Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

1’e 9 kuralı

1’e 9 kuralı
 

Sadece dokuza bir


Eminim ki birçoğunuzun daha önce duymadığı bir şey olan “1’e 9 kural”ının hayatımızı nasılda etkilediğini görelim. Hayatımızın onda biri başımıza gelenlerden diğer onda dokuzu ise bu başınıza gelenlere nasıl tepki gösterdiğimizle alakalıdır. Şöyleki;

Eşinizle birlikte dostlarınızın davet ettiği bir pazar kahvaltısına gidiyorsunuz. Yola çıktınız birden eşiniz çantasını evde unuttuğunu ve donup almamız gerektiğini soyluyor.

Bu olay üzerinde hiç bir kontrolünüz, suçunuz yok. Hayatımızın da başımıza gelenlerden onda birlik kısmı. Asıl önemli olan sonradan olacaklar ve bunu sizin davranışınız belirleyecek. Yani hayatınızın onda dokuzluk kısmından bir bölüm.

Çantayı unutmasından dolayı hayat arkadaşınıza söylenmeye başladınız bile. Tam bi sinir harbi yaşanıyor, bu arada epey yol gittiniz, dönmek içinde epey vakit kaybettiniz. Geçte olsa eve geri dönüp çantayı aldınız ve kahvaltıya yetişmek için gaza daha fazla basmaya başladınız. Hız, sinir… ve beklenen son “KAZA”. Gitti güzelim arabanız, neyse ki ucuz atlattınız. Polis, sigorta vs. bunlarıda hallettiniz. Ama artık kahvaltı için çok geç. Dostlarımıza, ailenize zaten az vakit ayırabiliyordunuz. Hem çok hoş bi muhabbeti kaçırdınız hem de güzel bir kahvaltıyı, halada açsınız. Üstelik arabanız artık hasarlı. En önemlisi de hayat arkadaşınızı kırdınız.

Peki her şey böyle mi gelişmek zorundaydı. Eşiniz çantayı yine unutsun. Ama bu kez hiç kızıp sinirlenmeden “insanlık hali olabilir canım” deyip hemen geri dönerek çantayı alın. O kadarda geç kalmadınız hızlı gitmenize gerek yok, yani artık kaza da yok. Tam vaktinde kahvaltıdasınız, sıcak bir muhabbet eşliğinde muhteşem bir kahvaltı ettiniz. Üstelik eşinizin de kalbi kırık değil.

İki farklı senaryo. İkisi de ayni başladı ama ikisi de farklı bitti.

Bu 1’e 9 kuralının sihiridir. Pek çok insan gereksiz yere stresten, dertlerden, hastalıklardan, başarısızlıklardan acı çekmektedir.

Hayatın onda biri, sizin başınıza gelenlerden oluşur.

İnsanlar anlamsız şeyler yaparlar, hasta olurlar, unuturlar, arabalar bozulur, uçaklar rötar yapar vs. Bu onda birlik kısıma ister kader deyin ister başka bir şey, bizim kontrolümüz dışında gerçekleşir. Hayatin diğer onda dokuzluk kısmı ise çok faklıdır ve sizin bu başınıza gelenlere nasıl yaklaştığınızla şekillenir. Yani bu kısmı siz belirlersiniz, direksiyon sizin elinizdedir

Hayat bir tesadüfler silsilesi değildir, yaptıklarınızın karşılığıdır.

Kader sadece hayatımıza birkaç başlık atar, hikayenin geri kalanını yazmak bize düşer.

Kaderden bahsetmişken bir iki cümle söylemeden geçemiycem, İslam dininde kader, ezelden ebede kadar meydana gelecek bütün hayır ve şer hadiselerinin Allah katında bilinmesidir. Burada "bilme" ye dikkat çekmek isterim "belirleme" değil, "bilme"!.

 
Toplam blog
: 18
: 1618
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi anabilim dalinda arastırma görevlisiyim. Şuan doktora yapiyor..