Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

''Türkiye'de gelişmeyen demokrasi''

''Türkiye'de gelişmeyen demokrasi''
 

Kısa bir yorum,

Mustafa Kemal ve arkadaşları Türkiye Cumhuriyet'ini kurduklarında amaçları, tabi ki dikta yönetimi değildi.

Batıya dönük tam bağımsız, demokrasiyi özümlemiş bir Türkiye Cumhuryeti Devletiydi. Nitekim 1946 yılında Demokrat Partinin kurulmasıyla, tek partili sistemden, çok partili sisteme geçilmiş oldu. Demokrat Partinin büyük bir çoğunlukla iktidara gelmesi, Anadolu ve Türk insanının, tek parti yönetiminden, ne derece rahatsız olduğunun göstergesiydi. Güdümlü yönetimleri içine sindiremiyen halkın, demokrasiye olan özlemiydi.

Bu özlem ve demokrasi, 1960 ihtilaliyle yok edildi. Çünkü o gün bu ihtilali yapan asker ve kendini aydın gören tabaka, demokrasiyi içlerine sindiremediler. Ellerindeki gücün kayıp gitmekte olduğunu anlamışlardı. Halk demokrasiye sahip çıkmaktaydı. Dolayısiyle Türkiye'de demokrasinin gelişmesi, seçimlere bir yıl kala 27 Mayıs 1960 ihtilaliyle yok edildi. Halkın çoğunluğuyla iktidara gelen bir partinin, başbakanı ve iki bakanını idam sephasına gönderen bir ortaçağ zihniyeti, hatalar zincirinin başlangıcı olmuştur.

Bugünkü TSK'nın görüş, düşünce, modernizasyonu ve demokrasiye olan bağlılığiyle kıyas kabul etmiyecek, o günkü asker zihniyeti demokrasinin gelişmesine büyük sekte vurmuştur. 1960'tan sonra onyılda bir kesintiye uğrayan demokrasimiz güdük kalmış ve bugünlere gelinmiştir. 90 Yıla yaklaşan bir Türkiye Cumhuriyeti Devletinde demokrasi devamlı engellenmiş, işin tuhafıda bu engelleme Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyup, kollama adına yapılmış olmasıdır. Kendini T.C'nin hamisi olarak gören zevat , halkın gelişmesini önlemiş, Atatürk'ün dediği '' Köylü Milletin Efendisi''dir sözünü havada bırakmıştır.

Bugün, 1960'da Yassıada'da güzide insanları tekmeliyen düşünce ve zihniyetten kurtulabilirsek gerçek demokrasiye kavuşabiliriz. Tabi bu da ülkeyi yöneten iktidarların Demokrasiye gönülden bağlı ve bunu istemeleriyle olacaktır. Yoksa demokrasiyi araç olarak kullanıp, kendinden olmıyanlara tahammül edemiyen, elindeki erkleri kendi amaçları doğrultusunda kullanan siyasi iktidarlarla değil.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..