Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

'Genel ahlakın' etek boyu nedir?

'Genel ahlakın' etek boyu nedir?
 

AKP’nin “Demokratikleşme Paketi”  bir daha ertelenmezse 30 Eylül’de Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacak. İçeriğinin ne olduğu konusunda TBMM’de yer alan partilerin, TBMM dışındaki siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin iktidar tarafından katkısı istenmediği için bilgisi de yok

“Kürt sorunu” ile ilgili AKP ile Öcalan’ın yürüttüğü müzakere/mutabakatların  ne ölçüde karşılanacağına dair bir fikir yürütmekte olası değil.

Ancak “Demokratikleşme Paketi” ile “Kamuda kıyafet özgürlüğü” geliyor  diye medyaya düştü.

 AKP’nin “A takımı” tarafından yapılan açıklamamalara bakılırsa “Demokrasi Paketi” ile “Kadınlara başörtüsü serbestisinin yanında erkeklere de sakal bırakma özgürlüğü tanınacak.”

 Bülent Arınç, kılık kıyafetle ilgili Bursa’da yaptığı açıklamada, “kamuda türbanın serbest kalacağını belirtirken, kıyafet serbestliğinde sınırı da “genel ahlak” olarak tanımladı.”Genel ahlak” üzerinde yazının ilerleyen bölümünde duracağım.

Kıyafete Dokunulacakmış!

Demokratikleşme Paketi”nin içeriği  Radikal’de “Kıyafete dokunulacak!” başlığı ile verildi. Haberin ayrıntılarına (BURADAN) ulaşabilirsiniz.

 “Kamuda kıyafet özgürlüğü” cin fikirli pazarlamacıların satış stratejilerini çağrıştırıyor. Paket, “Kadınlara başörtüsü serbestisi” adı altında özgürlük yerine kadını devlet/iktidar/erkek egemen bakış/yeni vesayet eliyle tek tipleştiriyor. Kadını örtenlerin/örtmenin sınırının olmadığı, yaşanmış dünya deneyimlerinde açıkça görülüyor. Kadının yanında biri olmadan sokağa çıkmasını yasaklayan, burkaya sokan Taliban örneği ortada. Aksini iddia edenlerin Afganistan’da yaşananlara göz atmasını öneririm.  Kaldı ki Türkiye’de tarikat/cemaatlerin kendilerine özgü örtünme, başörtüsü bağlama biçimleri bile farklı. Tarikatlar/cemaatler arasında camiler bile paylaşılmış, Müslümanların ortak mabedi camiler, cemaatlerin adı ile anılıyor. Birinin gittiği camiye diğeri gitmiyor!

 

Maksi, Diz Altı, Diz Üstü, Mini; “Genel Ahlak”ın Etek Boyu Kaç Santim?

 

 “Kadınlara başörtüsü serbestisi” daha çok tartışılır. Gelelim şu Arınç’ın beyan ettiği  “genel ahlak” ölçütüne.

Okullarında öğrencilerin etek giymesinin yasaklandığı güzide memleketimizde, başörtüsü takmayan kadının etek boyu ne olacak?  Anayasasında”..laik sosyal hukuk devleti..”  yazan Türkiye’nin yeni/eski anayasasına  “genel ahlak” diye bir madde mi eklenecek? Ya da muhafazakar/mutaaassıp illerde çalışan kamu çalışanları  “çalıştıkları illerin genel ahlakına uyar” diye yasa mı çıkarılacak!

Erkeklerin takke şalvar giyme özgürlüğü n’olacak?

Ya bay kamu çalışanları nasıl giyinecekler? Kıyafet serbestisi var madem, kadına “inancının gereği” için başörtüsü serbest ise erkeklerinde inancı gereği artık şalvar, cübbe, muhtelif boylarda sakal bırakmalarının da anayasanın eşitlik ilkesi gereği önünde bir engel olmaması lazım. İşe “gerilla kıyafeti” ile gitmekten söz etmedim bile…

Sakalın ölçütü n’olacak?

Sakal, sakal dedim de, İslam inancına göre sünnet olduğu üzere sakalın boyu dört parmak/bir tutam mı olacak?

 Cübbeli hoca tarzı?

Taliban tarzı mı?

...

 

Sadece bunlar değil tabi, laik memleketimizde din ve vicdan özgürlüğü var ya;  farklı sakal bırakmak isteyenleri devlet-i aliyemiz “genel ahlak” a göre mi ölçüp biçecek?

Demokrasi Paketi…

Paketin içeriği üzerine kamuoyu ile paylaşılanlardan sadece  “Kadınlara başörtüsü serbestisi” üzerinde durduk. “Demokrasi Paketi”nin asıl Öcalan ile yürütülen müzakere/mutabakat üzerinden “Kürt sorununa çözüm” için hazırlandığından söz edemedik. Hele bir, 30 Eylül gelsin.. Dağların doruklarına kar yağsın, Başbakan ne buyurmuş görelim, daha çok yazar, daha çok konuşuruz…

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..