Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '22

 
Kategori
Tiyatro
 

"45 Saniye" sahnelerde

Bi'tık tiyatro "45 Saniye" adlı oyunu ile  sahnelerde

 

Bi’Tık Tiyatro prömiyerini 2020’nin şubat ayında yaptıkları ilk oyunları olan “45 Saniye” ile tekrar sahnelere çıkıyor. Ekip pandemi sebebiyle tiyatroların kapanmasıyla 1,5 yıldır seyirciyle tekrar buluşacakları günü bekliyordu. Geçtiğimiz günlerde Özgürlük Parkı Tepe Sahnesi’nde yeniden seyircisiyle buluşan ekip, bu oyunu ikinci prömiyerleri olarak görüyor. Pandemiden hemen önce kurulan ve sahnelerin kapanmasıyla rafa kaldırdıkları oyunlarını tekrar seyirci ile buluşturan ekip, önümüzdeki günlerde artık kısıtlamaların ve kapanmaların olmamasını ve “45 Saniye” ile seyircileriyle tekrar buluşmayı istiyor.

“45 Saniye” zor bir karar anında insanın aklından geçenlere ışık tutan bir oyun. Bir karar anındaki çare arayışı oyunun temelini oluşturuyor. Bir kadının iç sesleri vasıtasıyla oyun bize kısacık bir anın portresini çizerken, kadınların içinde bulunduğu gerçeklik ile de bizleri yüzleştiriyor.

Bir kadının iş yerinde patronunun“ Bir ayağa kalkasana” cümlesiyle karşılaşması ve o an kadınının konuşmaya başlayan iç sesleri, bir karar alma anının ne kadar güç olabileceğini gözler önüne seriyor. Kadının bir tarafı bunun taciz olduğuna emin. Diğer tarafı bunun samimi sıradan bir istek olduğuna inanmak istiyor. Öteki tarafı da toplumsal değer yargılarına uygun davranmak derdinde. Bu kısa zaman zarfında kadınlar, iş yerinin hiyerarşik yapısını, kendi arzularını, toplumun dayattığı davranış kalıplarını, etek boyunu, cinsiyet rollerini sorgular. Bu sırada ofisteki çalışanların tutumu kafasını iyice karıştırır. Bu cümle karşısında nasıl bir yaklaşımda bulunacağına karar vermeye çalışırken, zamanın ilerlemesi de baskı oluşturur. Bu baskı patronuna verdiği cevapları da etkiler; kadın durumu geçiştirir, anlamazlıktan gelir, gülümser fakat esas söylenene cevap veremez. İç sesler yükseldikçe hareket etmek zorlaşır. Ama zaman geçtikçe kararsızlık da bir karara dönüşmeden bir şey yapılması gerekir. Bir kadın içindeki farklı sesler ile yüzleşir.

 

Bi’Tık Tiyatro, Aybike Turan, Duygu Serin ve Melda Narin Güler tarafından 2019 yılının kasım ayında kuruldu. İlk oyunları “45 Saniye” Aybike Turan tarafından yazılıp yönetildi. Oyunun hareket tasarımı Utku Demirkaya’ya ait. Işık tasarımını Melda Narin Güler yaptı. Oyunun afişlerini tasarlayan Duygu Serin aynı zamanda sosyal medya hesaplarını da yönetiyor.

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..