Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '13

 
Kategori
Futbol
 

Antrenörler ve yöneticiler

Şenol Güneş hoca Trabzonspor’dan ayrıldı. Şenol hocanın ayrılışına anlam verememiştim. Ama bir yandan da hak veriyordum. Çünkü Şenol hocanın yıllarca çalışarak elde etmiş olduğu itibarı zedeleniyordu.

  Geçmişe gidelim. Genç neslin Şenol Güneş kimdir? Soruların cevap verelim. Futbolculuk yıllarında Türkiye’nin bir numaralı kalecisiydi. Trabzonspor’un kaptanıydı. Efendi futbolcuydu. Kart gördüğünü hatırlamıyorum.

 Onun çağında mahalle aralarında maç yapanlar, kalede ki kurtarışlarında kendini Şenol Güneş görüyordu. Her kurtarışını Şenol hocayla özdeşleştiriyordu. Ulusal medya organları Trabzonspor ve üç büyüklerin maçını gündemde tutuyorlardı.

   Fakat Trabzonspor’un bünyesinde ur vardı. Fakat belli edilmiyordu. Takımda uyum sorunu yok deniyordu. İşler yolunda gitmiyordu.

 Yardımcı antrenörünü değiştirdi. Yine de başarı gelmiyordu. Maçları 1970’li, 80’liyıllardakinden çok uzaktı Trabzonspor’un. Görünüşte hiç sıkıntı yoktu. Trabzonspor hiç mi hiç yakışmayacak sonuçlar alıyordu.

  Umulan, beklenilen neticeyi elde edemiyordu. Anadolu futbolunda önemli yeri vardı Trabzon’un. Geçmişte hatta geçen yıllara kadar üç büyükler dediğimiz Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ile oynayacağı maçların heyecanı çok farklı oluyordu.

 Maçlarına seyirci gelmez olmuştu. Şenol hocaya sessizce kapı çoktan gösterilmiş lakin dosta düşmana karşı sabretmişti. Belki düzelir diye de sinesine gömdü acılarını.

 Şenol Güneş hoca ayrıldıktan sonra gerçekler ortaya çıktı. Şenol Hoca eteğinde ki taşlardan çok azını döktü. Bir başka kulübümüzde de aynı soruna dayalı istifayı kamuoyundan öğrendik.

 Beşiktaş’ın kendi bağrından çıkarmış olduğu Samet Aybaba’da aynı sonuca mahkûm oldu. Kulübüyle yaptığı sözleşmenin akabinde mi başladı acaba sıkıntılar?

 Samet hoca Beşiktaş’ı sezon sonuna kadar götürdü. Sezon sona ererken çalıştırıcı arayışında olunduğunu okuyunca şaşırdım. Beşiktaş’ı içerideki çekişmelere, ayak oyunlarına rağmen liğ 3.  yapmıştı.

 Samet hoca’da kendini ispatlamış Anadolu takımlarında pişmiş. Beşiktaş futbol takımında ise bazı futbolcuların isteklerine engel olmuş, kulübü için fedakârlık yapan futbolcularla yola devam etmişti.

 Sahaya baktığınızda uyumlu, takım ruhu var dedirten, her galibiyet sonunda Ümraniye’de buluşmalar menemen kutlamaları, samimi görüntüler verdiler. Bunlar hep pansumanmış.

 

İki çalıştırıcının ayrılma, istifa nedenleri aynı. Çalıştırıcıların futbolcu transferinde görüşü alınmıyor. Alınsa da göstermelik olarak alınıyor.

 Mevkilerden hangisine futbolcu alınacağını en iyi çalıştırıcı bilir. Fakat bizim kurumlarda sorumluluk verildiğinde, kişilere yetki verilmiyor. Çalıştırıcı alt kademede olduğundan, üst tarafından astların emir kulu olarak algılaması sonucunda ayrılıklar başlar.

 Siz istediğiniz kadar sorumluluk verin, şayet yetkisi olmayan kişiye ne kadar sorumlusun derseniz o kadar cahilsiniz demektir.  Sahada top oynayacak futbolcunun yeteneğini, eksikliğini, izleyerek notlar sonunda yönetime teklif edecek çalıştırıcı veya yetkili kıldığı kişidir.

 Okuduklarımıza göre yönetici futbolcuyla anlaşıyor, özellikler var mı, yok mu önemsenmiyor. Çünkü çalıştırıcıya bu git diyememenin, modern uygulamasıdır. İstenmiyorsun demenin bir başka ifadesidir.

 Takımın başarısından ve başarısızlığından sorumlu kıldığınız insanın makul uygulamalarına yöneticiler kulak tıkarsa çalıştırıcınız küsecektir. Oyuncularıyla iletişim kurmaz. İşini severek yapmaz. Yılgınlık başlar.

 Başarılarıyla gönlümüzde taht kuran, örnek alınan çalıştırıcıların kapalı kapılar ardında elini kolunu bağlayan yöneticilerin masum duruşlarına ne dersiniz?

 Başarılarla dolu geçmişine, adından söz ettirmiş nice değerler neden niçin kulübünü terke etti diye ayıplama yerine. Acaba perde arkasında neler çektirildi de ayrılmak zorunda kaldı diye düşünürüm.

Samet hocanın feshi edilme yani istifa etmesinin sebebini yöneticilerin beyanlarında görüyoruz. Anket yapılmış neymiş “ Samet hoca sertmiş”.

 Yerine göre davranıldığında bile geçmişteki uygulamalara takılan kişiler olabiliyor. Rahat şekilde görev yaptığından futbolcular, kamp koyduğunda kazan kaldırıyorlar. Gece âlemlerine sınırlama getirince futbolcu hesaba çekileceğine, çalıştırıcı hesaba çekiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..