Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

"Hap gibi" Anayasa taslağı mecliste...

"Hap gibi" Anayasa taslağı mecliste...
 

Anayasa taslağı "Hap gibi"... (Vatan)


Hap’ı yutturmak, tableti okutmak…

Birbirinden farklı içerikteki anayasa değişikliklerini referanduma götürme planlarını tekrar deklare eden Erdoğan, “Elimizi değil, vücudumuzu taşın altına koyduk” dedi.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Gül’ün olası gelişmelere göre tavır alabilmek için; eski adalet bakanı, hukukçular ve gazeteciler ile Çankaya köşkünde yemekli bir toplantı yaptığı kamuoyuna yansıdı. Bu yemekli toplantı, Gül’ün Anayasa tasarısı hakkında kamuoyunun hassasiyetlerini dikkate alacağı yönünde değerlendirmelerin yapılmasına neden oldu.

Yargı’yı “ele geçirme anayasa taslağı” olarak ta değerlendirilen taslak bu gün mecliste.

Taslağın tümünün evet/hayır seçenekleri ile toptan oylanmasına karşı yapılan eleştirilere karşı dün açıklama yapan Erdoğan, “Bir defa referandum mantığına ters, böyle bir şey olmaz. Bakıyorsun işte bunlar tek, tek oylanmak suretiyle yapılsın. Milletin vekilleri bunları tek, tek zaten oyluyor, bunların değerlendirmesini yapıyor. Yani milletin huzuruna bunu hazır olarak getiriyor. Ön çalışma parlamentoda bitiyor. Bittikten sonrada bunu adeta bir hap gibi, tablet gibi sunuyor.”dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında suç duyurusu!

YARSAV, HSYK 'nin toplanamaması nedeniyle Adalet Bakanı nda bulundu.
YARSAV yönetimi, HSYK’nin çalışmalarına ara verilmesinin, Adalet Bakanlığı’nın yetkisi içerisinde olmadığını savunarak, bakanlığın bu nedenle Anayasal suç işlediğini kaydetti.

Bakan Sadullah Ergin, HSYK'de güz kararnamesinden kalan atamaların yapılacağı toplantıyı terk ederek kurulu kilitlediği için hakkında suç duyurusunda bulunulan Adalet Bakanı Müsteşarı Ahmet Kahraman'a sahip çıkmıştı.

YARSAV’ın suç duyurusu Adalet Bakanını çark ettirdi!

HSYK’nın çalışmalarına ara verdiğini açıklayan Bakan’ın bu gün HSYK’ya gündem maddelerini gönderdiği basına yansıdı. Gündem maddeleri içerisinde güz kararnamesinden kalan atamaların yer almaması dikkatlerden kaçmadı.

Taslak, Meclis Başkanlığına sunuluyor.

Bu gün saat 11.00 itibarı ile Meclise sunulacak olan M.Ali Şahin’in “özlemle beklediği

anayasa taslağının son şekli merak ediliyor.

Başbakan Erdoğan’ın defalarca dile getirdiği Cumhurbaşkanı yetkilerinin “demokratik parlamenter sistem”in gereklerine göre azaltılması gerektiği, milletvekili dokunulmazlıkları başta olmak üzere sistem içindeki tüm “dokunulmazlık” zırhlarının gözden geçirilmesine yönelik açıklamalarından taslakta herhangi bir iz yok. Cumhurbaşkanı Sezer’in yetkilerinin fazlalığından yakınan AKP iktidarı, Cumhurbaşkanı Gül olunca eleştirilerini rafa kaldırdı.AKP’nin Anayasa taslağı üzerine yapılan değerlendirmelerde Cumhurbaşkanının yetkilerini azaltmak yerine aksine daha da artırıldığı yolunda görüşler ileri sürülüyor.

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarına yüce divan yolu.

Anayasa teklifi ile cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu üyeleri gibi Meclis başkanı, Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılanacaklar. Bunun için Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 148. maddesindeki, mahkemenin kimleri Yüce Divan sıfatıyla yargılayacağına ilişkin fıkrasına TBMM başkanı, Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları da eklendi. Söz konusu değişikliğin Prof. Ergun Özbudun’un daha önce hazırladığı anayasa teklifinde de yer aldığı belirtildi.

AK Parti, taslak pakete yönelik eleştiriler çerçevesinde daha önce cumhurbaşkanının üniversite mezunu sıradan 2 vatandaşı Anayasa Mahkemesi üyesi ataması yönündeki talebinden vazgeçme kararı almıştı. Bu çerçevede 19 olarak öngörülen Anayasa Mahkemesi üye sayısının 17’ye çekilmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi raportörlerinin HSYK’na seçilebilmesini öngören düzenlemeden de vazgeçtiği belirtilen AK Parti’nin, HSYK’nın yapısını düzenleyen maddeye “HSYK başkanvekili, üyeler arasından seçilir” hükmünü eklediği ifade edildi. Çalışma yaşamı ile ilgili İLO sözleşmesine uygun değişikliklerinde taslağa girmesinin olası olduğu bakan tarafından ifade edildi.

Necati TÜFEKCİ 30 Mart 2010 ANKARA

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..