Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '08

 
Kategori
Kitap
 

10 parmak derslerine başlarken dikkat edilmesi gerekenler

10 parmak derslerine başlarken dikkat edilmesi gerekenler
 

10 parmak derslerine başlarken dikkat edilmesi gerekenler, temel on parmak kuralları


Kitabımızda her dersin çalışma şekli ve gerekli açıklamaları ayrı ayrı verilmiştir. Ancak derslere geçmeden önce genel olarak dikkat edilmesi gereken önemli hususları belirtmekte yarar görüyoruz.

· Sağlıklı ve rahat bir yazım için, oturma şekli önemlidir. Sandalyenize dik bir biçimde ve geriye yaslanarak oturunuz.

· Dirseklerinizi vücudunuza yakın tutunuz ve yanlara doğru açmayınız.

· Kitabınızı, bilgisayar ekranının sol tarafına; gözünüzden 30-40 cm uzaklıkta dik bir şekilde koyunuz. Işığın kitaba sol ve arka taraftan gelmesi, göz sağlığınızı koruyacağı gibi, çalışmanızdaki verimi de artıracaktır.

· Derslere başlamadan önce, verilen açıklamaları dikkatlice okuyunuz ve çalışmalarınızı bu açıklamalar doğrultusunda sürdürünüz.

· Onparmak öğrenmeye karar verdikten sonra, belli bir plan dahi­linde günde en az bir ders çalışınız. Ders aralarını gün aşırı uzatmayınız. Örneğin bir derse çalıştıktan sonra, diğer bir derse başlamak için bir hafta beklemeyiniz. Ders aralarının çok uzaması, öğrenmenizi olumsuz yönde etkileyebilecektir.

· Yazarken kesinlikle acele etmeyiniz ve hızlı yazmaya çalışmayınız (Hız çalışmaları kitabın III. Kısmında verilecektir).

· Onparmak metodu ezbere dayanan bir yöntem değildir. Bu bakımdan harflerin yerini ezberlemeye çalışmayınız.

· Verilen harfleri doğru teknikle ve hissederek yazmaya çalışınız.

· Yazarken yaptığınız yanlışa takılıp kalmayınız ve yanlışınızı düzeltmeye uğraşmayınız. Onparmak metodunun en önemli özelliğinden biri de daha öğrenme sürecinin başında iken bile yanlış yaptığınızın farkına varmanızdır. Bu farkında olma, aynı zamanda öğrenme düzeyinizin de göstergesidir.

· Kitabınızdaki her derse bir numara verilmiştir. Bu sıralamayı takip ederek çalışınız.

· Bir dersi bitirmeden, bir sonraki derse kesinlikle geçmeyiniz.

· Derslerde belirtilen çalışma sürelerine mutlaka uyunuz.

· Özellikle ilk üç ders size sıkıcı veya anlamsız gelebilir. Ama bu durum, ilk derslerden sonra giderek azalacak ve daha da keyifli bir hale gelecektir.

· 30 dakikalık bir dersi 10’ar dakika aralıklarla çalışabilirsiniz. Yorulduğunuz zaman çalışmayı bırakıp mutlaka ellerinizi ve gözlerinizi dinlendiriniz. Çünkü yanlış teknik ve bilinçsiz bir şekilde çalışmanın size zaman kaybından başka bir faydası olmayacaktır.

· Aynı gün içerisinde birden fazla dersi çalışmak isterseniz, başka bir derse geçmeden önce en az yarım saat ara vermeniz uygun olur (Bir günde üçten fazla ders çalışmamanızı öneririz).

· Ellerinizi temel harf sırasına yerleştirmenin haricinde, çalışırken, ellerinize ve ekrana kesinlikle bakmayınız. Ekrana bakma alışkanlığından bir türlü kurtulamıyorsanız, gerekirse ekranı kapatınız.

· Yazarken, cetvel vs. kullanmayınız ve yazacağınız kelimenin tam üstüne (Kitap) değil de, altına (Kitap) bakarak yazınız. Kelimenin altına bakarak yazmanız, okumanıza hız ve süreklilik kazandıracağı için, daha hızlı yazmanız mümkün olabilecektir.

· Onparmak öğrenme süreci devam ederken, işiniz gereği bir yazı yazmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yazılarınızı yine eski bildiğiniz teknikle yazabilirsiniz. Ama onparmak öğrendikten sonra artık tüm yazılarınızı kesinlikle onparmak tekniğiyle yazmalısınız. Biraz sabrediniz ve tüm eski yanlış yazım tekniklerinden kurtulunuz.


 
Toplam blog
: 20
: 11818
Kayıt tarihi
: 25.07.08
 
 

Ali ÜNLÜ   1976 yılı Konya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Ardından A..