Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '12

 
Kategori
Güncel
 

1 Temmuz'da hayatımıza girecek yenilikler...

1 Temmuz'da hayatımıza girecek yenilikler...
 

Hayatımızda 1 Temmuz’dan itibaren birçok şey değişecek.

İlk değişiklik beslenme ile ilgili…

Yönümüz doğuya dönük olsa da, yiyeceğimiz ekmek batı standardında olacak!

Başka ne gibi değişiklikler olacak dersiniz?

85 yıl sonra yenilenen Borçlar Kanunu, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Ev sahibi-kiracı ilişkilerinden, tazminat taleplerine kadar pek çok konu yeniden düzenlendi. En önemli maddelerden biri, banka, sigorta, seyahat ve taşıma gibi şirketlerce hazırlanan birçok sözleşmenin geçersiz hale gelecek olması.

Çünkü kanun gereği sözleşmelerde hükümler tek taraflı ve tüketicinin aleyhineyse o sözleşme geçersiz sayılacak. Sözleşmelerde yer alan bir hüküm, açık ve anlaşılır değilse veya birden çok anlama geliyorsa, düzenleyenin aleyhine ve karşı tarafın lehine yorumlanacak.

Bu nedenledir ki; bankalar yeni sözleşmeleri büyük harflerle yazılı, çok sayfalı kâğıtlarla imzalatıyorlar. Tabi okuma alışkanlığımız olmadığı için okuma zahmetine katılmadan imzayı çakıyoruz. Sonra da başımıza gelen her türlü haksızlığa sızlanıyoruz.

Bir diğer eğişiklik de, kredi faizine tavan uygulaması… Kredi faizinde tavan yıllık olarak yüzde 13,5 ile sınırlanıyor. Buna göre, konut, ihtiyaç ve otomobil faizleri aylık yüzde 1,06'yı geçemeyecek.

Bu düzenleme güzel de, masraf altında alınan ve istek dışı sigortalama ve benzeri gibi uygulamalar ne olacak?

Otel, pansiyon gibi yer işletenler, konaklayanların eşyasının kaybolmasından ya da zarara uğramasından sorumlu olacak. Aynı sorumluluk, otopark ve benzeri yer işletenler için de geçerli olacak.

Ev sahibi kafasına göre kira artışı yapamayacak. Kira bedelleri, bir önceki yıldaki üretici fiyat endeksindeki artışı geçemeyecek.

Ev sahibi, yakın akrabalarını gerekçe gösterip kiracıdan evden çıkmasını isteyebilecek. Örneğin, "anneannem taşınacak" ya da "Yurtdışından oğlum geldi" gibi ailevi gerekçelerle evinin tahliyesini isteyebilecek.

Kiracının elektrik ve su borcunu ödememesi tahliye sebebi sayılacak. Uyarıya rağmen gürültü yapan, balkonda mangal yapan kiracının sözleşmesi iptal edilebilecek. Konut ve işyeri kirasında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

Gerçi son dakika golü ile bu maddelerin birçoğu 2020 yılına ertelendi ama… Bu kadarı bile yeter!

Kefil olma durumunda, kefalet süresi ne olursa olsun, 10 yılsonunda kendiliğinden sonlandırılacak. Yani "Ömür boyu kefalet" kavramı tarih oluyor.

Yanlış tedavi uygulayan doktor tazminata mahkûm olabilecek. Onların da kendilerini güvenceye alabilmeleri için "sorumluluk sigortası" hayata geçirilecek.

Doktorlar yanlış teşhis ve tedavi için tazminata mahkûm olurken, yanlış yargılama sonucunda hayatı kararanlar mahkeme ve hâkim aleyhine dava açamayacaklar. Açsalar bile kazanılan tazminatı devlet ödeyecek! Bu nasıl bir anlayış? Hukuk yoruma dayanır derken, haddinden fazla yetki verilen ve vicdani sorumluluk adı altında insanların üç ile beş yıl yargılanmasının arasındaki iki yıl ne olacak?

Hâkim, sadece ölümde değil, ağır bedensel zararlarda da zarar görenin yakınlarına tazminat ödenmesine karar verebilecek. Bu arada aralarında resmi nikâh olmayanların, yani nişanlı ve sevgililerin de tazminat istemeleri, yasal dayanağa kavuşmuş olacak.

Kürtaja ve sezaryene karşı çıkan bir idare, sevgililere, dost hayatı yaşayanlara müsamaha gösteriyor. Bu nasıl bir zihniyet? Kürtajı cinayetle eş görenler, zina’yı sıradan, olağan görerek, ne kadar demokrat(!) olduklarını, ‘İleri demokrasi’nin derecesini herkese gösteriyorlar!

1 Temmuz’dan itibaren herkes adımını daha düzgün atmak zorunda. Yani kılı kırk yararak hareket etmek zorunda!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..