Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

1 Nisan şakası nerden türemiştir?

1 Nisan şakası nerden türemiştir?
 

1 nisan şakası


Hepimiz, 1 nisan’da, öğretlemenlerimizin “çıkarın boş kağıtlarınızı sizi sınav yapacağım” diyerek kandırmaya çalıştıklarını hatırlar.

1 Nisan 2010 'da dünyanın serbest bilgi paylaşım platformu Wikipedia.com adresine girenler, ‘Günün seçkin maddesi’ kategorisinde “Karıyı satmak; Tatmin edici olmayan bir evliliği sonlandırmak üzere uygulanan geleneksel bir İngiliz pratiği” maddesiyle karşılaşıyor.

Maddeye göre, karısını pazarda satmaya götüren adam, eğer varsa, çocuklarını da karısıyla birlikte satabiliyor. Wikipedia’daki maddeye göre ‘fiyatlar’ bir bardak bira bedelinden başlayıp 100 sterlin gibi ‘yüksek’ bir rakama ulaşabiliyor!

Dünyanın en popüler ücretsiz ansiklopedik bilgi paylaşma platformu Wikipedia'ya girenleri, ‘asparagas’ açıklamalar ile dolu bir sayfa ile karşılaştığında şaşkınlığa uğruyanlar, Wikipedia’nın '1 Nisan şakası” yaptığını anlamaları kolay olmuyor.

'Bunları biliyor musunuz?' bölümünde ;

    2007’de üretilen Skoda Fabia otomobillerde kullanılan malzemeler arasında margarin ve macun şekerleme de bulunuyordu. Tom Cruise, düşman yerlileri kahramanca tepelediği için Şeref Madalyası’yla ödüllendirilmiştir. Tarihte bugün Apple Bilgisayar, aslında ‘kendi bilgisayarını kendin yap’ setleri üreterek işe başlamıştı. Nova Scotia belediyesi, Halifax kenti halkına yayınladığı talimatla herkesin bölgede en az 200 farklı kişiyle seks yapmasını istedi. 1970’de bugün, nezaretteki 650 bin Gremlin’den ilki serbest bırakıldı... şakalarından sadece bir kaçtanesi.

1 Nisan şakasının ortaya çıkışı ile ilgili birkaç rivayet bulunmaktadır.

Bunlardan en meşhüru, Fransa´da 1564´e kadar yıl 1 Nisan günü başlarmış. Fakat o yıl kral Charles IX takvimi değiştirme kararı vermiş. Ve 1 Ocak uygulamasına geçilmiş. 1 Ocak 1565 tarihinde herkes birbirine hediyeler sunmuş, “mutlu yıllar” dilemiş. Fakat 1 Nisan gelip çattığında bazı cingöz muzipler, sanki yılbaşı kutlanıyormuşçasına, eskiden olduğu gibi yine hediyeler alıp vermişler.Bunu muziplik şaka ve gülmek için yaptıklarını açıklamışlar. O günden itibaren, her yılın 1 Nisan günü, şaka günü olmuş.

Fransa´da yılın bu döneminde, yani Nisan ayının başında, balık avı yasaktır. Zira bu dönem balıkların üreme mevsimidir. İşte böyle bir ortamda muziplik yapmayı sevenler balık avcılarını kandırmak için ırmaklara çiroz ringa balıkları atmışlar. Atarken de “Nisan Balığı” diye bağırmışlar. Günümüzde tatlı sulara balık atılmıyor, ama balık şeklinde çikolatalar yeniliyor, dostlar işletiliyor, insanların arkasına kağıttan balıklar iliştirilerek gülüşmelere yol açılıyor.

Kimi rivayete göre “Nisan Balığı” tabiri, Nisan başında ayın Balık burcunu terketmesi olarak açıklanmaktadır.

Bir diğer rivayete göre 1 Nisan şakası 15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatmış. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale güzel korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.

En sonunda 31 Mart gecesi Kalenin önüne giderek bir elinde Kur'an bir elinde İncil : "Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız BU AKŞAM size bir şey yapmayacağım" der.

Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.

Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar : "Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz" dediklerin de Haçlı ordusu komutanı : "Benim sözüm size DÜN AKŞAM içindi, bugün için size bir sözüm yoktur" diye cevap verir ve bütün Müslümanlar orada Şehit edilir.

İşte o gün bugündür 1 Nisan hristiyanlar arasında Hile günü olarak kutlanmaktadır ve bu bir gelenek haline gelerek günümüzde 1 Nisan Şakasına dönmüştür.

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..