Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

“Trabel'de işçi kıyımı!”

“Trabel'de işçi kıyımı!”
 

TRABZON


Trabzon Belediyesi’nin şirketi Trabel A.Ş. kaynıyor. Belediye-İş Trabzon Şube Başkanı İrfan Kurbay’ın verdiği bilgilere göre, sayıları tahminen 150 civarındaki Trabel işçisi işten atılıyor.

İşten atılacakların ezici çoğunluğu Başkan Volkan Canalioğlu’nun işe aldığı Trabzonlu emekçiler. İçlerinde bayanlar ve mühendisler de bulunuyor.

İrfan Başkan, tanık olduğu 30 yıl boyunca, Trabzon Belediyesi’nde disiplin suçlarının dışında ve bu boyutta toplu işten atmaların yaşanmadığını, ilk kez böylesi bir dramla karşı karşıya olduklarını vurguluyor.

Yılbaşına doğru Trabel yönetimince bir operasyon hazırlandığını ve uygulandığını ifade eden İrfan Başkan, Trabzon’un gündemine yeni düşen işten atmaların öyküsünü şöyle özetliyor:

“Trabzon Belediyesi’nin şirketi Trabel, süresi bittiği halde Trabzon Belediyesi’ndeki temizlik hizmeti alımı ihalesine bilinçli olarak katılmadı.

Şirket, Trabzon Belediyesi’nde çalışmakta olan 850 civarındaki işçisinden tahminen 150 kadarını bir kenara ayırdı.

Bu işçilerin yüzde 90’dan fazlası Volkan Bey işe aldığı işçiler.

Trabel’in seçtiği bu işçiler, geçen hafta tebliğ edilen yazılarla, Trabzon Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü emrine geçici işçi olarak gönderildiler.

Belediyenin muhtelif birimlerinden siyasi kanaatlere göre seçilerek buraya gönderilen işçiler, imza karşılığı Trabel’den ayrılmaya ve temizlik ihalesini alan Teknik Katı Atık firmasına katılmaya zorlanıyorlar.

Bunun anlamı çok açık; bu işçilerimiz hile yoluyla Trabel’den koparılacaklar, sonra da sözde geçecekleri özel sektör tarafından işlerine son verilmiş olacak..

Başkan Gümrükçüoğlu, kendisinin kimseyi işten atmadığını, işçileri Teknik Katı Atık firmasının işten çıkardığını öne sürerek, kendini aklamaya çalışacaktır.

Trabel’de ve belediyede muhatap bulamamalarından yakınan Başkan Kurbay, ilginç bir ayrıntıyı dile getiriyor:

“Aslında bu işçilerin yüzde 80’i bizim sendikamızdan baskı ve tehditle istifa ettirilip, Hizmet-iş Sendikası’na üye kaydedilmişler.

Acı olan, işçiler bu işveren yanlısı sendikaya kendilerine baskı gelmesin ve işten atmalar olmasın diye, üstelik de ceplerinden 135’er lira vererek üye olmak zorunda bırakılmışlar.

Mağduriyet yaşayan işçiler, Hizmet-İş’te muhatap bulamamaktan yakınıyorlar, sendika yetkilileriyle görüşme şansını yakalayan işçiler ise, sendikanın belediyenin verdiği karar için ellerinde bir şey gelmediğini ifade ettiğini kaydediyorlar.

Açıkçası canı yanan bize geliyor, bizden çare arıyor.

Yeni yıl mesajında, Trabzon Belediyesi’ndeki kadrolu işçilere emekli olmaları yönünde baskı uygulandığını belirten Başkan Kurbay, yıllarca bu kentte yaşayan insanlarımızın ulaşımını sağlayan, çöpünü toplayan, suyunu akıtan ve bunun gibi hizmetleri sağlayan üyelerinin bir kalemde silinip, kapının önüne konmak istendiğini söylüyor.

Belediye yönetimi, çoluk çocuğunu okutmakta olan kadrolu işçileri emekliliğe zorlamak için kazma-kürek işçisi olarak diğer birimlere sürgün ediyormuş.

Belediye Başkanı O.Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Filistin’deki mağdurlara dikkat çeken “Kimse zulme uğramasın” adlı bir serginin açılışını yaptığını kaydeden Belediye-İş Trabzon Şube Başkanı İrfan Kurbay, “Ama ne acıdır ki, Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu asıl zulmü Trabzon Belediye çalışanlarına ve Trabel A.Ş. işçilerine yapmaktadır.” diyor.

Trabel’de çalışan ve benzer işleme tabi tutulan pek çok işçi bizim sendikamıza da gelip, yaşadıkları mağduriyeti ayrıntılarıyla anlattılar.

İşçiler, Trabel’in yönetiminin adalet ve hukuktan uzaklaştığını, tarafgir ve baskıcı bir tutum içinde hareket ettiğini ileri sürdüler.

Vurgulamak zorunda olduğum bir husus var. Trabel’de dolaylı şekilde işleme sokulmak istenen işten atmalar, kötü bir geleneğin habercisi olma tehlikesini taşıyor.

Çünkü bundan sonra değişecek her belediye yönetimi, işten atmaları bir alışkanlık haline getirecektir.

Bu nedenle hangi siyasal tercihe sahip olursa olsunlar bütün işçiler, bu tip girişimlerin karşısında durmalı, işten atmaları engelleme konusunda sorumluluk almalıdırlar.

Trabzon halkı da bu olumsuz geleneğin başlamaması, kendi çocuklarının işsiz kalmaması için demokratik uyarıcı gücünü, iradesini açıkça ortaya koymalıdır.

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..