Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '12

 
Kategori
İlişkiler
 

10 soruda aşk

10 soruda aşk
 

1- Aşk fedakârlık mıdır?

Aşk iki insanın beraberce oluşturdukları bir dünyadır. Aşk paylaşım esasına dayanır.

Ancak bu paylaşımla kastedilen sürekli bir tarafın açık davranırken diğer tarafın bu

durumdan istifade etmeye çalışması değildir. Her iki taraf da yeri geldiğinde

fedakârlıkta bulunmalıdır. Öte yandan fedakârlık, sadece tek yönlü olmamalıdır.

Çünkü bu şekilde olursa tek yönlü bir bağımlılığa dönüşür. Unutmamak gerekir ki, aşk bir denge oyunudur ve denge bozulduğunda aşk da biter.


2- Aşkta sadakat olmazsa olmazlardan mıdır?

Bu sorunun cevabını verecek olan sizsiniz. Erkekler âşık oldukları halde bir başkasıyla cinsel birliktelik yaşamaktan çoğu zaman çekinmezler. Kadın ise ancak intikam almak için aldatır. Aksi takdirde kadınlar için sadakat aşkın en temel parçasıdır. Sonuçta bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Başta da söylediğimiz gibi, bu sorunun cevabını hayata nasıl baktığınız belirleyecektir.

 

3- Aşkın mesafesi var mıdır?

Kesinlikle vardır. Aşkta mesafe yoksa bitmeye mahkûmdur. Her ne kadar aşk iki insanın oluşturduğu bir dünya da olsa, bu dünyada sadece bize ait bölümler de olmalıdır. Sürekli bir arada olmak, her şeyi birlikte yapmak, kendine zaman ayırmamak bir süre sonra ilişkinin yıpranıp tüketilmesine neden olur. Birleşip tek bir varlık haline gelmek, zamanla kişiliklerinizi kaybetme riskini taşır.


4- Neden yanlış insanlara âşık oluruz?

Yanlış insana âşık olmamızın en büyük nedeni, kafamızda “DOĞRU İNSAN” kavramı oluşturmamızdır. Yaşamın pek çok alanında olduğu gibi aşk konusunda da ne yazık ki yanlış hedefler belirliyoruz. Ayrıca zor hedefler daha cezbedici oldukları için yaşadığımız duyguya başka bir lezzet katar. Biz de bu imkânsızlığın tutkumuzu arttırmasına göz yumuyor ve uzun süreli bir ilişki kuramıyoruz. Dolayısıyla böyle ilişkilerin sonu hayal kırıklığı oluyor.


5-Aşk hangi durumlarda tehlikeye girer?

Aşk genelde özgürlük duygusu kaybolup kişiler kendilerini bağımsız bireyler olarak göremedikleri zaman tehlikeye girer. Üçüncü kişiler, yalanlar, sıklaşan gereksiz tartışmalar, aşırı kıskançlıklar yıpratıcı da olsa aşılamayacak sorunlar değildir. Belki burada şu soruyu sormak lazım; sorunları aşmak için ne denli istekliyiz? Eğer isteğiniz kalmadıysa, yukarıda saydığımız durumlar aşkınızı büyük bir tehlikeye sokar.


6- Aşkla ilgili en büyük yanılgı nedir?

Karşımızdakinin özgün bir birey olduğunu kabul etmemek en sık düştüğümüz yanılgıdır. Aşk aslında bireysel bir duygudur ve kişilerin farklılıkları, kendilerine ayırdıkları zamanlar bu paylaşımı güçlendirir. Onu kontrol etmeye çalışmak ve istediğimiz kalıba sokmak için çaba göstermek kaçınılmaz sonu getirir. Onu olduğu gibi kabul etmeli ve canımız istemediğinde kenara atacağımız bir oyuncak olarak görmemeliyiz.

7- Aşk filmleri, romanları vb. aşkımızı etkiler mi?

Elbette ki etkiler. Aşkı arzulayıp da bir aşk filminden iç çekerek çıkmayan kaç kişi vardır acaba? Ya da bir romanı okuyup hülyalara dalmayan… Dünyada en çok satan kitapların aşk romanları, en çok gişe yapan filmlerin aşk filmleri olması bir tesadüf olmasa gerek Çünkü aşk yaşam kaynağıdır. Ve insanlar aşkı konu edinen sanat ürünlerinden beslenerek kendi aşklarına daha da sıkı sarılırlar.

 

8- Aşkın biyolojik açıklaması var mı?

Bunun oldukça basit bir açıklaması vardır. Phenyiethylamin adı verilen hormon aynı zamanda aşk hormonu olarak da kabul edilir. İlişki ilerledikçe bu hormonun salgılanma miktarı azalır ve aşk eski heyecanını yitirmeye başlar. Ancak bu gerçek, sizi telaşlandırmamalı. Çünkü iyi bir temel üzerine kurulmuş aşk ilişkileri sonsuz bir sevgiye dönüşebilir. İlişkinizin heyecanını canlı tutmaksa sizin yaratıcılığınıza bağlıdır.


9- Âşık olmak bazı insanlar için neden zordur?

Her aşkın kendine ait bir dinamiği vardır. Daha önce yaşadığımız olumsuz deneyimin yeni ilişkimizde de tekrarlanacağına inanmak büyük bir yanılgıdır. Bu düşünce tarzı mutlu bir aşk ilişkisi yaşamamızı engelleyecektir. Karşımıza çıkan yabancıya tüm önyargılarımızdan arınıp bir şans verirsek, belki de hayatımızın aşkını yaşama şansını elde ederiz. Bazı insanlar ise doğuştan aşk konusunda yeteneksizdir. Eğer öyle biri karşınıza çıkarsa bizden size tavsiye; tabana kuvvet yanından uzaklaşın!


10- Aşk her şeyi affeder mi?

Bu sorunun cevabı aslında gene kişinin özeline aittir. Ancak öyle şeyler yaşanabilir ki, affetmek çok zor hatta imkânsız olabilir. Burada unutulmaması gereken şey, affedememenin aşkınızın bitişiyle ya da sönmesiyle hiçbir ilgisinin olmamasıdır. Kişinin kendine duyduğu saygı da birtakım olaylara göz yumulmamasında etkilidir. Özellikle âşık olduğu insanla bir gelecek planlayanlar, uzun vadeli düşünüp bazı temel konularda -aldatılmak, şiddete maruz kalmak gibi- affedici olmayabilirler.

 


http://alibolat.blogspot.com adresimi de ziyaret edebilir; sevdikleriniz ve edebiyat severlerle paylaşabilirsiniz.

 


 

 
Toplam blog
: 54
: 2101
Kayıt tarihi
: 12.03.12
 
 

Başkalarının hayatlarını, kişiliklerini anlatmak kolay da, söz konusu kendim olunca yazacak çok a..