Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '09

 
Kategori
Dünya
 

1949

Çinliler, 1949 Devrimi’nin film çekimini neden John Woo’ya teslim ederler?

‘En iyi sarı yönetmen o’ diyemem, en iyi sarı yönetmen, şimdilik ‘BR2’de oğul Fukasaku idi ama kendisi o rotadan çoktan saptı. Şimdi oldukça aşağı düzeyde.

Çinliler Japonlar’a hiç mi hiç güvenmezler (çünkü yakın olan düşmandır ya da düşman olan yakındır) ama neden bir Hristiyan’a, hem de bir Hong Kong’luya güvenirler?

Çünkü, kendilerince en iyi aday odur. Çünkü en yaşlı odur. Çünkü Çinliler gelenekçidir, devrimde bile.

Çünkü, kendilerince önce onu ilk defa çektiği tarihi filmle sınarlar ve sonuç 9, 5/10 olur (‘Red Cliff / Kızıl Yar 1-2’).

Onlar da kabul eder ama asıl sorun orada başlıyor işte:

Sun Tzu ve Mao, stratejik olarak feci çatışır. Birinin ‘ak’ dediğine, öbürü ‘kara’ der ve bu Ying-Yang değildir ya da Lao Tzu diyalektiği değildir.

Bir kere yaz filmin maliyeti 200 milyon dolar ki bu Çin hesabıyla 1 milyar dolar eder. Bunu 3 milyar ciro dolarlık filmler bile harcamadı.

Bakınız şunu imliyorum: Bugüne dek Çin Devrimi’ni Mao’dan başka kimse yazmadı, çünkü buna izin verilmedi. Şu an Çinliler, bir tür tarihsel momentsel olarak, kendilerini rasyonalize etmek durumundalar, Holywood yapımı Vietnam Savaşı filmleri gibi.

Feci bir biçimde çarşafa doladıklarına ayacak kadar diyalektikleri var ama devrimi yitirdiler, yineliyorum devrimi yitirdiler ama buna ayacak durumları yok, reel sosyalizm böyle bir olaydır: Devlet kapitalizmi, dolar milyarderi kapitalizmi olur ama durumu inkar edersin. Bizim nostaljifilik Atatürkçü’ler gibi, bir tür Mao devrimi nostaljisi, Holywood tipi rasyonalizasyonu peşindeler, çünkü onlar da artık ‘1.000 yıllık devlet’ (Hitler = 3. Reich) tribindeler. İşin ironik yanı, zaten 4.000 yıllıklar.

Woo bu işi becerebilir mi? Bence, Hitler’in Reni Riefenstah’ı bile bunu beceremezdi. Tesis ve gönül darlığı sözkonusu.

Ancak, ortaya çıkacak sonuç, Çin’in tarihe kaç on / yüz / bin yıllık gelecekbilimsel siliniş getireceğinin önceden kaydı olacak.

Benim favorim eksi 150 yıl. Benim karşılama kapasitem eksi 1.500 yıl.

Gel Çinli’m benim, barbar Türk’ün ve Tatar’ın komşuluğuna. Size bir 100 milyon ceset yazdıralım ve tarihin rekorunu kıralım.

İmza: Şeytan.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..