Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

"Bulgar Türkleri" diye bir şey yok, Sayın Melih Aşık

"Bulgar Türkleri" diye bir şey yok, Sayın Melih Aşık
 

Milliyet Gazetesi’nin “<ı>Açık Pencere”sinden, yıllardır okurlarına seslenen usta gazeteci Sayın <ı>Melih Aşık’a akıl vermek, bir şeyler öğretmek gibi bir niyetim yok. Ancak bugünkü yazısının başlığını görünce tepki vermeden durmayı kendime yakıştıramadım.


Aşık’ın, bir başka gazeteci arkadaşının bir siyasi kişilik ile yaptığı sohbete dayandırdığı yazısının başlığı “<ı>Bulgar Türkleri”. Bu ifade, pek çok yönden yanlış ve temelsizdir. Onu da bırakın yaralayıcı ve rencide edicidir. Bugün, Bulgaristan olarak tanımlanan ülke topraklarında, asırlardır yaşamakta olan Türk toplumu, “<ı>Bulgar Türkleri” değil “<ı>Bulgaristan Türkleri” ya da daha geniş bir ifade ile “<ı>Balkan Türkleri”dir.


Melih Bey’in ifadesini emsal kabul edersek, Yunanistan sınırları içinde yaşayan ve Yunan Devleti’nin, özellikle “<ı>Müslüman azınlık” diye andığı “<ı>Batı Trakya Türkleri”ne de, “<ı>Yunan Türkleri” mi dememiz gerekecek? Ya da “<ı>İstanbul Rumları”, “<ı>Türkiye Rumları” yerine “<ı>Türk Rumları”.


Buna benzer ama nispeten daha su götürür bir başka hata da doğumuzda yer alan “<ı>Türk Cumhuriyetleri” için yapılmaktadır ekseriyetle. Bu devletlere de “<ı>Türki Cumhuriyetler” denilmektedir. Efendim “<ı>Türki” demek “<ı>Türk’e dair”, “<ı>Türkümsü” gibi garip anlamları çağrıştırır. Oysa ki bu ülkeler öz be öz Türk devletleridir. Kazak Türkleridir, Özbek Türkleridir, Azerbaycan Türkleridir. Hatta bağımsız olamayan Kerkük Türkleri’ni, Gagavuz Türkleri’ni, Çin’in Sincan-Uygur bölgesinde yaşayan Doğu Türkistan Uygur Türkleri’ni de örnekler arasına alabiliriz.


Bu son paragrafta adını andıklarımın ve aynı kategorideki diğer Türk topluluklarının adları “<ı>Türki” değil öz be öz “<ı>Türk”tür.


Bulgaristan’dan, Kırcaali, Deliorman, Doburca, Şumen’den göç etmiş ve halen oralarda Türk varlığını korumakta olan milyonlarca “<ı>Türk”ün adı hiçbir zaman “<ı>Bulgar Türkleri” diye telaffuz edilemez Sayın Melih Aşık. Onlar, o topraklarda ve o ülke içerisinde, onur ve şerefleri ile yaşayan “<ı>Balkan Türkleri”dir. İlla ki taze ülke ismi zikredeceksek “<ı>Bulgaristan Türkleri”dir.


Tıpkı Gümülcine'de (yeni adı Komotini'dir), İskeçe'de, Dedeağaç'ta yaşayan, Selanik'ten, Kozana'dan, Kılkışlı'dan koparılan "Yunanistan Türkleri" ya da "Batı Trakya Türkleri"nin; "Yunan Türkleri" ya da "Müslüman azınlık" olmadığı gibi.


Çok acılar çekmişlerdir. Evlerini, barklarını, mallarını, mülklerini, hatıralarını, topraklarını bırakıp göç etmek zorunda kalmışlardır. Gönülleri yaralı, gözleri puslu insanlardır. Çabuk kırılır, kolay incinirler.


Usta ve değerli gazeteci Melih Bey’in, böyle bir hatayı sehven yaptığını düşünüyor ve düzelteceğini umut ediyorum.


Not-1: Bu arada; konuyla ilgili araştırma yapmış, kaynak taramış, okuyan, bilen değerli okurlarımız, literatürde "Bulgar Türkleri" şeklinde anılmış, yazılmış eserlere rastlayabilirler. Mesela bunlardan biri, koskoca Türk Tarih Kurumu tarafından basılmıştır. Halen de kurumun kendi resmi sitesinde reklamı yapılır. Bu nasıl bir şeydir anlamak mümkün değil.

Not-2: Sayın Dulun'un yorumundan sonra kararımı değiştirip, yazımı Sayın Melih Aşık'a gönderdim. Ve bugün öğleden sonra, sözkonusu yazının başlığı "Bulgaristan Türkleri" olarak değiştirildi. İlgi ve hassasiyetlerinden dolayı Sayın Melih Aşık Beyefendi'ye ve gazete yönetimine teşekkürler ediyorum.

Not-3: Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Melih Aşık'ın ertesi gün, köşesinde yayınladığı özür notu: "Bir Özür. Yazıların başlığını kısa tutma zorunluğu yüzünden zaman zaman baltayı taşa vuruyoruz. Bulgaristan Türkleri sözcükleri belli puntoyla başlığa sığmadığı için kısaltıp Bulgar Türkleri demiştik dün... Okurlarımız haklı olarak tepki gösterdiler. Özetle dediler ki: - Bulgar Türkleri diye bir şey yoktur, bu kişiler Osmanlı zamanında Anadolu’dan Balkanlar’a gönderilmiş Türklerdir. Bulgarlıkla alakaları yoktur. Atalarımız yüzyıllarca Bulgarlarla aynı köylerde, aynı sokaklarda yaşamış, ancak Türk ve Müslüman olma özelliklerini hiçbir şekilde yitirmemiştir..."



@Gecen sene bugün "Komutanım Şehit Oldu": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=94586

@İki sene önce bugün "Tayland'da İç Çamaşırı Giymeden Sokağa Çıkmak Yasaktır": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=27983

@İki sene önce bugün "Abi, Acayip 'Brunch'ım Geldi Yaa...": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=27974

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..