Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

"İmamın Ordusu" Baskını, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?

"İmamın Ordusu" Baskını, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?
 

Türk basın ve yayıncılık tarihi, 24 Mart 2011 Perşembe günü bir “ilk”e tanık oldu.

Uzmanların deyişine göre, Türkiye’de ilk kez bir kitap, “İmamın Ordusu”, basılmadan toplandı. Aslında buna “kitap” demek doğru değil; çünkü basılmayan her “ürün”, bir “taslık”tır, “müsvedde”dir.

“Kitap taslağı” neden toplandı?

Gerekçe şu: Ahmet Şık’a ait olan taslağın örgütsel doküman sayılması.

Gazetelerin “basılmamış kitap avı” dedikleri uygulanma, epeyce tepki çekti, “şaşkınlık” ifade eden yorumlara/ açıklamalara yol açtı. Öyle ki, hukukçu bilim insanları, yılların gazetecileri “ilk kez” böyle bir durumla karşılaştıklarını dile getirdiler.

“Basılmamış kitap”, daha doğrusu “kitap taslığı” ile ilgili uygulama, gazete başlıklarına, ilk sayfaya nasıl yansıdı?

Tarihe bir not düşmek için bir “başlık” derlemesi yaptık.

En ilginç ve anlamlı “başlık”, Milliyet’inki oldu. Milliyet, ortadan açılmış bir kitaba ortasına “Kitaba Baskın” başlığı altında “başyazı” diyeceğimiz bir değerlendirme yapmış.

Gazetelerden, Akşam (Radikal’e taslak baskını), Bugün (Kitap değil örgüt dokümanı toplandı), Güneş (Polis kopya peşinde), Ortadoğu (‘İmamın Ordusu’na polis baskını), Sabah (Polis, Radikal’de Şık’ın kitap taslağını aradı), Sözcü (Basılmamış kitap için yayınevini ve Radikal Gazetesi’ni bastılar), Star (Polis Radikal’i aradı kitap taslağı toplandı), Vatan (Bunu da gördük), Yeniçağ (Şık’ın kitabına polis-imhası), Yeni Şafak (Kitap baskını), Zaman (Mahkemenin ‘örgütsel doküman’ dediği kitap taslağı toplatıldı) haberi ilk sayfadan verdi.


Haberi, “başlık”a taşıyan gazeteler:

‘İmamın Ordusu’ kitabın(ın) peşinde (Birgün)

(Savcı, Ahmet Şık’ın henüz yayınlanmamış olan ‘İmamın Ordusu’ kitabı için cadı avı başlattı. Polis, Odatv baskınından sonra İthaki kitabevini iki kez üst süte aradı.)

Basılmamış kitap avı (Cumhuriyet)

(Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı kitabını yayımlayacağı belirtilen yayınevi ikinci kez basıldı. Aramalar Savcı Zekeriya Öz’ün talimatıyla gerçekleştirildi.)

Hangi kitaba sığar! (Evrensel)

(AKP’nin ileri demokrasisi sonunda henüz basılmamış bir kitabı bile takibe aldı. Ahmet Şık’ın basılmamış ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabını arayan polis İthaki Yayınevi’ni bastı. Kitap nüshası ve bilgisayardaki dokümanlar imha edildi)


İmamın Ordusu için üç baskın (Haber Türk)

(Ahmet Şık'ın basılmamış kitabı 'İmamın Ordusu' örgütsel doküman sayıldı, yayınevi, ve Radikal Gazetesi basıldı.)

Basılmamış kitaba imha
(Hürriyet)

(Polis, Ergenekon'dan tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'n henüz basılmayan 'İmamın Ordusu' kitabı için yayınevi ve Radikal Gazetesi'ni bastı.)

Basılmamış kitaba baskın (Posta)

(Gülen cemaatini konu alan henüz basılmamış kitabın taslağını ele geçirmek için yayınevine ve Radikal Gazetesi'ne baskın yapıldı.)

Basılmamış kitap avı
(Radikal)

(Türkiye'de ilk kez bir kitap basılmadan toplandı. Ergenekon savcılarının talebi üzerine mahkeme, Ahmet Şık’ın kitap taslığının örgütsel doküman olduğuna karar verdi. Polis de bir yayınevi, bir gazete, bir ofis ve eve giderek kopyaları sildi)

Ergenekon’da Radikal yanlış (Taraf)

(Ahmet Şık soruşturmasının ekseni kayıyor. Şık’ın yazdığı kitabın peşine düşen polis dün Radikal’i bastı. Mahkeme kitaba yayın yasağı koydu ve toplatma kararı aldı)

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..