Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

15 Nisan Pazar

15 Nisan Pazar
 

Bugünkü gazete manşetlerine damgasını vuran olay, Ankara’daki muhteşem mitingti. Çok büyük bir kalabalığın katıldığı mitingte, halk büyük bir demokrasi sınavından geçer not aldı. İçinden geldiği gibi haykırdı, düşüncesini açığa vurdu. Başbakanının aleyhine tezahüratta bulundu. Onu cumhurbaşkanı olarak görmek istemediğini de söyledi. Ve bu büyük kalabalık hiçbir olaya meydan vermeden Anıtkabiri de ziyaret edip dağıldı.

YÜZ BİNLER YÜRÜDÜ TV’LER UYUDU (Akşam). Ankara Ankara olalı böyle yürüyüş görmedi. Haber kanalları canlı yayın yapmadı bu heyecanı atladı.

ULUSAL UYANIŞ (Cumhuriyet). Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingi Ankara’da yapıldı. Yurt içinden ve dışından başkente akın eden bir milyon kişi dün Tandoğan meydanında düzenlenen Cumhuriyet mitinginde buluştu.

SOKAK MUHTIRASI (Güneş). Türkiye dün coşkun bir sel oldu Ankara’ya aktı. Yaklaşık bir milyon kişi AKP’ye cumhuriyet Türkiyesi sahipsiz değil diye haykırdı.

EN GÜÇLÜ İTİRAZ (Hürriyet). Türkiye tarihinin en büyük mitingi dün Ankara’da gerçekleşti. Yüz binler Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına itirazını dile getirdi.

14 NİSAN MESAJI (Milliyet). Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinin başlamasına iki gün kala Ankara’da tarihi bir miting yapıldı. Yüz binler laikliğe ve cumhuriyete sahip çıkan sloganlarla yürüdüler.

SİLAHSIZ KUVVETLER (Posta). Türkiye Türkiye olalı böyle miting görmedi. Cumhurbaşkanlığı adaylık başvurularının başlamasına iki gün kala Ankara’da sivil toplum örgütlerinin düzenlediği Cumhuriyet mitingine katılan 370 bin kişi Çankaya laiktir laik kalacak sloganıyla Anıtkabir’e yürüdü.

ERDOĞAN’A BÜYÜK UYARI (Radikal). Yüz binler Çankaya laiktir laik kalacaktır sloganı attı. Başbakan Erdoğan’ın köşke çıkmasını istemeyenler, dün Tandoğan meydanını doldurdu. ABD’ye de tepki gösteren kalabalığın arasında CHP lideri Baykal’la DSP lideri Sezer de vardı.

İŞTE CUMHUR, İŞTE BAŞKANI (Takvim). Cumhur, yani halk mesaj verdi. Cumhurbaşkanı Atatürk gibi olmalıydı. Tam bağımsızlıktan yana, laik, demokratik çağdaş biri olmalıydı.

Yorum : Böylesine muhteşem bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşen mitingte, hiçbir olay yaşanmadan hükümeti oluşturan parti ve onun halen başbakanlık yapan genel başkanı aleyhine sloganlar atılabilmesi, demokratikleşen bir Türkiye görüntüsü vermesi açısından sevindirici olmuştur. Demokrasilerde farklı düşüncelerin mevcut olması ve bunun da serbestçe ifade edilebilmesi gerektiğini hep söyledim ve savundum. Miting öncesi tek endişemin kalabalılığa karışacak provokatörler yüzünden tatsız bir olay meydana gelmesi olduğunu da yazmıştım. Bütün bunlara meydan verilmemiş olmasından dolayı son derecede mutluyum.

*****

GEZİ FACİASI (Milliyet). İlköğretim öğrenci ve velilerini Kapadokya’ya götüren otobüs tıka basa dolduruldu. Uyuyan şoför kamyona çarptı ve ortaya yürek yakan bir tablo çıktı.

ÖLÜM; ADIN KALLEŞ OLSUN (Sabah). Kapadokya gezisine 46 kişilik otobüste 68 kişi götürülen İzmirli öğrenciler, şoför hatalı sollama yapınca kucak kucağa öldü.

2-A SINIFI CENNETTE ÖĞRETMENİM (Star). 46 kişilik otobüse tam 68 kişi bindi. 11 saat direksiyon sallayan şoför uyuyakaldı. İzmirli öğrencilerin Kapadokya gezisi faciayla bitti.

YÜREĞİMİZ YANIYOR (Takvim). Öğrenci otobüsü hatalı solladı. Çoğu çocuk 33 kişi öldü.

ÖLÜM DAVETİYESİ (Türkiye). Çoğu öğrenci 33 kişinin öldüğü gezinin davetiyesi, tam anlamıyla facia geliyorum diye haykırıyor.

KATLİAM GİBİ KAZA (Vakit). Kapadokya gezisine giden İzmir Zafer İlköğretim Okulu öğrencileri, öğretenleri ve velilerini taşıyan otobüs, Aksaray’da kamyonla çarpıştı. Kazada otobüs ve kamyon şoförleri, öğretmen öğrenci ve velilerden 33 kişi öldü.

TARİHİN EN BÜYÜK MİTİNGİ (Vatan). Cumhuriyetimize sahip çıkıyoruz mitingine yarım milyona yakın vatandaş katıldı.

BİR SINIF YOK OLDU (Akşam). Kırk beş kişilik otobüse tam 66 kişi bindi. Otobüs şoförü uyukladı. Güle oynaya başlayan okul gezisi Türkiye’yi ağlatan bir trajediye dönüştü.

ŞOFÖRLER UYUDU, YAVRULAR ÖLDÜ (Bugün). Tıka basa öğrenci dolu gezi otobüsünün bir şoförü bagajda bir şoförü de direksiyonda uyuyunca sonuç facia oldu. Çoğu çocuk 33 kişi öldü, yüreklere ateş düştü.

BU ACIYA DAYANILMAZ (Yeni Şafak). İzmir Zafer İlköğretim Okulu öğrencilerini Kapadokya’ya götüren otobüs, kamyonla çarpıştı. Sabaha karşı şoförün uyuması sonucu meydana gelen kazada öğretmen ve velilerin de aralarında bulunduğu 33 kişi öldü.

TÜRKİYE 2-A SINIFINA AĞLIYOR (Zaman). Kapadokya’ya geziye giden öğrencileri taşıyan otobüs, şerit ihlali yapınca kamyonla çarpıştı. Kazada çoğunluğunu İzmir Zafer İlköğretim Okulu öğrencilerinin oluşturduğu 33 kişi öldü.

Yorum : Dünkü mitingte Ankara’ya toplanacak kalabalığın provokatif bir olaya sahne olmamasını ve bir kişinin bile burnu kanamamasını dilediğimi anlatan bir yazı yazmıştım. Gerçekten büyük bir katılıma sahne olan Ankara’dan böyle bir kötü haber almadığımıza sevindim.

Fakat ne yazık ki bu sevinç kursağımızda kaldı. Hiç beklenmedik şekilde geziye giden ilkokul öğrencilerinin acı haberi yüreklerimizi yaktı. Ölenlere rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Kazada bazı ihmaller var gibi... En başta otobüse kapasitesinin üstünde yolcu alınması. Bu kaza sebebi değil hiç kuşkusuz. Ancak o zaman ölü sayısı daha az olabilirdi.

Şoförlerin uzun süre devamlı araç kullanması da ihmallerden biriydi. Kurallar denenerek, doğru ve faydalı olduğu için insanlara tavsiye edilir. Belli aralıklarla dinlenerek trafiğe çıkmak şoförün zindeliğini ayakta tutar ve reflekslerini güçlendirir.

Uykusuz yola çıkma meselesi ise bir sürücü için en tehlikeli davranıştır. Sadece kendi canına değil, malına, yolcularına ve olayda hiç suçu olmayan başka araçların da yolcularına zarar verecek böyle bir davranışı mazur gösterecek hiçbir sebep olamaz.

Son olarak gelişi gidişi ayrı yollar da bu tür kazaları azaltabilecek etkenlerden biridir.

*****

Henüz ilkokul çağındaki masum yavruların acısını yüreğinde hissetmeyen tek bir vatandaşımız olduğunu bile sanmıyorum.

Fakat insanlar üzerinde psikolojinin ne kadar etkili olduğunu anlatması açısından şunu ifade etmeliyim ki, 33 ölümlü olay –Allah korusun- dünkü mitingde meydana gelmiş olsaydı, bugün Türkiye’de yer yerinden oynardı. Oysa şimdi bir kaza görüntüsünün altında kadere sığınıp olayı geçiştiriveriyoruz.

Ölen evlatların acısı açısından bunların arasında hiçbir fark olamaz. Her yavru, anası babası için çok değerlidir, yokluğunun acısı her aile için aynıdır. Ama, olayın meydana geliş yeri ve biçiminin bizim psikolojimiz üzerindeki etkisi böylesine farklı, böylesine abartılı olabilir işte.

Her türlü tehlikeden uzak mutlu bir hayat dileğiyle yarın yeniden sizlerle beraber olmayı diliyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..