Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '09

 
Kategori
Bilim
 

2010 insanın yapay hücre yaptığı yıl olabilir mi? (İngilizce'den çeviri)

2010 insanın yapay hücre yaptığı yıl olabilir mi? (İngilizce'den çeviri)
 

Peter Aldhous’un 21 Aralık 2009’da New Scientist dergisi, 2739 nolu sayısında yayınladığı makalede 2010 yılında laboratuarda üretilmiş genlerden oluşan, yaşayan bir bakteri hücresinin yaratılabileceğini söyledi. Son iki yılın genom öncülerinden Craig Venter böyle bir bakteri hücresinin yapılabileceği konusunda bu yıl için söz vermiş.

Synthia'yı Beklerken

Synthia, genetic bir set bilgisi içeren, laboratuarda yapılan türleringenel ismi olarak kullanılan yeni bir kelime. Yani sentetik hayat veya suni hayat anlamına gelen bir kelime. Bu sentetik hayat adı Mycoplasma Genitalium olan bir mikrobun DNA’sına temellendirilmiş hayatı desteklemek için gerekli en küçük yapılanmaya yakındır.

Ocak 2008’de Venter sentetik M. Genitalum genomunun yaratılmasını bildirdiğinde Synthia’nın doğumunun yakın olduğu düşünüldü. Birkaç ay önce Venter ekibi ile birlikte iki farklı tür Mycoplazma arasında ‘genom transplant’ denen yeni bir teknik uyguladı.

Harvard Üniversitesinden George Church gibi başka araştırmacılar tümüyle sentetik hücreler üzerinde çalışıyorlar. Onun bildirdiğine göre ekibi kendi kendini kurabilen ribozom (hücrenin protein yapmakla görevli parçası) elde etmiş. Gelecek adımın, kendini tekrar edebilen sentetik ribozomların 2010’da atılacağını söylemiş.

Tümüyle sentetik bir hücre daha uzak bir amaç olarak görünüyor. Bununla birlikte ‘Synthia’yı Beklerken’ isimli oyunun son perdesinin yakında oynanacağını umalım. Venter Tanrı’yı (God) oynama eleştirilerinin altından kalkabileceğini gösterdi. Fakat kimileri için oyundaki Godot’yu oynamak pek eğlenceli olmayacak. (‘Godot’yu Beklerken’ isimli bir tiyatro oyunu var. Ona gönderme yapıyor)

Kaynak:

http://www.newscientist.com/article/mg20427395.900-2010-preview-is-this-the-year-that-we-create-life.html

New Scientist dergisinden Türkçe’ye çevrildi.

Bizim yaratılışçılarımız ‘protein üretilemez’ ‘ara fosil yok’ ‘o şunu dedi, bu bunu itiraf etti vs.’ diyedursunlar. "Gücünüz varsa bir hücre yaratın" sözü de tarihe karışıyor.

 
Toplam blog
: 125
: 6625
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

İstanbul 1980 doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. İstanbul'da oturuyorum. Dünya ve çevre hakkında düşü..