Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '12

 
Kategori
Deneme
 

"Edep, anlatılarak değil, yaşanayarak kazanılır."

"Bize gelirken egonu eve bırak, kendini al da gel."

***

Başkalarında algıladığınız egoyu, kimlikleriyle karıştırdığınızda ego bunu, kendini beslemek için kullanır ve bunu da genellikle düşman olarak algılanan kişiyi aşağılayarak, ona öfke ve nefret duyarak yapar. (işte, bu adam bu!..gibi)

***

Gerçek söze dökülebilir, ama kelimeler gerçeğin kendisi olamaz; sadece ay'ı işaret eden parmak olabilirler. Gerçek olan ise ay'dır, ay'ı gösteren parmak değil."

***

Hayali ahlâk üstünlüğü sayesinde egosunu güçlendirmekten hoşlanan insanlardır ki, eleştirilerinde  yargılama ve kötü niyet taşırlar."

***

"Nedense, şiddeti en çok 'şiddet' kullananlar kınar!"

***
 
"Saltanatı boyunca kendinden başkasını insan yerine koymamış bir sülaleye kimilerinin 'torun' olmaya çalışması, kişisel olarak beni ilgilendirmese de, toplumsal yönüm gereği onlara karşıyım."

***

"Tarihsel bir gerçekliğimiz vardır ki, akıl (bilim) yerine, nakil (vahiy) bilgileri koyalı, uygarlıkta bir arpa boyu  bile yol alamamışız."

***

Kanunlar, emirler, kurallar ve tüzükler, kendi özlerinden uzaklaşanlar içindir. Kurumsal kanunların asıl amacı, egonun (sahte benliğin) aşırı uçlara kaymasını engellemektir.

***

"Bireysel ahlakımızı, 'toplumsal ahlak' seviyesine çıkaramadığımız içindir ki, hâlâ, Batı'nın peşinden gitmeye çalışıyoruz."

***

"İnsan kendini soyutlamağa başladığında Tanrı'yı yaratmak zorunda kalmıştır."

***

"Her insanın kendine göre bir bilinçlenmesi var. Kimi kendini gizleyerek,(yaratışçılığa inananlar), kimi de kişiliğini ortaya koyarak savaşım verir. Ben, savaşarak kişiliğini oluşturanlardan yanayım."

***

Kuran'ın üçte ikisi 'EDEP' olarak görüldüğünden beridir ki, toplumumuzda, Arap'ın örf ve adetleri MODA oldu."

***

"Kuran'ı doğru anlamak için, ille de bir Arap'la birlikte mi yaşamak gerekir?...

***

"Ezberdışı konuşmak, nedense kimilerinin zoruna gidiyor."

***

Kendini sınırlandırmak süreçlerinden özgür bırakılmasıyla, sevginin var olabilmesi için bir olasılık doğar."

***

Kişiliğine güven duymayanlardır ki, kendilerini sınırlandırmak zorunda hissederler."

***

Doğru düşünmek, özgürce ve zekice yaşamak ancak KENDİNİN BİLGİSİ daha derin ve geniş olduğunda olanaklıdır. Yoksa, geçmişin yosun tutan kıyılarına bağlanarak değil."

***

"Bir karganın yakaladığı böceği aceleyle yemeye çalışması, o böceği yandaşına kaptırmama telaşındandır."

***

"Baskıcı yönetimleri güçlü kılan, kendilerinden bile korkan insanların ikili davranışlar içinde olması, Yöneticilerin kolay kullanabileceği insanlar bulmasıdır."

***

Evlerimiz, yolda yürüme isteğini bile körelten büyüklerimizle (akıl verenlerle) doludur."

***

"Akıl vererek değil, hep birlikte öğrenerek.."

***

"Unutma, bilgi 'kibir' yapar, fakat sevgi yüceltir."

***

Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduğunu göreceksin. Değerini bilmeyeceksen, fiyatını (ahlakımın ölçüsünü) niçin soruyorsun ki?"

***

"Ahlâklı doğulmaz, ahlâklı olunur. Edep (bireysel ahlak, iyi davranış) anlatılarak değil, yaşanarak kazanılır."

***

"Kişi, edebini (bireysel ahlakını) toplumdan alarak toplumsal ahlâk (töre) sahibi olur. İnsanın toplumsal bir varlık olmasının özü budur."

***

"İşlevsiz, devinimsiz, amaçsız, yararsız aydınlar gördüm, 'bunlar ne işe yararlar' diye, kendi kendime sordum!"

***

"Beni bir nefescik bile dinleyecek kadar 'sabır' ve 'anlayış' gösteremiyorsan, dostluğun ya da bana yakınlığın nerde kaldı?"

***

ÇIKIŞ SORUSU:

"Kişilik, insanın çevresiyle ilişkisi ve hayatta eline geçen fırsatlar doğrultusunda mı şekillenir? Yoksa, insan karakteri doğuştan 'iyi' ya da 'kötü', 'ahlaklı' ya da 'ahlaksız', 'durgun' ya da 'neşeli' olma eğiliminden midir? Daha da önemlisi, kişinin çevresine UYUM sağlaması onu ne ölçüde değiştirir?"

***

BİR İPUCU:

"Kişi, ister barbar ister uygar, ister cahil, ister eğitilmiş, ister sapkın, ister kibar ve dürüst olsun; davranışının 'iyi' ya da 'kötü' olduğunun BİLİNCİNDE olarak davranır. Bu, 'GENEL GERÇEK'e bir anlam bulmaya çalışmak, kendini kandırmaktır."

Alaettin MORgül / 23.02.2012 - 23:41

 
Toplam blog
: 193
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.02.10
 
 

İsveç`in Göteborg şehrinde oturmaktayım;  evli ve bir kiz bir oglan iki çocuğum var. İsveç`te..