Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

22 Şubat '09

 
Kategori
Dünya
 

10 Kalemde İzlanda !..

10 Kalemde İzlanda !..
 


İşte 10 süper özelliğiyle buzullar ülkesi İzlanda...


1) Avrupa kıtasının en batısında yer alan İzlanda, bir ada ülkedir. Başkenti Reykjavik dünyanın en kuzeyde bulunan başkentidir.


2) İzlanda topraklarının yüzde 11.5'i buzullar altındadır. Buzulların erimesiyle ortaya çıkan çağlayanlardan, hidroelektrik enerji elde edilir ve bu enerjiden faydalanan İzlanda, çevresel kirlilik oranı en düşük ülkelerden biridir.


3) İzlanda midillisi ülkenin en ünlü memeli hayvan cinsidir. Ortalama bir attan daha ufak olan bu atlar, kışın uzun ve kalın tüyleri sayesinde sert hava koşullarına dayanabilir. Yaz mevsiminde ise tüyleri kısalır.


4) İzlanda, Kuzey Kutup Dairesi sınırındaki ülkelerden biridir. Bu sebeple haziran ve temmuz aylarında güneş 24 saat boyunca tam olarak batmaz. Kış aylarında ise bunun tam aksine, günde sadece birkaç saat yüzünü gösterir.


5) Adanın farklı yerlerinde 250 civarında sıcak su kaynağı bulunur. Bu kaynaklardan borularla taşınan sular, ülke nüfusunun yarıya yakınının yaşadığı başkent Reykjavik'in ısıtılmasında kullanılır.


6) Sıcak su kaynaklarının buhar ve su püskürten kaynarca haline gelmesine "gayzer" adı verilir. İzlanda'nın en ünlü gayzeri Geysir'dir ve senede bir ya da iki defa yerden 55 metre yükseğe su püskürtebilir.


7) Jules Verne'in "Dünyanın Merkezine Yolculuk" isimli kitabında, İzlanda'daki Snaefellsjökull adlı buzul Dünya'nın merkezine açılan kapı olarak anlatılır. Bu buzul 1700 seneden uzun bir süredir aktif olmayan bir strato volkanın zirvesinde yer alır.


8) Kuzey ışıkları ya da "Aurora Borealis"in görülebildiği ülkelerden biri de İzlanda'dır. Atmosferin üst tabakasında güneşin aktiviteleri sonucu oluşan bu renk gösterisi, kış geceleri boyunca izlenebilir.


9) İzlanda'da bir bölümü halâ aktif olan yaklaşık 200 yanardağ bulunmaktadır. Dünyanın en genç adası olan Surtsey de İzlanda sınırları içerisindedir. Bu ada 1963 yılında İzlanda açıklarındaki bir dizi volkanik aktivite neticesinde meydana gelmiştir.


10) İzlanda dünyanın en geniş Atlantik denizpapağanı kolonisine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda ülkenin en kalabalık kuş topluluğunu oluşturan denizpapağanlarının sayısı yaklaşık 5-6 milyon civarındadır.



Eğer okumadıysanız işte bu serinin önceki blogları...

10 Kalemde Japonya >>> http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=154039

10 Kalemde Almanya >>> http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=146248



Kaynakça >>> Natıonal Geographıc

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..