Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

10 Ağustos Cuma

10 Ağustos Cuma
 

Bugün Mîrac Kandili. Herkesin kandili kutlu olsun. (Kandille ilgili bilgi için http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=56681)

Bir zamanlar “Yüzde 99’u müslüman olan bir ülke” diye tarif edilen Türkiye’mizde, dinin yanlış anlatılması ve yanlış anlaşılması sonucu, manevî dünyamızı ve insanî duygularımızı oluşturan bütün terimler, antipatiyle karşılanır hale geldi.

Miraç kandili tebriği, bugün bütün gazetelerimizin ilk sayfasında, kerhen yer almasına rağmen, yazılanlar, çizilenler ve yaşanılan olaylar, dinî terbiyenin insanlara kazandırması gereken olgunluktan öylesine uzak ki…

Sadece şekilden ibaret inançsız ve uygulamasız bir din anlayışının olamayacağını, olsa da istismarcılarından başka kimsenin işine yaramayacağını artık anlamamız lazım.

Din, aklı başında, kendi kendini idare edebilecek ehliyete sahip her insanın, mutlu bir kişi, topluma faydalı bir fert olabilmesi için, yapması ve yapmaması gereken kuralların bütünüdür.

Yaratıcı, bu kuralları bütün insanlık için koymuştur. O insanların zengin, fakir, genç, ihtiyar, kadın, erkek, doğulu, batılı, zenci, beyaz, Türk, Kürt, İngiliz, Fransız, Eskimo, Çinli, Kızılderili olması hiç önemli değildir.

Allah katında her insan birbiriyle eşittir. Hucurât Sûresi 13. âyette bu şöyle açıklanıyor: “Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir kadından, bir asıldan yarattık. Birbirinizle tanışmanız, işlerinizi tedbirle idâre etmeniz, karşılıklı olarak, İslâmî kurallarla örtüşen milletlerarası teamüllere uymanız, yardımlaşmanız, kültür ve medeniyet alışverişinde bulunmanız, birbirinize iyiliği tavsiye etmeniz için, sizi milletler ve kabileler haline getirdik. Allah yanında en değerliniz, en üstününüz, en çok Allah’a sığınanınız, emirlerine yapışanınız, en çok günahlardan arınıp azaptan korunanız, kulluk ve sorumluluk şuuruyla, haklarına ve özgürlüklerine sahip çıkarak şahsiyetli davrananınız, dinî ve sosyal görevlerinin bilincinde olanınızdır. Allah her şeyi bilir, gizli-açık her şeyden haberdardır.”

Demokrasilerde de her insan birbiriyle eşittir. Öyle olması gerekir. Öyle olduğu için demokrasi en iyi rejimdir.

İşte zaman zaman, “dünyada demokrasinin uygulandığı tek müslüman ülke” diye örnek gösterilen Türkiye’de, hem müslümanlığın, hem demokrasinin bir numaralı şartı olan insanların eşitliği ilkesi, bir Mîrac kandili günü alenen çiğnenirken, gazeteler bunu övgüyle sayfalarında vermeyi bir gurur kaynağı sayıyorlar.

TBMM Başkanlığı’na seçilen sayın Köksal Toptan’ın bu kadar yıllık siyasi hayatında gösterdiği başarısı, ilkeli davranışı, özellikleri, nitelikleri, bireysel meziyetleri unutuldu, "eşinin başı açık olduğu için meclis başkanı seçildi" diye kendisine övgü yağdırılıyor.

Ne zamandır insanlar bir mevkiye sahip olduğu liyakatlara göre değil de, eşlerinin başlarının açık veya kapalı olmasına göre seçiliyor? Cumhuriyet demokrasilerinde yerleşmiş böyle bir kültür var mıdır?

Bütün bu yaşadıklarımıza rağmen, şu kandil gününde, insanlarımızın sağduyuyla hareket edip, gerçek demokrasiyi özümseyerek, insanlık onuruna uygun bir tavır sergilemesi dileğinde bulunuyorum. O zaman uzlaşmayı da, birlikte yaşama kültürünü de, hoşgörüyü de daha anlayabileceğimizi sanıyorum.

DARISI KÖŞK’E (Akşam). Hükümetin ilk uzlaşma adımı rekor getirdi. Köksal Toptan muhalefetin desteğini alıp 450 oyla kavgasız, gürültüsüz Meclis Başkanı oldu. Şimdi ortak beklenti Köşk seçiminde de aynı tablonun devam etmesi.

SIRADA ÇANKAYA VAR (Cumhuriyet). Köksal MHP dışındaki tüm partilerin oyuyla TBMM Başkanı seçildi.

OYLARI TOPTAN GÖTÜRDÜ (Güneş). Eşi türbansız Köksal Toptan tam bir uzlaşma ve rekor bir oyla TBMM Başkanı seçildi.

TÜRKİYE TOPTAN MUTLU (Posta). AKP, TBMM Başkanlığı için uzlaşmacı ve Atatürkçü kişiliğiyle tanınan eşi türbanlı olmayan Köksal Toptan’ı aday göstermişti. Toptan ilk turda 450 oy alarak başkan seçildi. 1950’den beri hiçbir aday bu kadar bu kadar yüksek oy alamadı.

TOPTAN OYLA BAŞKAN (Takvim). AKP’nin Meclis başkanı adayı Köksal Toptan 450 oyla koltuğa oturdu. Uzlaşma adamı Toptan meclis tarihine adını yazdırdı.

TOPTAN UZLAŞMA (Türkiye). Ak Parti adayı Köksal toptan 450 oy alarak rekor sonuçla ilk turda Meclis başkanı seçildi.

*****

Meclis Başkanı’nın seçilmesinden sonra sıra Köşk’e geldi. En kritik dönem başlıyor. Çünkü seçim öncesinde de düzen bu yüzden bozulmuştu.

Yaşanan bunca olaydan ve yapılan bir seçimin sonuçlarından hiçbir ders çıkarmadan, aynı noktada gene takılıp kalacak mıyız?

Tabii buradaki “ders çıkarma” olayını iki taraf da kendisine yontarak anlıyor. Ak Parti, milletin kendisine daha büyük bir destek vermesini, kendi görüşünün uygulanmasına fırsat verilmesi gerektiği anlamına geldiğini söylerken, muhalefet kanadı seçim öncesi görüşünden bir adım geri atmış değil.

İşin daha da tuhafı bu geri adımı Ak Parti’den bekliyor. Uzlaşma adına Gül’den vazgeçilmesi için iktidara yoğun bir baskı yapılıyor.

Başbakan Erdoğan bu labirentten nasıl bir yol bulacak, merakla, heyecanla bekliyoruz.

Köksal Toptan’ın rekor oyla seçilmesi, bir anlamda başbakana, cumhurbaşkanlığı için “herkesin üzerinde ittifak edebileceği bir adayla gel” mesajı verirken, Başbakan da millet iradesinin uygulanması gerektiğinde ısrarlı. Bakalım sonuç neler doğuracak?

AH BE KARDEŞİM (Güneş). Erdoğan Mayıs’ta köşk adayı için kardeşim Gül demişti. Ağustosta işler karıştı. Şimdi ikisi de anlasana beni be kardeşim diyor.

TAKMA İSİM MESAJI (Hürriyet). Yeni Şafak Gazetesi’nde takma isimle yazılan bir yazı, başkent kulislerinde Gül’e, seçim başarısı "senin değil, AKP’nin" mesajı olarak değerlendirildi.

DANIŞMANIN SATIRLARI (Milliyet). Başbakanın danışmanı Yalçın Akdoğan Yeni Şafak gazetesindeki köşesinde Gül’ün köşk için aday olmaması yönünde mesaj verdi.

ÇANKAYA MESAJI (Sabah). Erdoğan: Millet iradesini kenara koyma konusunda demokrasi bize yetki vermiyor.

MİLLETİN İRADESİ YOK SAYILAMAZ (Star). Başbakan Erdoğan, milletimizin iradesini bir kenara koymaya demokrasi izin vermiyor. Biz siyasette azınlığın çoğunluğa tahakkümü diye bir ders almadık.

MİLLET İRADESİNİ KENARA İTEMEYİZ (Vatan). Erdoğan, Köksal Toptan’ın geniş bir uzlaşmayla Meclis Başkanı seçilmesi sonrası çok ilginç açıklamalar yaptı.

MİLLET İRADESİNİN GEREĞİ YAPILIR (Yeni Şafak). Başbakan Erdoğan, Toptan’ın TBMM Başkanlığı’na konsensüs ile seçilmesine sevindiğini, ancak köşk için millet iradesini dikkate alacaklarını söyledi.

KÖŞK SEÇİMİ İÇİN SÜREÇ BUGÜN BAŞLIYOR (Zaman). Başbakan Erdoğan, 450 oyla Meclis Başkanı seçilen Toptan’ı tebrik ettikten sonra Köşk sürecinin bugün başlayacağını açıkladı. Milletimizin iradesini bir kenara koyamayız diyen Erdoğan’ın bu sözleri, Gül’ün aday olacağı şeklinde yorumlandı.

*****

Ankara’da bir taraftan siyaset kazanı kaynarken, bir taraftan da susuzluk derdi ortalığı kasıp kavuruyor. Melih Gökçek, şu anda hedefteki adam.

Vatandaşın çaresizlikten bunalmasına karşılık, siyaset açısından da bir fırsat yakalanmış olması, Belediye başkanının işini daha da güçleştirdi.

BAŞKENTTE SU ÇİLESİ (Cumhuriyet). Ankara’da ameliyatlar erteleniyor, halk isyan ediyor. Büyükelçilikler ise şaşkın.

ANKARA KOKUYOR (Güneş). Susuz bırakılıp görülmemiş bir perişanlığa mahkum edilen başkantliler Gökçek, oğlunu al tatile git, diyorlar.

BAŞKENTTE GÖKÇEK ÂFETİ (Milliyet). Ankara’da yatırımları kim ihmal etti tartışması sürerken eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu Ankara’ya su getirilmesi için kendilerine talep gelmediğini bildirdi.

GÖKÇEK ANKARA’YI NASIL SUSUZ BIRAKTI (Radikal). DSİ defalarca uyardı. Susuzluğu önleyecek proje bile ihale edildi. Ancak kaynak yok diyen Gökçek ASKİ’nin parasını yol ve kavşaklar için harcadı.

*****

Bugün 2007-2008 Turkcell Süper Ligi sezonu başlıyor. Açılış maçı geçen yılın şampiyonu Fenerbahçe ile ligin yeni takımlarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında.

TURKCELL SUPER LİG HİÇ BİTMESİN (Akşam). Futbol hasreti bitti. Turkcell Süper Lig bu akşam Büyükşehir Belediye-Fenerbahçe maçı ile başlıyor. Son şampiyon Roberto Carlos’lu kadrosuyla sahada.

ŞAMPİYON LİGİ AÇIYOR (Bugün). Futbolseverlerin 75 günlük hasreti bugün bitiyor. Turkcell Süper Lig son şampiyon Fenerbahçe’nin Büyükşehir’le oynayacağı maçla açılıyor.


*****

Günün diğer manşetleri de şöyle:

YUNAN BANKA PKK’NIN KASASI (Akşam). ABank’ın Yunan Alpha Bank’a satılmasına BDDK vetosunun perde arkası aralanıyor. Rum kesimindeki şubede PKK hesapları var.

BÖBREKTE DEVRİM (Bugün). Akdeniz Üniversitesi Türkiye’de ilk kez bir çocuğa kan grubu uyumsuz böbrek nakli yaptı. 13 yaşındaki Büşra hayata bağlandı.

BDDK ÜYESİNDEN ŞOK İDDİALAR (Bugün). Bankacılık Kurulu’nun tüm sırlarını bilen üyesi Kemal Çevik, 2001 krizinin öncesinde ve sonrasında yaşananları kitaplaştırdı.

IRAKLI KÜRTLER YALANLADI (Cumhuriyet). KYB ve KDP PKK’yı terörist kabul etmiyor. Mahmut Osman Erdoğan’la maliki arasında PKK ile mücadele konusunda yapılan mutabakat muhtırasının Kürt Bölgesel Yönetimi’nin görüşünü yansıtmadığını söyledi.

KORKU FİLMİ GİBİ (Posta). Evde doğum yapan kadın bebeğini poşete koyup öldürdü. 1 yıldır ayrı yaşadığı eşiyle hastaneye giden kadın, işyerinde gece tek başına çalışırken tanımadığı bir kişinin tecavüzüne uğradığını söyledi.

TABANCALARIN PARASI CEPTEN (Sabah). Bakan Gönül bakanlara hediye ettiği tabancalar için konuştu. Cebimden ödedim.

BİR GÜNDE İKİ SEVİNÇ (Star). İlk turda rekor oyla Meclis Başkanıı seçilen Ak Partili toptan aynı gün dede olmanın sevincini de yaşadı.

YENİDEN DOĞDU (Takvim). 23 günlük bebek ağabeyi ile aynı kaderi paylaşmadı. Doğuştan bağışıklık sistemi gelişmemiş olan Mehmet ali, ablasından alınan ilikle hayata döndü.

THY’DE GREVE EVET ÇIKTI (Vatan). Çalışanların 5015’i greve evet, 4555’i de hayır dedi. Turizm için alarm çanları çalmaya başladı.

YEŞİL’LE ANTALYA’DA RANDEVU (Yeni Şafak). Polise göre Yeşil aşıyor ve Antalya’da yakalanan kumarhaneci Yaşar Öz ile ilişkisi var. Öz Yeşil için özel sorgulanıyor.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..