Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '17

 
Kategori
Güncel
 

"-Hukukçu musunuz? -Hayır, ameleyim."

"-Hukukçu musunuz? -Hayır, ameleyim."
 

MANEVİ DEĞER TARTIŞMASI


- TÜRK CEZA KANUNU' muzun 125. Maddesinde, hakaret eylemi bir ceza normu olarak düzenlenmiştir. Maddedeki tanım; "Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır." şeklindedir. Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu' nun şerefe karşı suçlar bölümünde yerini bulmuştur. Görüldüğü gibi hakaret eylemi, onur, şeref ve saygınlığını rencide etme veya sövme şeklinde tanımlanmıştır.

Sessizlik oldu. Sesin geldiği tarafa döndüler…

- HOŞBEŞ ÇAYEVİ toplantınızın konusu madem ki NAMUS VE ŞEREF, yasaları bilerek konuşalım istedim. Çünkü pek çok insan bu nedenle davalık oluyor, hüküm yiyor… Pek çoğu belki yasal ama hukuki değil bence. Yasalar her zaman hukuki olmuyor maalesef.

- HUKUKİ OLMASI İÇİN hangi koşullar gerek?

- Önce, hakarete uğrayan kişinin onur, şeref ve saygınlık sahibi olup olmadığının kesinlikle saptanması gerek. Bu yapılmıyor. BU ÖZELLİĞİ OLMAYAN BİR KİŞİNİN ‘olmayan değerlerine hakaret ya da küfür’ de olmaz.

- Peki o kişilerde onur, şeref ve saygınlık olup olmadığını kimler saptayacak?

- Bu özelliklere topluca MANEVİ DEĞER diyelim… Bu, tüm dünyada önemli bir sorun değil mi? Bence ULUSLARARASI DÜNYA STANDARTLAR ENSTİTÜSÜ kurulmalı. O enstitünün bir MANEVİ DEĞER TESPİT KURULU olmalı. Bir kişinin davası görülürken, mahkemeler tarafından o kuruldan istenmeli bilirkişilik…

- Neden dünya karışıyor bu işe?

- E, ülkemizde o kurul oluşturulsa üyelerini mutlaka güçlü olan belirler, davalar da onun istediği gibi sonuçlanır.

- Bir tek de olsa örnek veremez mişin?

- Atıyorum öyleyse… MİLLETVEKİLİSİN, SANA HAKARET EDİLDİ… Dava açıyorsun, davalı kendini savunacak… Diyecek ki, ‘’Milletvekilliği süresinde şuna, buna sadık kalacağına namusu ve şerefi üzerine ant içmişti, asla sadık kalmadı, üzerine yemin ettiği maddeleri değiştirmek için tekliflere imza attı, değişmesinde etkin oldu. Bu nedenle, o kişide namus ve şeref olmadığı artık sabit. Olmayan değerlere hakaret de söz konusu olamaz! Bu konunun ULUSLAR ARASI MANEVİ DEĞER TESPİT KURULU’nca değerlendirilmesini ve davanın reddini talep ediyorum HAKİM BEY!’’… Dedikleri incelenecek, doğruysa, aslında belki de üç-beş yıl kalmış olan yaşamından, üç aydan iki yıla kadar bir süre çalınamayacak…

- O kurulda öyle çok dosya birikir ki, yıllarca yanıt gelmez.

- Olsun… Tutuksuz yargılama değil mi bu? Haksız verilecek bir günlük esaret bile insan hakkı ihlali. Ki bu hak evrenseldir, hiç kimse çiğneyemez, çiğnememelidir.

- Siz, arkadaşım, HUKUKÇU MUSUNUZ?

- HAYIR. AMELEYİM…

Şaşırdılar, bakakaldılar…

                                                                          Özcan ÇELTİK

                                                                            26.04.2017 

 
Toplam blog
: 237
: 361
Kayıt tarihi
: 22.11.06
 
 

1949 Antalya doğumlu, ANSAN üyesi Orman Yüksek Mühendisi, ressam ve öykü yazarıyım. KAKTÜS MEDYA ..