Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '12

 
Kategori
Tarih
 

157 Yıl yaşayan Zaro Ağa'yı ABD kaçırdı!

157 Yıl yaşayan Zaro Ağa'yı ABD kaçırdı!
 

1930 yılının Temmuz ayında, Newyork limanına yanaşan geminin güvertesinde bir yolcu, kentin suluetini oluşturan gökdelenlere uzun uzun bakmaktadır... O yolcunun, karşısındaki gökdelenlerin katlarından daha fazla yaşı vardır!.. İstanbul'dan gelmektedir ve adı da Zaro Ağa'dır. O yıl, Amerika Birleşik Devletleri 154, Zaro Ağa ise 153 yaşındadır. Yani ABD 1 yaş büyüktür bizim Zaro Ağa'dan.

Zaro Ağa, 1777 yılında, Bitlis'in Merment köyünde dünyaya geldiğinde, Newyork'taki gökdelenlerin hiç birisi daha doğmamıştı... Büyük bir törenle karşılanır Zaro Ağa, gazeteciler günlerdir yolunu gözetlemektedir. Dünyanın en uzun yaşayan adamının fotoğrafı ertesi gün gazete sayfalarında yer alır.

Zaro Ağa'yı Hermen Norden isimli bir Amerikalı davet etmiştir. Zaro Ağa ABD'de gezsin diye mi gelmiştir? Ne gezer!.. Norden'in amacı, Zaro Ağa'nın yanında Amerikalıların fotoğraf çektirmesidir. Dünyanın en yaşlı adamını görebilmek için sirk çadırından içeri girenler, 10 dolar karşılığında onunla fotoğraf çektirebilmekteydi. Zaro Ağa'yı öperken poz vermek istiyorsanız 5 dolar daha ödemeniz gerekiyordu.

Zaro Ağa ekmek parası kazanmak amacıyla İstanbul'a gelir. Ortaköy camisinin ve Nusretiye camisinin yapımında çalışır. Para kazandıktan sonra köyüne döner. Köyde evlenir tekrar İstanbul'a gelir. Gümrüklerde hamallık yapmaya başlar. Öyle güçlüdür ki Hamallar Kahyası olur. Bu arada Rus harbine katılır. Bacağından yaralanır. Zaro Ağa iyileşince tekrar işine döner.Tarihimizdeki ilk Hamallar Teşkilatını kurar.

10 padişah eskitir Zaro Ağa... Cumhuriyetin kuruluşuna da tanıklık eder. Mustafa Kemal ile iki defa görüşür. Mustafa Kemal ile görüştüğünde kendisine Sultan diye hitap etmiş, çok iyi işi yaptığını söylemiş fakat kadınlara fazla hürriyet vermesini eleştirmiştir.

Onca deprem, yangın, savaş görür Zaro Ağa. Hiçbirinde yıkılmaz, hepsinin ağırlığını kaldırır. Ama yaban ellerde para karşılığında bir sirk hayvanı gibi teşhir edilmesi ağrına gider yaşlı devin. 9 ay gezdirilerek, hayatını sırtında taşıdığı yüklerle kazanan Zaro Ağa'nın sırtından para kazanır birileri!..

Zaro Ağa 1934 yılında 157 yaşında vefat etmiştir. Yapılan otopside Zaro Ağa'nın oldukça uzun yaşamasına rağmen pek çok sağlık sorunu olduğu tespit edilmiştir. Bunlar arasında tüberküloz, kalp büyümesi, beyinde damar tıkanıklıkları ve üç böbreklilik sayılabilir.

Amerikan kaynaklarında geçen Amerika'da öldüğü yolundaki rivayetler muhtemelen Zaro Ağa'nın Amerika'da bir süre yaşaması ve öldükten sonra cesedinin incelenmek üzere Amerikalı bilim adamları tarafından istenilmiş ve gönderilmiş olmasına dayanır. Ayrıca öldüğünde asıl yaşının 164 olduğu yolund a da iddialar vardır.

Zaro Ağa, 6 savaşa katılmış ve bazı kaynaklara göre 7 kez, bazı kaynaklara göre de 13 kez, başka bir kaynağa göre 29 kez evlenmiştir. Beşi kız olmak üzere 13 çocuğu, 29 torunu olmuştur.

 

Kaynaklar : Sunay Akın, Ay Hırsızı, İş Bankası Kültür Yayınları ve Vikipedi.

 


  

 
Toplam blog
: 48
: 4273
Kayıt tarihi
: 28.08.12
 
 

Kamudan emekliyim. Yaşam felsefem "hayatın içinde her olayın sorgulanması gerektiği" yönündedir. ..