Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

“Scouting” (Futbolda Yetenek Avcılığı) nedir? Avrupa'da genç yetenekler nasıl keşfediliyor?

“Scouting” (Futbolda Yetenek Avcılığı) nedir? Avrupa'da genç yetenekler nasıl keşfediliyor?
 

Scouting; “yetenek avcılığı” ve “keşfe çıkmak” anlamlarında kullanılır. Profesyonel futbol hayatındaki tanımı ise "futbolcu izleme ve keşfetme"’dir. Dünya futboluna adını altın harflerle yazdırmış çok sayıda büyük kulüp, Scouting ekiplerini uzun zamandır bünyelerinde barındırıyorlar.

Yıllardır Türk Futbolu'nun gündemini meşgul eden sorular ;
"Almanya 3 milyon Türk'ten 3 Real Madrid'li çıkarırken, Türkiye neden çıkaramıyor ?"
"Kulüplerimiz milyonları neden Altyapı yerine yıldız(?) futbolcu transferlerine yatırıyor ?"
"Kulüplerimizin futbolcu izleme komiteleri kimlerden oluşuyor ? Bu kişilerin bu konuda eğitim düzeyleri ne seviyededir. Modern Scouting sistemlerinden yararlanılıyor mu?"
"Arsene Wenger, dünyanın her yerinden genç yetenekleri nasıl keşfediyor?"
"Barcelona, Alt yapısından dünya yıldızlarını nasıl çıkarıyor ?"...

Aslında Türk Futbolu, şimdilerde önemli bir değişim sürecinin içinde. Bundan bir kaç sene evvel “Gutto.biz” ekibi ; "Scout Eğitim Programları" ile bir çok insana yeni bir istihdam alanı oluştururken, futbol kulüplerimizin de bu profesyonel yapıya geçmesini sağlamıştır. Alanında dünya devi olan "WyScout" ve "Sportstec" firmalarıyla ortak çalışan “Gutto.biz” ekibi, 7 Şubatta Antalya’da Uluslararası Futbolcu Transferleri ve Scouting Konferansı düzenledi.

Matteo Campodonico, yıllar önce, Roma Sportif  Direktörünün ofisinde, transfer sezonunun son gününde, masadaki 80’e yakın futbolcu DVD’sini ve karşısındaki adamın çaresizliğini gördükten sonra, bu projeyi hayata geçirmeye karar vermiştir.

2004 yılında Matteo Campodonico tarafından hayata geçirilen “WyScout” sistemini bugün Arsenal, Milan, Juventus, Barcelona, İnter, Liverpool gibi dünya devlerinin yanı sıra Türkiye'den; Galatasaray, Beşiktaş, Antalyaspor, Gaziantepspor, Karabükspor, İstanbul BB, Orduspor, Eskişehirspor, Samsunspor kullanıyor.

Sportstec’in geliştirdiği “Sportscode Gamebreaker” programını ise Manchester United, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Lyon gibi dünya devleri kullanırken Türkiye’den; Fenerbahçe, Samsunspor, Orduspor ve Gaziantepspor programın kullanıcıları arasında.

2012 yılı itibariyle “WyScout” programı, yaklaşık olarak dünyanın bütün liglerindeki değişik yaş gruplarına ait organizasyonların maç görüntülerini ve 70.000’den fazla futbolcunun kariyer istatistiklerini ve özelliklerini içinde bulunduran dev bir platform konumundadır.  Bu sistemle, istenilen herhangi bir maçın 90 dakikası HD kalitesinde izlenebiliyor, kaydedilebiliyor ve “Sportscode Gamebreaker” programıyla futbolcu ve takım analizi yapılabiliyor.

Türkiye’deki Scouting sistemi: Kulüplerin oyuncu seçimi, bugüne kadar, eski futbolcularının çıplak gözle, teknolojiden yararlanmadan kişisel beğenilerine bağlı olarak işliyordu. Son yıllarda çok sayıda kulübümüz, modern scouting ve analiz teknolojilerinden ve bu teknolojileri etkin kullanabilen profesyonellerden yararlanmaya başladılar. Galatasaray; bünyesinde 100’ün üzerinde Scout barındırıyor. Dünya devi Barcelona, her kıtaya futbol okulları açmış durumda ve dünyanın her yerinde 300’ün üstünde Scout çalıştırıyor.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 296
: 6335
Kayıt tarihi
: 24.09.08
 
 

Bankacılığın stres ve yoğunluğundan fırsat buldukça, okumaya ve düşüncelerimi burada paylaşmaya ç..