Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

'Havuç' çekiciliğini kaybetti

Iş hayatında kullanılan jargonlardan biri de ‘havuç’ göstermektir. Buna bir çeşit ödüllendirme sistemi diyebiliriz. 

 

Çıkış noktası, tavşanlara havucu uzaktan göstererek ve koklatarak istediğimiz yönde koşmalarını sağlamaktır. 

 

Bu teori, insanların çok çalışması için, işin sonuna bir teşvik koyulmasının yararına dayanır. Bu ‘havuç’ değişkenlik gösterir. Kimi zaman prim, kimi zaman ikramiye, kardan pay, yıl sonu büyük bir ücret artışı gibi havuçlara sık rastlanır. 

 

Ancak bazı ‘havuç’lar daha karmaşıktır. Terfi etme, ünvanın artması, organizasyonda kuvvetlenme gibi havuçlar da gözardı edilemez çekiciliğe sahiptir. Yapılan ‘Çalışan Memnuniyeti Araştırmaları’ özellikle Türkiye’de bu ikinci tip havuçların zamanında daha etkili olduğunu da göstermiştir. 

 

Yalnız genelde havuçların büyüklüğü, ne zaman verileceği, başka kimlere de verileceği belirsizdir. Kişilerin sabretmesi istenir. 

 

 

Yeni bir çalışma kültürü 

 

Türk ve yabancı 1000 civarında İnsan Kaynakları profesyoneli ve danışmanını biraraya toplayan HR Leaders Turkey, geçtiğimiz hafta bir toplantı gerçekleştirdi. 

 

Yeni bir çalışma kültürünün Dünya’yı kaçınılmaz şekilde sardığına yönelik araştırma sonuçlarından bahsedildi. 

 

Şirketleri ileriye taşıyan ekipler ‘Süper-Yaratıcı ekipler’ olacak. Yenilikçi, aklı farklı şekilde çalışan, çözüm üreten ve hatta kimsenin farkedemediği problemleri yakalayıp süreçleri rahatlatan kişilere ihtiyaç giderek artıyor. 

 

Bu yeni çalışma hayatı içinde, ‘Havuç’ bir önceki yüzyılda işe yarayan eski bir araç olarak tarihe geçebilir görünüyor. Geleneksel ödül sistemleri, Bireysel performansa bağlı ödemeler ikinci plana düşüyor. 

 

Günümüzde şirketleri, sürdürülebilir güzel günlere taşıyacak çalışanlar şu üç ‘doping’e ihtiyaç duyuyor: 

 

Otonomi: Gereksiz onayların, işi yavaşlatan kontrol mekanizmalarının ortadan kalkması sonuçları etkiliyor. Belli bir özdisiplin içinde, kişinin kendini ‘kuşlar kadar özgür’ hissetmesi fark yaratıyor. 

 

Ustalık: İşin uzmanı olmak, deneyim, bilgi ve beceriye sahip olmak, kolayca ilerlemeyi sağlıyor. Şirketlerin, gerçekten gerekli olan becerileri artırması için etkin gelişim programları oluşturması kritik hale geliyor. 

 

Sebep: Çalışanlar büyük resmi gördüklerinde harikalar yaratıyorlar. Yapılan çalışmanın anlamını ve değerini bilmek, fikirlerini daha rahat kullanmalarını sağlıyor. Küçük ve parçalara ayrılmış işlerin yerine, anlamlı işlerde çalıştıklarında sevgilerini de katıyorlar. 

 

İş hayatı hızla değişiyor... Çalışma ortamları da… 

 

 
Toplam blog
: 35
: 1716
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Doğan Holding İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı ..