Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Zülfükar Sayın resim sergisi

Zülfükar Sayın resim sergisi
 

Zülfükar Sayın


27 Mayıs Perşembe günü, Ankara'da Grup Sanat Galerisi'nde resim sergisi açılan Zülfikar Sayın 21 Mart 1964 Diyarbakır (Aşağı Gomayik-Ergani) doğumludur. 1983 yılında öğrencisi olduğu Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden 1987 yılında fakülte ikincisi olarak mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1989 yılında "İşitme Engelli Çocukların Eğitimine Yönelik Görsel İletişim Araçları” üzerine hazırladığı tez ile yüksek lisans, 1995 yılında ise "Çocuğun Eğitiminde Resimli Abece'nin Önemi” üzerine hazırladığı tez ile Sanatta Yeterlik / Doktora öğrenimini tamamlamıştır. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Sayın’ın bu sergideki yapıtlarının çoğu bir metrekareden daha büyük boyutlarda olup, tuval üzerine yağlıboya ve akrilik teknolojilerinden oluşmaktadır. Güçlü bir desen alt yapısına dayalı çizgi egemen kompozisyonlarında, dirik ve devingen imgelerini oluştururken, çarpıcı renk anlayışıyla konuşan Sayın’ın yapıtlarında, yoğrumsal açıdan grafik anlatım dilinin etkili ve nitelikli bir özgünlükte olduğu söylenebilir. Çizgilerin geniş renk biçimleriyle buluşarak Nemrut, Nuh, Simurg vb. gibi tarihi ve ekinsel bilintilere de yönelik olan yolculuklarını imleyen yapıtlarda, hem içerik hem de yoğrumsal bir öge olarak dokunuşların güzelduyusal izlerine, doğanın zaman zaman bayram coşkusu içindeki hareketliliğine tanıklık edilebilmektedir. Etkinlik ve Ödüllerinden Bazıları: -Bu, açtığı dördüncü kişisel sergisidir. -Ulusal ve uluslararası çok sayıda karma ve grup sergilerine katılmıştır. -Türkiye’de ve yurt dışında çok sayıda resmi ve özel koleksiyonda, müzelerde yapıtları yer almaktadır. -Fethiye Belediyesi Amblem Yarışması Mansiyon Ödülü (1991), T.C. Kültür Bakanlığı Tarihi Gelibolu Yarımadası Amblem Yarışması Mansiyon Ödülü (2004) ve televizyon yayınlarında “akıllı işaretler” olarak kullanılmakta olan T.C. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nca düzenlenen Çocukları Zararlı Yayınlardan Koruyucu Simge Sistemi Tasarımı (animasyonları Gökhan Okur ve Gökçe Keçeci tarafından çalışılan) Proje Yarışması Birincilik Ödülü (2004) de dahil dokuz tane ödülü vardır. -Özellikle Göstergebilim ve ders kitabı tasarımı-resimlemesi alanlarında araştırmalar yapmaktadır. -Kitap kapağı, kurumsal kimlik, afiş, exlibris ve serbest grafik çalışmaktadır. Makalelerinden Bazıları:
- "Sanat Psikolojisi Açısından Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi", SANAT YAZILARI 6, HÜGSF yayınları, Ankara, 1995.
- ''Tasarım Açısından Türkiye'de Okutulan Abece Kitapları", Türkiye ve Almanya'da İlkögretim Ders Kitapları konulu uluslararası sempozyum kitabı, Ankara Alman Kültür Merkezi Yayını, 1995.
- Göstergelerin Göstergebilimsel(Semiotik) Açıdan Değerlendirilmesi: Ankara Büyüksehir Belediyesi'nin "Ankara" Amblemine Göstergebilimsel Bir Yaklaşım", Sanat Yazılari 8, HÜGSF yayınları, Ankara, 2001
 
Toplam blog
: 8
: 1030
Kayıt tarihi
: 08.02.10
 
 

Grup Sanat Galerisi, Volvo Şirketler Topluluğuna ait bir galeridir. Grup Sanat Galerisi 2008 yılın..