Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '07

 
Kategori
Haber
 

" Anayasa yeniden yazılmalı " mı?

" Anayasa yeniden yazılmalı " mı?
 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Anayasa Profesörü hemşerim Burhan KUZU, Anayasa Mahkemesinin, ''Cumhurbaşkanı seçiminin birinci ve ikinci turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği'' yönündeki kararının gerekçesini değerlendirmiş ve sonunda da ''Anayasanın omurgası kırılmıştır. Hukuk patlatılmıştır, demokrasi çatlatılmıştır. Bu karar çok ağır bir karardır'' demiş...

Eklemiş…

“Anayasa yeniden yazılmalıdır…”

Anayasanın “Yeniden” yazılmasına kimse karşı değil ki…

Ne yazık ki bu güne kadar (1960 ve sonrası) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, hep “İhtiyaç”tan dolayı yeniden yazılmış.

Neden ihtiyaç duyulduğunu tek cümle ile söylemek gerekirse, birileri ellerine geçirdiği gücü, anayasa dışında kullanmaya kalkışmışlardır ne yazık ki, o nedenle yeniden ve ihtiyaca göre yazmak hâsıl olmuştur.

En son da 12 Eylül’de cumhurbaşkanını seçemeyen bir parlamento ve siyasi iradenin zafiyeti 1982 anayasasını kaleme aldırmıştır.

Yeni anayasalar yazılırken sadece bir şeye dikkat edilmiştir. O da Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel nitelikleri hiçbir zaman geriye götürülmemiş ve o maddelerine hep sahip çıkılarak yeniden yazılmıştır.

Bu gün de yeniden yazılır. Yine Cumhuriyeti devletinin temel nitelikleri değiştirilmeye kalkışılmadan…

Bu günkü anayasa, eğer ihtiyaca cevap vermiyorsa, aksayan bir tarafı varsa, yamalı bohça gibi ikide bir eklenip çıkartılacağına, oturulur yeniden yazılır.

İşte orada da Hukuk patlatılmadan, demokrasi çatlatılmadan başara biliyorsak, bundan daha iyi ne olabilir ki?

Derviş, çeşme başında su dolduran kıza seslenmiş “adın ne senin? “diye.

Kız da cevap vermiş “Balkız” demiş.

Derviş “Daha da tatlıymışsın ya” diye cevap vermiş…

Bir anayasa hukukçusu olarak, hukuk, Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel niteliklerini ve demokrasiyi çatlatmadan, patlatmadan yeniden yazacaksak neden olmasın ki?

Daha da “tatlısın” ya Sayın Burhan KUZU…

Hem eliniz değmişken değişmesini en çok isteyen, geçen seçimde meydanlarda söz verdiğiniz halde yapmadığınız dokunulmazlık meselesi filan da bu arada bir çırpıda hallolur.

Amma…

Bunu fırsat bilip de Anayasayı “İhtiyaca göre” yeniden yazmak yerine “Amaca göre” yeniden yazmaya kalkışır ve 4, 5 seneden beri partinizin yaptığı gibi uzlaşmasızlıkla halledeceğinizi sanıyorsanız…

Aklınızdan bile geçirmeyin…

28 HAZİRAN 2007

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..