Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

"Yaşasın Hayat" son eseriydi

"Güzellik ve çirkinlik seraptır, sonunda herkes içinizi görür." Frida Kahlo

6 Temmuz 1907 tarihinde Meksika, Coyoacan'da dört kız çocuğunun üçüncüsü olarak dünyaya geldi. Annesi Kızılderili babası Macar asıllıydı. Br gün babasıyla gezerken daha 5 yaşındayken ağaç köklerine takıldı ve büyük bir acıyla yere düştü. 6 yaşında ise çocuk felci geçirdi. O tarihlerde çok sayıda çocuk bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyordu. O bu hastalığı da yendi ancak bir bacağı diğerine göre daha ince kaldı. Bu nedenle çoğu zaman uzun etekl giydi. 

O dönem çok iyi eğitim veren ulusal hazırlık okuluna girdi. Felsefe, edebiyat ve sanata ilgi duyuyordu. 17 Eylül 1925 tarihinde aşkı Alejandro Gomez ile okuldan dönerken bindikleri otobüs tramvayla çarpıştı. Çok sayıda insan hayatını kaybetti. Genç kız ise ağır yaralandı. Bir demir çubuk karnından girip omurgalarını zedeleyerek dışarı çıkmıştı. Aldığı tek yara bu değildi. Vücudunda çok sayıda kırık da vardı. Ölümden döndü. Defalarca ameliyat olmak zorunda kaldı. Korseler, ilaçlar hastaneler... (O gün şemsiyesini unutmasa ve bir otobüsten inip diğerine binmesi bunları yaşamayacaktı.)

Tanışmayı çok istediği Meksikalı ünlü ressam Diego Rivera ile tanıştı ve âşık oldu. 1929 yılında evlendiler.

Bu zorlu hayata karşın o hem politikayla uğraşıyor hem de resim yapıyordu. Tüm acılarına rağmen eğitim de veriyordu. 

1950 yılında hastalığı nedeniyle tekrar hastaneye yatmak zorunda kaldı ve hastanede 9 ay kaldı. 1953 yılında kangren olan sağ bacağı kesildi. Artık bir bacağı yoktu. .Ancak o üretmeye devam etti.

!954 yılında henüz 47 yaşındayken hayata veda etti. Konulan teşhis akciğer embolisiydi.

Yukarıda hayatını anlattığım o büyük sanatçının ismi Frida Kahlo'dur. Onu ne yaşadığı acılar ne hastalıklar durdurabilmişti. Geriye 55'i oto portre olan 143 eser bıraktı. Son eseri "Yaşasın Hayat" adlı natürmort tablo olmuştur.

Not: Asıl doğum tarihi 6 Temmuz 1907 olup doğum tarihini Meksika'nın devrim tarihi olan 7 Temmuz 1910 olarak değiştirmiştir. Doğum tarihinin modern Meksika'nın doğumuyla aynı tarih olmasını istemiştir.

 

 

 
Toplam blog
: 924
: 4123
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

CENGİZ HORTOĞLU Cengiz Hortoğlu Gaziantep'te doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest a..