Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '10

 
Kategori
İzmir
 

''1980 darbesinden sonra İzmir yerinde saymaya başladı''

''1980 darbesinden sonra İzmir yerinde saymaya başladı''
 

İzmir Ticaret Odası, 125. Yıl Kutlamaları kapsamında bir sempozyum düzenledi. Sempozyumun ilk bölümünde, ''İzmir Ticaret Tarihi'nin Canlı Tanıkları'' başlığı altında, Selçuk Yaşar, Öner Akgerman, İsmet Yorgancılar, Erdoğan Tözge ve Sabri Tanık anılarını paylaştı.

İzmir'in duayen işadamı Selçuk Yaşar samimi anlatımıyla dikkat çekti. Yaşar, İzmir'de sanayinin 1950-60 yılları arasında Demokrat Parti ve Adnan Menderes'in teşvikleriyle geliştiğini belirtti. 1980 yılına kadar gelişmesini sürdüren İzmir sanayii, Özal döneminde yerinde saymaya başlamış.

İzmir'in yerinde saymasının nedeniyse Seçuk Yaşar başta olmak üzere işadamlarının Kenan Evren'e darbe öncesi ve sonrası destek vermeleriymiş.

Bakın bu ilginç durumu Selçuk Yaşar nasıl anlatıyor:

''1980 öncesinde Ege Ordu Komutanı olan Kenan Evren'le sık sık görüşürdük. Bu vesileyle dostluğumuz gelişti. 12 Eylül'den sonra da Evren'in adayı Turgut Sunalp'in partisine açık destek verdik. Turgut Özal bizim bu tutumumuzu biliyordu. Seçimi ANAP kazandı ve Özal Başbakan oldu. O günden itibaren Özal İzmirli işadamlarına sırtını döndü. Aynı uygulamayı koalisyon ortağı olduğu dönemde Mesut Yılmaz da yaptı.''

Gördünüz mü? Menderes, Demirel ve Ecevit dönemlerinde uygun adım giden İzmirli işadamları yanlış tercih nedeniyle yerinde saymaya başlamışlar. Bir türlü uygun adıma geçememişiz.

O zamanlar İzmir yerinde sayıyordu ama AKP gelince komut değişti: ''Geriye dön, uygun adım marş!''

 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..