Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '11

 
Kategori
Kitap
 

''Gelincik''

''Gelincik''
 

Çerkeslerin bitmiyen hüznü


Daha önce tanıttığım, ''Matmazel Nina'' adlı kitabın yazarı, yakınım Mehlika Mete'nin yeni çıkacak olan kitabından bahsetmek istiyorum. Uzun bir süredir Çerkes'lerle ilgili kitabı üzerinde yoğun çalıştığını biliyordum.

Bugün aldığım mail'de, yeni kitabı ''GELİNCİK'' 15 Aralık'ta okuyucuyla buluşacağı müjdesini veriyordu. Kitabının birinci baskısından elde edilecek geliri, ''Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'na (www.tcyov.org) bağışlanacağını yazıyordu.

 Bir iki paragrafla kitabı paylaşmak isterim; Mayıs Çerkes'ler için hüzün ayıdır. 1864'te atayurtları Kafkasya'dan sürgün edilen yüzbinlerce Çerkes, dumanlı dağların, bereketli topraklarını, ormanlarını, doğup büyüdükleri köylerini terk etmek zorunda kaldılar.Yiğit erkekler, fidan boylu kadınlar, destanlar yazmış yaşlılar ve masum çocuklar yüreklerinde vatan acısıyla yollara düştüler. Ne yapacakları yolculuk nede varacakları Osmanlı Ülkesi hakkında fikir sahibiydiler.

Onlarcası hastalık, açlık ve susuzluk yüzünden can verdi. Geride kalanlarsa onurları ve sıkı sıkıya bağlı pldukları gelenekleri ile yaşamlarını sürdürmeye çalıştılar.

Gelincik, küçük Çerkes kızı Maze ile kardeşi  Daryal'ın soluk kesen yolculuklarını ve Ondukuzuncu Yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'un değişen kaderini anlatıyor. İki kardeşin duygu dolu hikayesi, Sultan Abdülaziz'in son günlerine kadar pek çok tarihi olaylarla kesişiyor.

Üstleri örtülsede kapanmayan yaraların, bambaşka yönlere savrulsalar da birbirlerine görünmez iplerle bağlı insanların romanıdır Gelincik..

Kitabın tanıtımını Nurhan Kandemir'in, ''Adıgeliğini Unutan Utansın'' şiirinden bir kıtayla noktalayalım.

Sürgünde sana hayat varmı sanırsın

Yaban elleri kendine yurt mu sanırsın

Her yüzüne güleni dost mu sanırsın

Unutma sen adıgesin Kafkasya'lısın

Kendi kimliğinle nerede yaşayabilirsin

Aslını Adıgeliğini unutan, adıge utansın.

 

   

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..