmasını önler, saçları yumuşatır, tırnakları güçlendirir. Cilde, temiz ve parlak bir görünüm kazandırır.
- Yüz için; 1 çorba kaşığı toz kil, biraz suya atılır, buna 1 çorba kaşığı zeytinyağı eklenir. Karışım yüze sürülüp, 15 dakika bekletilir.
- Gözleri kuvvetlendirmek için, zeytin yaprağı külünden sürme yapılır. Ya da saf zeytinyağı sürme gibi gözlere çekilir.
- Soğuktan, dudakların çatlamaması için, üzerlerine biraz zeytinyağı sürülür.
- Çok kuru ve çatlak elleriniz için, yarım saat kadar ılık zeytinyağı banyosu yapılır.
- Kuru cildi nemlendirmek için: 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağında iyice ezilmiş avokado meyvesi hamuru, yüze sürüp yaklaşık 10-15 dakika bırakılır, sonra ılık suyla yıkanır.
- Kırışıklıkları önlemek için haftada iki kez zeytinyağı ve limon suyuyla hafifçe masaj yapılır.
-Saçları dökülenlere; 1 yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını saç diplerine sürerek 1 saat bekletin daha sonra yıkanır, arada bir tekrarlanır. 

ALTIN SIVININ: BAŞKACA YARARLARI 

- Astım hastalığı olanlar zeytinyağı kandillerini kullanabilir.
- Arı veya sivrisinek ısırıklarında, şişen bölgeye zeytinyağı sürülür.
- Mantar hastalığını önlemek için: Lapa haline getirilmiş zeytin yaprakları, gerekli bölgeye konulup bekletilir.
- Varislere, zeytinyağı ile masaj yapılır.
- Kızartma tavalarınızı bulaşık makinasında değil elde yıkayıp, bir havluyla kuruladıktan sonra zeytinyağıyla iyice ovarsanız ömrünü uzatırsınız.
- Evinizdeki büyük yapraklı bitkilere ya da çiçeklere ayda bir kez, bir tatlı kaşığı zeytinyağı dökerseniz hem canlanır hem de beslenmiş olur.
- Bebeğinizin ıslak mendilini kendiniz yapabilirsiniz. 

Zeytinyağı, kuşkusuz yağlı besinlerdeki bütün kategorilerin şampiyonudur. Ancak özellikleri ne olursa olsun, tek başına optimal ve dengeli bir biçimde, gerekli yağ asidi miktarını vücuda sağlayamaz. Bu nedenle beslenme düzenimizde başka yağlı besinlerin de bulunması gerekir. 

Kaynak: yaklasansaat.com 

İzmir 2011/24/8 

 

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..