Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

"Demokratikleşme" paketine karşı Anıtkabir'de 'Yatan Adam' eylemi...

"Demokratikleşme" paketine karşı Anıtkabir'de 'Yatan Adam' eylemi...
 

Gezi eylemleri ile ülkedeki eylemlerin görsel zenginliği iktidarı şaşırtmaya devam ediyor.

“Demokratikleşme paketi” açıklanırken, yapılacak gösteriler ile ilgili valilerin görevlendirileceğini açıklayan Sayın Başbakan, bunun uygulanabilmesi için anayasa değişikliği gerektiğini unutmuşa benziyor. Kendi değiştirdiği anayasaya aykırı söylem ve eylemde bulunmaktan çekinmiyor.

Biliyorsunuz 12.10.2010 yılında yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişikliğindeki toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkındaki değişiklikle, isteyen istediği yerde toplantı ve gösteri yapabilir. Valiliğe sadece bilgi verir maddesi orada dururken, toplantı ve gösteri yürüyüşüne valinin izin vermesi kanunla düzenlenecek bir uygulama olamaz.

Anayasanın giriş bölümünde söylenen ‘Kanunlar anayasaya aykırı olamaz” maddesini görmezden gelmek, ülkenin nasıl yönetildiğinin açık bir göstergesi olarak orta yerde duruyor.

Açıklanan sözde “Demokratikleşme” paketinde Türküm demek yasak, ama Kürdüm, Lazım, Süryaniyim, Sünniyim demek serbest. Türküm dersen “Faşistlikle” suçlanırken, diğerleri Kürdüm dediği zaman barışçı oluyor. Bu nasıl bir mantık?

Neyse asıl konumuz bu değil. Eylemlerin görsel zenginliği!

Toma’lara karşı duruldu… Sıkılan gazlar ve tazyikli kimyasal sulara karşı hep dik duruldu…

En anlamlısı ise ‘Duran Adam’ profiliydi.

Paket açıklanır açıklanmaz, toplumun önemli kesimlerinden tepki gelmeye başladı. Bu seferki eylemin şekli çok daha başka…

Yeni eylem biçimi; İlkokullarda “Andımız” uygulamasının kaldırılmasına tepki gösteren bir grup genç, Anıtkabir’in önünde “yatan adam” eylemi yaptı.

Kamuoyu tarafından merakla beklenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan demokratikleşme paketiyle gelen reformlar(!) arasında ilkokullarda “Andımız”ın okunması uygulamasının kaldırılması da yer aldı.

“Andımız”ın kaldırılmasına tepki gösteren bir grup genç, Anıtkabir’in önüne giderek eylem yaptı. Anıtkabir’e giden yolda yüzüstü uzanarak eylem yapan 10-15 kadar genç gösteri yaptı. Bu ilginç gösteri, sosyal medyada “yatan adam” olarak adlandırıldı.

Evet, ‘yeni eylem biçimimiz ‘Yatan Adam’

Şimdi iktidar bu eylem biçimine, Anıtkabir’in yolları ‘yan gelip yatma yeri değil’ derse şaşırmamak gerekiyor. Tıpkı askerliğin ‘yan gelip yatma yeri’ olmadığı gibi…

Sahi paket hakkında askerler ne diyor?

Oralarda ‘yan gelip yatacaklarına’ paket hakkında olumlu sözler söyleyip, iktidarla nasıl uyumlu çalıştıklarını göstermeleri gerekmez mi?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..