Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

'Muhteşem Yüzyıl' Belgeseli(!)nin ünü Amerika'ya kadar uzandı...

'Muhteşem Yüzyıl' Belgeseli(!)nin ünü Amerika'ya kadar uzandı...
 

Son günlerde Türkiye gündemini bir hayli meşgul eden fenomen dizi “Muhmeteş Yüzyıl” Belgeseli(!) ilgi çekmeye devam ediyor.

Biliyorsunuz diziyi, Balkanlar, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyet'lerde 150 milyon kişi izliyor! Veya öyle diyerek kendi reklamlarını yapıp, biz döv iz kazandırıyoruz ayağına dizinin yayından kaldırılmasını engellemeye çalışıyorlar.

İşte bu dizinin ünü sınırları aşmakla kalmıyor, okyanusları da aşarak, ne kadar özel bir belgesel(!) olduğunu kanıtlıyor.

Bizim tartışmaya dışarıdan da katılanlar oluyor. Bunlar öyle basit tartışmalar değil. New York Times gazetesi sanat sayfasındaki yazıda, "Muhteşem Yüzyıl"dan söz ediliyor.

New York Times gazetesi, Muhteşem Yüzyıl dizisini, kadın erkek ilişkilerinin konu edildiği ünlü Amerikan dizisi "Sex and The City"ye benzeterek yazının başlığını "Şehvet Dolu Türk dizisi Başbakan'dan eleştiri aldı" olarak yayımlamış.

Osmanlı İmparatorluğu'nu 36 yıl boyunca yöneten Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı savaşları ve etrafındaki cariyelerinin anlatıldığını belirten gazete, Başbakan Erdoğan'ın "Biz öyle bir Süleyman tanımadık. Kanuni'nin 30 yılı sarayda değil, at sırtında geçti" eleştirilerine yer vermiş.

Gazete, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem İnce'nin de "Erdoğan'ın sultan gibi davrandığı eleştirisini" aktardığı yazısında, dizinin yayınlanmaya başladığı günden bu yana tartışmalara neden olduğunu da belirtmiş.

Doğru dizi başladı başlayalı, Osmanlıyı kendilerine benzetmeye çalışanlar tarafından hep eleştiriliyor. Yalan yanlış herkes bu dizi hakkında konuşuyor.

Sayın başbakan bile Kanuni’nin 30 yıl at sırtında gezdiğinden bahsederken, Kanuni’nin 8 çocuğu nasıl yaptığından bahsetmiyor!

New York Times Gazetesindeki yazı şöyle devam ediyor: "Dizi geçtiğimiz yıl ocak ayında ilk kez yayınlandığında RTÜK'e 70 binden fazla şikâyet gelmişti. Bu şikâyetlerde televizyon kanalının tarihi bir insanın özel yaşamının yanlış anlatıldığı bu nedenle kamusal bir özür beklendiği belirtilmişti." Diyerek, bizi bizden iyi takip ettiklerini de göstermiş oluyorlar.

Doğru dizi hakkında, RÜTK’e 60 binden fazla şikâyetin gittiği, diğer şikâyetlerin ise 15 bin civarında olduğu basına yansıdı.

Gazeteye göre, Sayın Başbakan ve diğerlerinin şikâyete konu olan olayların, dizide Sultan Süleyman’ın, İslam'da yasak olan içkiyi içerken gösterilmesi ve Harem'deki nikâhsız ilişkilerinin anlatılması olduğu öne sürülüyor. 

Son derece doğru ve yerinde bir karar!

Ancak bunca hengame arasında dizinin reytingini katladığı da gözlerden kaçmıyor.

Yapımcı ve yayıncıların bundan son derece memnun olduklarını söylemeye gerek var mı?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..