Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '13

 
Kategori
Özel Günler
 

12 Mayıs Hemşireler Günü

Hemşirelerin gününü kutlarım. Onlar varlar ki bizler sağlık bakımından güven duyuyoruz. Onlar bizim için çalışan kanatsız meleklerdir. Hemşire kelimesinin anlamını merak etmişimdir.

Hemşire kelimesinin dil bakımından yanılmıyorsam köken olarak “almancadır”.  Onların giymiş oldukları beyaz formalarına nispetle“melekler” tabiri takdir edilmiştir.

Hemşirenin anlamı bizim dilimize tercümesi  “kız kardeş” demektir. İnsanlar kız kardeşlerini genelde kıyamazlar. Onların başına kötülük gelmesini kabul edemezler. Irzlarına, namuslarına halel gelmesini istemez. Kız kardeşi namus demektir.

Kız kardeşlerimizin gönlünü kırmayız. Onlara bağırmayız. Ağlamalarına katlanamayız. Hüzünlü görürsek onlardan daha çok hüzünleniriz. Kız kardeşimizin kederi diken gibi batar, bizleri acıtır.

Bizim en zor durumlarımızda yanı başımızda olan, yaramızı saran, ilacımızı veren, gecemizde insanlar dinlenirken derdimize ortak olan, uykusunu feda eden, hastalar için çırpınan, uzak yakın demeden acili yeti olan durumlarda hastasıyla birleşen, yemekten içmekten bahsetmeyen, tek düşüncesi sağlık olanlardır.

Hemşireleri ne güzel anlatır, o duvarları süsleyen fotoğraf. Hastanelerin dikkat çeken yerinde ki” susunuz” “sessiz olunuz” anlamında ki resim. O resimde ki kişinin “hemşire “olmadığını da hatırlatmak isterim.

Sağlık bakanının müjdesi vardı.  Ülkemizde elli bin hemşireye ihtiyaç olduğunu açıkladı. Bunun anlamı ülkemizin sağlık personeli açığının olduğudur.

Hemşirelerimize nöbetlerinde hastalar problem çıkarmamalıdır. Sağlık sisteminin vazgeçilmez öğesi olan hemşirelerimize hasta olarak, hasta yakınları olarak “saygılı, kibar, nezaket” kuralları içerisinde davranmalıyız. Hitap etmeliyiz.

Hemşirelerin maruz kaldıkları en çok mesleki zorlukların başında gözlemlediğime göre, hasta sıralarında ki uygulamalardır. Hastalarımız birbirlerinin sıralarına saygı gösterseler sıkıntı olmayacaktır. Hemşireler hastaların başvuru sıralarına göre, hastaları içeri çağırmakta olduklarına hala inanmayanlar var.

Hemşirelerin belli başlı görevlerinden olan sıra mevzuunda da bencillik yapıyoruz. Doktorların muayenelerinin uzun sürmesi nedeniyle, sorumlu tutulan hemşirelerin moralini bozmaya kimsenin hakkı yoktur. İçeride hasta olan biz olsak, anlatmak istediklerimizin yarım kalmasını ister miyiz?

İçeri girerek hastaların anlatımlarını, doktorların teşhislerini, hemşirelerin işlerini zorlaştırmamalıyız. Sıramızı beklemeliyiz.

Hepimizin derdi önemlidir. Canımız, bedenimiz tatlıdır. Kendimizin ağrısı varsa, çocuğumuzun dişi ağrıyorsa, yerinde duramıyorsa diğerlerinin derdi de aynıdır. Beni al, ben muayene olayım kolayına kaçmak yakışık olmaz.

Hastaların derdini anlatmaları uzun sürdüğünde hemşireleri rahatsız etmenin ahlaki olmadığını da bilmeliyiz.  Hastalar doktora derdini anlatması gerektiği kadar anlatır. İçeride hiç kimse sohbet etmez. Başkalarının dert anlatmalarına engel olunmadan sırada beklenilmelidir.  Hemşire hanımlar rahatsız edilmemelidirler.

Kapıyı çalarak, tıklatarak hastanenin akışını, doktorların çalışma koşullarını zorlaştıran hastaların tutum ve davranışlarının cezasını hemşireler çekiyor. Sırayı bozan bizler olduğumuz halde, suçlu hemşireler olmaktadır.

Hastaneye gittiğimizde illaki tanış olduğumuz sağlık çalışanları bizlerin önüne düşmesini beklemekte yanlıştır. Hastane de çalışan hemşirelerin görevi tanıdıklarına rehberlik yapmak değildir. İlçe bazında, il bazında hastaneye işi düşenlerin konuştukları genelde tanıdığı hemşireleri değerlendirmek oluyor.

Bizler kendi işimizde çalışırken her tanıdığımıza işimizi, gücümüzü bırakarak o kişiyle ilgileniyor muyuz? Derdini dinliyor muyuz? Saatlerce onun sıkıntısını gidermek için çabalıyor muyuz?

Resmiyetinde kendine göre kuralları vardır. 12 Mayıs hemşireler günün kutlu olması dileklerimle.

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..