Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '09

 
Kategori
Emlak
 

2009 yılında emlak sektörü

ABD’de mortgage fonlarının ve finans enstrümanlarının tıkanması ile ortaya çıkan sonucu sadece bir global kriz olarak görmek yerine bir fırsat olarak tanımlandırmak mümkündür. Fırsatı, sanal bir ekonomik sistemin bitişi, yeni dünyanın farklı bir düzende yeniden yapılandırıldığı gerçeğine dayalı yepyeni bir ekonomik sistemin doğuşu olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. Yeni sistem çok kesin ve net olarak her sektöre ancak makul karlar ve doğru satış fiyatlarını içeren gerçek değerlere dayalı bir ticari yapının kabul göreceğini göstermektedir.

Bu gerçeği göz önüne alarak 2009 yılında emlak sektörünü değerlendirmek gerekmektedir. Yeni gayrimenkul projelerinde yüksek kazançlar yerine makul getiriler hedeflenip ama mutlaka ve mutlaka kaliteli ve özgün yapıların üretilmesi görev edinenler ile bankaların dışında kendi finans çözümleri ile hareket eden, satış ve pazarlama faaliyetlerini markalı emlak şirketlerinin desteği ile gerçekleştiren projeler başarılı olacaklardır.

Yeni projelerde fiyat düşürme yerine peşinatsız, uzun vadeli senetli satış kampanyaları ön planda olacaktır. Mevcut konutlarda ise fiyatların en dibe vurduğu bu dönemde ihtiyaç ya da yatırım amaçlı gayrimenkul almak isteyenler hemen almak yerine beklemeyi tercih ederlerse istediği ürünü ya da benzerini bulamayacaklardır. Bu yüzden 2009 yılı beklemek yerine almayı tercih edenler nedeniyle çok hareketli geçecektir.

Emlak danışmanlığı mesleği açısından değerlendirirsek; Yeni dünya düzeni ancak arkasında kurumsal bir yapı, denenmiş ve başarısı ispat edilmiş bir sistem ile hareket eden markalı işletmelerin ayakta kalabileceğini gösteriyor. Emlak sektöründe de bölgesinde ismiyle güven yaratmış emlak şirketlerinin yanısıra franchising sistemi ile çalışan markalı emlak şirketlerinin gelirleri daha çok artacaktır. Tüketicinin tercihi güvenilir isim ve markalara olacak, çalışan açısından da bir markada çalışmak ünvan, süreklilik ve gelir anlamında tercih edilecektir.

Gayrimenkul Türkiye’de her zaman kazandıran en önemli yatırım aracı olmuştur. Özellikle kriz dönemlerinde tüketiciler için bu gerçek çok daha önemli olmaktadır ve 2009 yılında da olmaya devam edecektir.

Hilmi Işıkören
Genel Müdür
Realty World Türkiye

 
Toplam blog
: 11
: 1154
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1997 – 2001 Re/max Türkiye, 2001 – 2005 Century 21 Türkiye ve son olarak 2005 -2010 Realty World Tür..